Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gedeelde smart, halve smart?

Wie vraagt zich dat wel eens af: "Heb ik dat?". Ik denk iedereen.
Heb ik voor volgende week de schilder besteld, gaat het na anderhalve maand voor het eerst regenen!

En bovendien ga ik eind volgende week voor een week met de caravan op vakantie. Nu kan ik natuurlijk zeggen dat ik ergens aan "La Meuse" op een camping ga staan en dan denkt misschien iedereen dat ik lekker naar Frankrijk ga en dus wel mooi weer zal hebben. Maar helaas, ik ga naar een camping vlak bij de Maas bij Wanssum, iets ten oosten van Venray. En al is Limburg misschien wel de provincie met de hoogste temperaturen en (bijna) de minste neerslag, ik ben bang dat het voorspelde weer (koud met regen) zich ook daar zal manifesteren. Het KNMI heeft het tenslotte de afgelopen anderhalve maand bij het rechte eind gehad en ik ben bang dat dat nu ook wel weer het geval zal zijn. Heb ik dat?

Maar het is natuurlijk een hele troost dat met mij vele andere mensen zich dat zullen afvragen. En we kennen het spreekwoord: "Gedeelde smart is halve smart".

Toch heb ik het gevoel dat dit niet klopt. Wordt mijn smart echt minder omdat er nog meer mensen tijdens slecht weer op vakantie gaan? Wat levert mij dat op? De zon gaat daardoor niet schijnen. Wie heeft dat spreekwoord ooit bedacht? Of zou het zijn dat vroeger smart nog wel gedeeld werd maar tegenwoordig niet meer? Wie troost mij bij tegenslag en neemt een deel van mijn smart voor zijn of haar rekening? Wie draagt er met mij mee? Is het niet zo dat dit spreekwoord in onze westerse individualistische tijd van overvloed aan kracht heeft ingeboet?

Nu weet ik wel dat het hier niet om echt belangrijke dingen gaat. Dit wordt gewoon mijn vijfde vakantie op rij met tegenvallende weersomstandigheden. Dat is iets minder van veel. En die schilder komt later nog maar eens terug.

Maar dat “Gedeelde smart is halve smart”, het klopt niet. Het is zo iets als: “Hoe meer mensen smart hebben, hoe vrolijker de boel wordt”. Volgens mij moet het zijn: “Gedeelde smart is dubbele smart”. Of ben ik nu al wel erg op het aangekondigde sombere weer aan het vooruitlopen?

Schrijver: Chris Kramer, 6 mei 2007


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.0 met 5 stemmen 893Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)