Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Voorjaar 2000

In de Amsterdamse Staatsliedenbuurt werd een dichtcursus gegeven waar Bjarne zich voor inschreef. Het waren leerzame schrijfsessies, met als resultaat een dichtkrant waarin de gedichten werden opgenomen van de verschillende deelnemers. Het was Wim Brands die leiding aan deze bijeenkomsten gaf. Bjarne werd uitgekozen als een van de redactieleden.

Wim Brands was erg nieuwsgierig naar wat mensen met een psychiatrische achtergrond met poëzie hadden. Hij vroeg daar uitgebreid naar en liet verschillende mensen aan het woord. De mensen mochten vertellen wie hun favoriete dichter was.

De eerste opdracht was een gedicht schrijven naar waarneming. Bjarne schreef een gedicht over een standbeeld dat hij tegenkwam in de stad. Het waren wat eenvoudige zinnen, vanuit de waarneming geschreven.
De tweede opdracht was een gedicht schrijven over de woonplaats waar je woonde. Bjarne schreef een gedicht over Amsterdam en over een God die naast zijn schoenen liep.

Bjarne zweeg over de therapie die hij volgde bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Uiteindelijk hield hij het er niet vol, omdat er te veel en te vaak onzinnige dingen van hem werden gevraagd. Hij vond dat hij zijn tijd nuttiger kon besteden dan luisteren naar andermans ellende en de hele dag dingen doen die hij verder niet nodig vond.

Hij begon met een nieuwe serie doeken voor de kunstuitleen. Zijn schildershandschrift werd gedurfder. Hij liet zijn eigen fantasiewereld achter op de doeken. De dichtcursus was leerzaam geweest. Hij had wat andere mensen gezien, die niet in het collectief zaten. En het was leuk om de gedichtenkrant te maken.

De therapie had hem vooral duidelijk gemaakt waar hij geen zin in had. De hele dag ouwehoeren over hoe je een brave burger kon worden en langzaam vervreemd raken van jezelf.
Hij moest zichzelf opnieuw uitvinden, na veranderingen, en na veranderingen zou hij weer de oude Bjarne kunnen worden, met gedurfde dromen en een vitaal begrip voor de toekomst.

Schrijver: Bjarne Gosse
23 juni 2023


Geplaatst in de categorie: individu

5.0 met 4 stemmen 178Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)