Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Franstalige Brusselse bourzwazie

Een vrouw.
Ze woonde en werkte in Brussel en leefde in Parijs. Vlaanderen en Wallonië kende ze uit de boekskes. Ik nam haar een keer mee naar mijn geboortestreek. Ze dronk een koffie met mijn moeder. Ze was zeer beleefd. We zijn er nooit meer op teruggekomen. Ik zag het, Parijs lag haar beter. Daar woonde ze in een gigantisch gebouw. Zo’n huis waar je via twee grote deuren binnenkomt in een gang die uitgeeft op een tuin. De gang waar vroeger de koetsen doorreden. Op dat moment stond er een auto in die gang. Alles zag er nogal sjofel uit. We schrijven eind 1960. Dat soort huizen ging onder de hamer om aan de stroom nieuwe inwoners een woning te bezorgen. In het midden van die gang was er een kleine trap die naar de toegangsdeur leidde. Dan kwam je in een monumentale kamer met een monumentale trap naar de eerste verdieping. Daar woonde die vrouw. Op het gelijkvloers was haar handeltje. Ze gaf lessen aan iedereen, nogal veel. Ze gaf lessen aan diegenen die onderaan de maatschappij waren geraakt. Haar handeltje draaide goed. Toen ik haar ontmoette, verschafte ze onderdak aan enkele Chilenen die gevlucht waren na de moord op Allende.

Ze kende misschien niks van Vlaanderen en Wallonië. Brussel kende ze zeer goed. Ze leerde me de Griek aan het Zuid kennen. Rond het Zuidstation waren de eerste migranten gehuisvest. Een kwestie van rap op hun werk te geraken. Daar waren de eethuizen waar de migranten hun maaltijden gebruikten. De Griek naast de Marokkaan naast de Turk naast de Belg. De Griek was goedkoop en er was het Griekse gebruik om in de keuken de producten te kiezen. Zeer gezellig en zeer goedkoop. En de marché du midi. Een markt waar je je evengoed in Afrika als in Italië, Frankrijk, Spanje of Marokko kon wanen. Zalig. Geen enkele Belg, zelfs geen Vlaming. Zalig. En met een glas retsina. Zalig. Ik was via mijn Algerijnse huisgenoot in contact gekomen met die vrouw. Op haar verjaardag gingen we pralines halen.


Zie ook: http://verf.serverworks.org

Schrijver: verfaillie ed, 4 december 2006


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.5 met 4 stemmen 1.441Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Verf
Datum:
12 december 2006
Email:
verfotogmail.com
Beste lezer, ik zou u dankbaar zijn voor iedere opmerking. Vind u dit verhaal ………...u oordeelt goed ,slecht,slap sterk,of u vult maar in .Ik zal u zeer dankbaar zijn, voor iedere commentaar.
Groeten
Verfaillie ed

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)