Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

september 2017

Van de zevenennegentig boeken die Bjarne van Emma had gekregen of geruild voor een tekening, had hij er vierendertig gelezen. In september 2017 nam Bjarne het besluit om een aantal boeken naar boekhandel “de Androgyne Hamster” in Amsturia te brengen. Er zaten eerste druk exemplaren tussen met een handtekening van de auteur, die misschien nog wat eurootjes opbrachten. De andere misschien een paar euro-centjes, maar alle kleine beetjes hielpen.

Bij de boekenwinkel aangekomen werd Bjarne geholpen door een aardige boekenhandelaar, die Bjarne vertelde dat de boeken niet veel waard waren. Alleen de boeken die verzameld werden door verzamelaars waren nog wat geld waard.

Het contact met de psychologe T. ging vooral over emotiebeheersing. Er werd in een kleuren-taal gesproken. Groen was wanneer iemand zich goed voelde, rood stond voor als de emoties te hoog op liepen. Er werden aanwijzingen gegeven om van rood weer naar groen te komen. Veel van wat er werd verteld wist Bjarne al. Alles kwam uit een boek, de psychologe miste levenservaring om dieper op de problemen van Bjarne in te gaan.

Wanneer iemand in het rood kwam en de emoties teveel werden, was het zaak voor die persoon om goed voor zichzelf te zorgen. Dingen doen waar je rustig van werd, via de buik ademhalen, en proberen weer in groen te komen. Eigenlijk allemaal zaken die iedereen al wist.

Er was iets mis gegaan met de verwijzing naar de kaakchirurg van het ziekenhuis. Er moest een nieuwe verwijzing komen. Uiteindelijk lukt het Bjarne om voor december 2017 een afspraak te maken. Door de wachtlijst kon het niet eerder.

Er hing een bijzondere wolk in de lucht die maar langzaam in beweging kwam, maar die ook geen regendruppels liet vallen. Het viel Bjarne op omdat er verder geen wolken waren te zien, behalve die ene wolk, die maar niet in beweging kwam. Een wolk die op een dier leek. Een kameel met twee bulten.

Bjarne was opgelucht dat hij niet meer aan het maatje van de Regenbooggroep was gekoppeld. Het was een problematisch contact geweest, gewoon omdat het een moeilijk persoon was met teveel persoonlijke problemen om als maatje te functioneren. Bjarne werd boos omdat niet de eerste keer was dat hij aan iemand werd gekoppeld die volkomen ongeschikt was. Ook de begeleiding van de Regenbooggroep liet te wensen over.

Uiteindelijk lukt het Bjarne om weer in het groene emotiegebied te komen. Hij nam een warm kruidenbad en hij dronk kalmerende thee met gedroogde sinaasappelschillen.

Het was duidelijk dat er nog een lange weg te gaan was voor Bjarne. Toen hij door het raam naar buiten keek was de wolk weer verdwenen.

Schrijver: Bjarne Gosse
23 januari 2024


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.3 met 3 stemmen 104



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)