Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zwarte Piet?

Nu het weer in populariteit toenemende sinterklaasfeest nadert, meen ik dat de tijd rijp is voor enige kritische kanttekeningen.
Ouders en andere opvoeders dienen zich te realiseren dat de grote kindervriend mondeling en in het openbaar aanzet tot discriminatie van mensen wegens hun ras, strafbaar gesteld bij artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht.
Piet, de zwarte knecht, die door zijn blanke meester, en ter verhoging van de feestvreugde, in het openbaar als domme, duikelende August wordt gepresenteerd: dat is nu precies wat genoemd artikel wil bestrijden!
Juist in de nog onbevangen kinderziel zet zich een dergelijk rolpatroon vast. Het kind kan immers de verwerpelijkheid daarvan niet inzien. Aanzetten tot discriminatie impliceert weliswaar opzet, maar de geschetste handelwijze valt zeker onder het voorwaardelijk opzet; een juridisch begrip dat het willens en wetens aanvaarden van een aannemelijk risico inhoudt en in de Nederlandse rechtspraak aan opzet is gelijkgesteld.
Het toch al overbelaste openbaar ministerie zal het overigens wel uit zijn hoofd laten om brave huisvaders massaal voor overtreding van het "discriminatie-artikel" te gaan vervolgen.
Vanuit historisch perspectief is het geschetste patroon echter alleszins verklaarbaar. Het grijpt terug op de Islamitische (Moorse) overheersing van het Middeleeuwse Spanje, waaraan diverse Christenkoningen, onder wie Ferdinand de Heilige, in de dertiende en veertiende eeuw te vuur en te zwaard een einde maakten. Spaande Joden, die onder de Moren een gerespecteerd bestaan leidden, verlieten met de komst van de fanatiek Roomse koningen, die de Joden letterlijk het vuur na aan de schenen legden, massaal het land. Zij trokken naar het noorden en velen vestigden zich uiteindelijk in Amsterdam. Nu begrijpt u waarschijnlijk waarom de (Roomse) Nicolaas in Spanje woont, zijn knecht een (zwarte) Moor is en het feest bij uitstek een feest der Lage Landen is gebleven.
We leven nu echter in de 21e eeuw en voor de gedachte als zou het blanke, christelijke, ras superieur zijn aan andere rassen, is terecht geen plaats meer. Deze opvatting, die echter nog steeds, en helaas weer in toenemende mate, opgeld doet, dient met kracht te worden bestreden!
Ik pleit geenszins voor afschaffing van het sinterklaasfeest; het behoort tenslotte tot ons cultureel erfgoed, maar bij een witte Sint hoort in het huidige tijdsgewricht een witte Piet, of bij een zwarte Piet op zijn minst een getinte Sint!

Schrijver: Remco Sprong, 21 oktober 2006


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

1.5 met 44 stemmen 351Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
Roy Otters
Datum:
4 december 2008
Email:
royroyotters.nl
wat een domme tekst, zwarte piet is GEEN zwarte !
hij is zwart omdat hij door de schoorsteen klimt om de kado's te bezorgen en volgens het verhaal gewoon een blanke, witte man dus...

doe eerst je huiswerk voordat je zegt dat het discriminatie is !
dit is dus absoluut niet zo !

net als dat verhaal van die 'negerzoenen', wat is er nu lekkerder dan een zoen van een neger?
is dat discriminatie ?
nu moeten we die chocolade dingen maar gewoon 'zoenen' noemen ?
vreemd hoor !
Naam:
SVVS
Datum:
25 juni 2007
Email:
infovriendenvansint.nl
U snapt het feest helemaal niet! Jammer dat u denkt dat Sinterklaas discrimineert. Lees eens wat vaker de geschiedenis van Sinterklaas door.
Naam:
Armin
Datum:
20 januari 2007
Email:
Wat een onzin is dat.
"in het openbaar als domme, duikelende August wordt gepresenteerd"

Dus mag het dan zelfs geen "donkere" cabaretiers meer geven? En acteurs alleen nog in serieuze rollen?

Kijk eens over de grens, in Duitsland. Daar wordt Sinterklaas door "Knecht Ruprecht" of nog erger "Krampus" begeleid. Kijk eens op Internet, wat dat voor enge figuren zijn.

Sterker nog, deze "Knechten" zijn er juist om met geschreeuw en lawaai het huis binnen te vallen en de kinderen bang te maken.

Zou dat misschien voor de schrijver een optie kunnen zijn? Nee, doe mij maar liever "zwarte" Piet.

Misschien moet ik me dan gediskrimineerd voelen. Ik ben (nog)duitser en heb altijd al zwarte Piet willen zijn. Maar wat kreeg ik dan al een paar keer te horen "Nee wij willen geen Piet met een duitse accent".
Is dat dan geen racisme?

Moet dan nu voor iedereen die een klein beetje "anders" is een eigen Piet komen?Naam:
Sagunto
Datum:
18 december 2006
Email:
Remco doet een blaartrekkende poging een soort multiculturele fijngevoeligheid aan de dag te leggen.
Hij blijkt niets te weten van de allegorische achtergrond van de figuur van "Pietje Pek", de verzinnebeelding van de duivel (het getemde kwaad) en toont met z'n demagogische "anti-racisme" een fundamenteel gebrek aan respect voor een belangrijk Nederlands kinderfeest.
Erg gemakzuchtige multiculti zelfprofilering. Bovendien al 1000x gedaan. Foei Remco, in de zak!
Naam:
The Untouchable
Datum:
30 november 2006
Beste Remco, volgens mij ben jij wel een soort van een PIETJE precies. Als ik je naam zo zie denk ik dat je blank bent, maar waarom dan je zo druk maken over discriminatie als je zelf niet gediscrimineerd word, die mensen die er ECHT last van hebben zeggen dat zelf wel hoor. Maar toch klopt er iets niet, gastarbeiders komen hier al heeeeeel lang, we horen NIKS over sinterklaas problemen, tot opeens de Stripteken rellen en weet ik veel wat nog meer losbreekt, sja, zullen we toch maar onze belangrijkste traditie veranderen want we willen geen rellen, het slaat natuurlijk nergens op. Dit is weer een goed voorbeeld over hoe mensen kunnen zeuren om niks. Net als jij Remco met je gekleurde sint, JE PRAAT POEP! Leer nadenken, er is toch nog nooit een probleem mee geweest en nu er iets aan gedaan is wat nergens op slaat overigens ga je lopen zeuren dat sinterklaas ook nog eens zwart moet worden. Ik ga hier niet meer woorden over verspillen dan dat ik al heb gedaan want je zult waarschijnlijk toch een andere mening hebben.Maar denk toch eens na over het feit dat we pas na ong. 30 jaar nadat de gastarbeiders zich hier vestigen een traditie moeten vervangen, volgens mij zegt dat iets over ons nederlandse karakter, we zijn slap en houden ons nergens aan vast, ikzelf weet hoe ik voor me op moet komen, maar blijkbaar degene die het sinterklaasfeest organiseren niet!
Naam:
kristel buster
Datum:
30 november 2006
Email:
Ik vind het ongelooflijk dat er over een kinderfeest zo'n discussie is. De piet is gewoon zwart door het roet van de schoorsteen en niks anders. Laat de kinderen genieten van een heel onschuldig feest. Wat gaan we in de toekomst dan nog allemaal meer veranderen ? Waarom heeft hij eigenlijk een witte schimmel en geen zwarte paard ? Moet ik de afrikaantje (=plantje) ook alvast uit de tuin halen, moet ik me vervelend voelen als ik blanke vla in de supermarkt zie staan, mag ik geen jodekoeken meer kopen, net zoals de negerzoenen die niet meer mogen!!! Wat een onzin allemaal, laten we a.u.b een beetje normaal blijven doen!!!! Fijne sinterklaas allemaal.
Naam:
petra
Datum:
14 november 2006
Ik vind dit toch wel een beetje zielig, kan het dan niet gewoon:
Sinterklaas is een witte man, altijd al geweest en piet is een "zwart" persoon, een knecht is hij al jaren niet meer, hooguit een werknemer, en wat is daarop tegen? mogen gekleurde mensen niet werken? mag een blanke man niet de baas zijn? het zegt niets over de hele samenleving, we hebben toch ook een witte koningin, of moet zij zich schminken zodat de gekleurde nederlanders zich beter op hun gemak voelen? of moet amalia de opdracht krijgen alleen uit te kijken naar een gekleurde echtgenoot? laten we toch allemaal gewoon doen, en de kinderen van dit feest laten genieten zonder al die volwassen overdreven reacties.
Naam:
Willy Vittali
Datum:
6 november 2006
Email:
Zwarte Piet vindt volgens de Italiaanse overlevering zijn oorsprong in de schoorsteenvegerswereld, de kinderen die als levende bezems werden gebruikt stonden als voorbeeld voor dit mannetje. Er is dus helemaal geen sprake van discriminatie, en er zou iets niet in de haak zijn als je met een blauw gezicht uit de schoorsteen komt.
Naam:
Rina van Dijk
Datum:
23 oktober 2006
Ik ben ervan overtuigd dat al dit soort ideeën van blanken komen.
Ik heb nog nooit een gekleurde landgenoot over het sinterklaasfeest horen klagen.
Vast allemaal goed bedoeld, maar in mijn ogen valt het onder 'betutteling'.
Naam:
josiene van eijsden
Datum:
23 oktober 2006
Email:
jweijsdenversatel.nl
ik denk er aan hoe goed het zou zijn om voortaan een zoet/geef/wens/licht decemberfeest te creëren.
het lichtjesfeest, het suikerfeest.
sinterklaas en kerstfeest gezamenlijk (er kan nog meer bij) en dat dat dan zonder getrouwtrek en gekissebis tot stand zou komen.
Naam:
Remco Sprong
Datum:
23 oktober 2006
Neen Rina. Het is weliswaar een idee zoals je schrijft, maar mijns inziens geen goed idee. Sinterklaas is en blijft een man; dat schrijft de traditie voor. Maar een allochtoon als Sinterklaas is niet zo'n gek idee. Zoals ik al schreef: bij een zwarte Piet hoort op z'n minst een getinte Sint.
Naam:
Rina van Dijk
Datum:
22 oktober 2006
Is het een idee om Sinterklaas, in plaats van een mijter op te zetten, een burka aan te laten trekken? Is meteen ook de discrimintatie van de vrouw opgelost.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)