Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nomaden naar de filistijnen

Iedereen weet dat het opwarmen van de aarde, een vaststaand niet meer te bediscussiëren feit, gevolg is van menselijk handelen en niet-handelen. Menselijk gedrag en wangedrag. Wij Nederlanders schijnen het beste, schoonste en lekkerste water te bezitten. Een compliment. Voor al die mensen die zorgdragen en verantwoordelijk zijn voor onze dagelijkse behoefte aan water. Schoon, helder en lekker water. Water, onze kroonprins weer dit als geen ander, verdient aandacht. Véél aandacht. Er is namelijk veel water. Veel te veel water. 't Probleem is alleen dat er voldoende water is, zonder dat iedere wereldburger er zijn/haar of hun voldoening uit kan halen.

De westerse, dus onze wereld heeft geen reden tot klagen als het de watervoorziening betreft. De westerse wereldburger in het algemeen heeft geen reden tot klagen als het aanvoer, verwerking en gebruik van water betreft. Wij zijn ontzettend verwend, daar wij geen vies, lees: troebel, maar helder water hebben. Hoe anders is dat op plaatsen in onze wereld waar het tegendeel het geval is? Waar water op een redelijk niveau aanwezig, maar zonder te koken, niet te consumeren is? Waar water via lekkende leidingen wordt verspild? Waar water binnen een straal van (enkele) kilometers gewoon niet binnen handbereik is. Plaatsen waar water zonder irrigatie-systemen gewoon niet komt? Het wordt overal 'all around the world' warmer. Heter. Vies heet als we het over de gemiddelde zomermaanden hebben. Dit is sinds halverwege de jaren '90 van de vorige eeuw een geconstateerd feit.

De gevolgen van deze hitte en opwarming wáren, voor wat betreft de afgelopen vijftien jaar, zíjn, zie de huidige overstromingen in Azië en wórden claustrofobisch catastrofaal; onze grote, in principe mooie aarde was, is en blíjft slachtoffer van de menselijke hebzucht. De schraapzucht naar bronnen van verlichting. De gretigheid naar aangenaam verpozen.

Volledige ondermijning van de olierijke gebieden; Alaska, het in mijn hart gesloten Siberië en de Noordpool zijn of worden binnenkort geslachtofferd. Deze uitholling en aantasting zorgen voor verwoesting van de daar nog aanwezige natuur en cultuur. Inkomstenbronnen van de daar bivakkerende nomaden worden verwoest, de natuur naar de filistijnen geholpen en de nomaden zelf gedomesticeerd.

Als het ons als wereldburgers dit allemaal waard is, wat overigens van weinig tot totaal géén respect zou getuigen, dan gaan we op dezelfde voet, in een (nog) straf(fer)? tempo door. Bovendien vergeten we gemakshalve maar even generaties die na ons komen. Is het tegendeel het geval, dan verlaten wij per direct het wie-dan-leeft-wie-dan-zorgt-motto, nemen vaker en bij voorkeur de benenwagen, fiets en het openbaar vervoer. Red de wereld. Begin bij jezelf!

Schrijver: Annejan Kuperus, 21 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: economie

2.4 met 8 stemmen 1.923Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)