Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

31 december: een bekend patroon

31 december. Ochtend. Met volle moed begin je aan een dag die volledig in teken staat van de daaropvolgende nacht. Alles is nog onbeantwoord en spannend: zul je deze nacht op tijd je bed zien, en zo ja, zal het wel je eigen bed zijn? Hoe dan ook, van een stevige 10 uur in de ochtend tot een feestelijke 6 uur in de avond, vertoef je in de badkamer om je volledig klaar te maken op het eeuwenoude gebeuren: oudejaar. Hoe fantastisch lang kan een vrouw wel niet in een badkamer haar tent opslaan. Heerlijk toch.
Je worstelt je de hele avond door vervelende gesprekken en telt de uren af naar middernacht. Eindelijk wordt het wachten beloond en je hoort 8 minuten op voorhand al het vuurwerk. Je hart begint sneller te slaan en je wilt je compleet bewust worden dat je nog in het oude jaar zit. Je krijgt een benard gevoel trouwens, het lijkt alsof je het afgelopen jaar niets hebt gedaan en je wil het in die 8 minuten nog verwezenlijken. Je doktert uit wat je laatste actie zal zijn in 2006 want het moet een perfecte overgang zijn. “Zal ik nog een glas champagne drinken en zal ik die dan ad fundum leegdrinken zo van 23u 59min 58sec tot 00u 00 min 01 sec? Of zal ik nog eens huilen? Niets is beter dan het jaar slecht te starten want dan kan het enkel beter gaan.” De tijd tikt onverschillig voorbij en het lijkt of alles 53 keer sneller gaat. Plots is het middernacht en iedereen feliciteert elkaar. Je had er meer van verwacht, een spetterende verandering misschien die plots tevoorschijn zou schieten. Maar nee, alles is eigenlijk zoals daarvoor.
Uiteindelijk verlaat je het familiale gebeuren om je vrienden op te zoeken. Aangekomen op de afgesproken plaats, loop je je vrienden tegen het lijf die duidelijk al een paar uur op voorhand al waren beginnen feesten. Ze verwelkomen je met al hun liefde en duwen een glas champagne in je hand. Het gewenste gevoel van middernacht steekt nu gelukkig wel de kop op, al was dat met een uur vertraging. De bende loopt samen naar binnen en iedereen wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar. Er wordt hard gefeest, gedanst, gedronken, gelachen,… Je hebt het best naar je zin. Er lopen immers mensen rond die van jou houden en waar jij van houdt maar tegelijkertijd lopen er ook een paar wezens rond die je het liefst een kerstbal in de strot zou duwen en al roepend “Jij gaat eraan!” terwijl je hem probeert te wurgen met een slinger. Ach, maar deze periode is toch een tijd van vergeving? Je vrienden proberen weer beweging in jou te steken en raden je aan je duistere moordplannen voor een tijdje op te bergen. Iets later zie je dat al je geld op is en je gaat op zoektocht naar bonnetjes. Je verzint de gekste verhalen om toch maar 20 bonnetjes te krijgen voor 5 euro. De persoon achter de kassa kan geen glimlach verbergen terwijl je zijn schuimwijn binnen kapt en het glas weer netjes neerzet. Je krijgt het deksel op de neus maar het was de wijn waard. Aan de toog probeer je het nog eens: 2 consumpties voor 1 bonnetje. Het zou je wel lukken want ‘je kent de barman’ maar helaas is ook hij streng. Gelukkig zijn er nog de vrienden die je maar al te graag iets aanbieden. Hoera!
Je loopt de wc even binnen voor verfrissing. Je werpt een blik in de spiegel en constateert dat je make-up van in betere tijden verdwenen is of op mysterieuze wijze uitgesmeerd is over heel je gezicht. Vermoedelijk hangt de helft aan iemand anders zijn gezicht in de zaal of aan iemand zijn kleren en loopt die nu nietsvermoedend verder te fuiven. Hoe fris je er wel niet uitzag als je thuis vertrok, des te walgelijker je er bijloopt na slechts 3 uur fuiven. De natuur is duidelijk niet in evenwicht.
Je bent uitgefeest en wil huiswaarts keren. Je wil bezinnen over de voorbije uren: “Had ik maar écht een kerstbal en een slinger in mijn bezit.” Met een quasi tevreden gevoel kruip je in je bed. En zoals het een goed soapscenario betaamt, krijg je uiteraard een bericht van je toekomstig slachtoffer waar je het op gemunt had. Je vervloekt het allemaal en valt in slaap.
Niets is beter dan het jaar slecht te starten want dan kan het enkel beter gaan.

Ik denk dat ik zo wel aan 2007 kan beginnen.

Schrijver: leen veldeman, 1 januari 2007


Geplaatst in de categorie: feest

2.2 met 9 stemmen 1.898Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
leen
Datum:
23 januari 2007
Email:
lveldemanhotmail.com
daar hou ik je aan :)
Naam:
cornelle
Datum:
1 januari 2007
Email:
cornelleprintanddesign.be
Bel op 30-12-07 en ik stuur je een kerstbal en een bijpassende slingerrrrrrrr
have a nice life in 2007

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)