Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

maart 2017

Het was door een gedicht van Mobar Vorstkasteel, door Bjarne gelezen op 1001 gedichten, dat Bjarne weer zin kreeg in het voorjaar. Het gedicht ging over de terugkeer van de wolf in Nederland.
En over het maanlicht dat over de bossen scheen. Bjarne herinnerde zich dat Maarten Wolvenknaap hem ooit vertelde dat de wolf vijfentwintig procent intelligenter is dan de slimste hond. Het gedicht van Mobar stemde tot nadenken.

Het maanlicht had een eigen betekenis in het nieuwe voorjaar voor Amsterdam. Na de dood van Peter was Bjarne anders over het kunstenaarschap gaan nadenken. Op de een of andere manier was hij in zijn zoektocht de weg kwijt geraakt. Hij hield zich vaak vast aan zekerheden en ging de echte uitdagingen uit de weg. Peter had hem op zijn sterfbed verteld dat alle kunst in het niets viel vergeleken met de schoonheid van de ogen van een geliefde. Het geheim van de mooiste oogopslag zat tussen mannelijk en vrouwelijk in, geen man in een jongen, geen jongen in een man, maar een haast Goddelijke genderloosheid, die benadrukte hoe universeel de liefde behoorde te zijn.

De whisky combineerde goed met de muziek van de Rolling Stones. Bjarne Gosse had sinds vorig jaar niet meer gedronken. Het geld van de erfenis was op zijn rekening gestort.
De liefde liet hem wachten op een antwoord. Hij voelde zich schuldig tegenover de wereld. Hij had geen zin om dronken te worden, terwijl het maanlicht over het zuchtend landschap scheen. Bjarne besloot het bij die ene whisky te laten.

Op de regenachtige woensdag 8 maart 2017 maakte de verwarde Bjarne Gosse nader kennis met zijn nieuwe casemanager van het fact team van Mentrum in Amsterdam Oost. Deze keer sloeg hij het aanbod van een drankje niet af omdat hij nat was door de regen. Ze kwam aanzetten met een plastic beker met daarin rooibosthee waaraan hij zelf de suiker mocht toevoegen.

Het gesprek begon wat onoverzichtelijk, waarschijnlijk omdat ze haar belangstelling nogal aanzette hetgeen op Bjarne onnatuurlijk en aangeleerd overkwam. Hij kreeg af en toe korte black-outs omdat ze niet altijd goed begreep wat de nuance in wat hij vertelde was. Ook vond hij het lastig dat hij een aantal zaken een dag eerder met de psychologe al had besproken en hij niet goed begreep wat zij als psychiatrisch verpleegkundige daar nog aan toe had kunnen voegen.

Ze bood Bjarne een nieuwe uitgeprinte versie van het behandelplan aan. Veel technische termen uit de psychiatrie aangevuld met persoonlijke informatie die dus over Bjarne ging.
Hij vond het gesprek wat stroever verlopen dan het gesprek met de psychologe. Het was een vrouw die duidelijk tijdens het gesprek veel aandacht voor zichzelf wilde, hetgeen niet onterecht was, want het was een knappe en levendige vrouw om te zien en om van dichtbij mee te maken. Vooral toen het over haar geboorteland België ging leefde ze helemaal op en legde ze Bjarne uit waarom Franstalige Belgen vaak moeite met de Engelse taal hadden.
Ze hadden het tijdens het gesprek nog over artikel 1 uit de grondwet. Bjarne wist niet zeker of ze elkaar goed begrepen. Ze beloofde dat ze zijn gedichtenbundel aandachtig zou gaan lezen. Veel tijdens het gesprek was weer een herhaling van wat Bjarne al eerder verteld had aan de verschillende mensen van het team van Mentrum. Ze hadden een soort van standaardreacties op bepaalde signalen, maar beseften vaak niet dat Bjarne al verschillende creatieve psychiatrische stadia had door gemaakt. Al met al was het voorlopig voor Bjarne zaak om aan deze mensen proberen te wennen.

Bjarne ging weer door de regen terug naar huis en was in zijn hoofd behoorlijk moe, omdat hij nog steeds niet goed gewend was om te praten met mensen die hij niet goed kende.

Schrijver: Bjarne Gosse, 9 januari 2024


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.5 met 2 stemmen 118



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)