Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Leven en koffie

Mijn twee broers en drie zussen leven allemaal in Canada. Eigenlijk had voor mij hetzelfde moeten gelden maar er kwam iets tussen. De dichtst bijzijnde broer kost me 7 uur vliegen en van hem naar de verst verwijderde kost evenveel tijd. Canada is een groot land.

Regelmatig hebben we contact via de telefoon, msn of een mailtje. Nogal eens zit onder de laatste eentje met 'fw' achter de afzender (een door hen doorgestuurde mail). En dan weet ik meteen: dat is ófwel een joke ófwel een 'wijsheid'. Omdat ik gek ben op mijn familie vind ik de joke altijd 'leuk' en de wijsheden dus altijd... nou ja... niet dom. ;-)

Gisteren kreeg ik ondertaande 'fw' die ik voor het gemak van de lezer heb vertaald:

Leven en Koffie.

Een paar studenten, die in hun diverse carrières zeer behoorlijk waren geslaagd, hadden een reünie georganiseerd bij hun oude professor. De conversatie werd al gauw één lange klachtenlitanie over problemen en stress op het werk. De professor bood zijn leerlingen koffie aan, ging de koffie zelf zetten en kwam na enige tijd terug met een dienblad en daarop een grote pot koffie, plus een uitgebreid assortiment drinkgerei: van porselein, van plastic, van glas, van kristal, van zilver etc., sommige alledaags van vormgeving, andere met een artistieke en dure uitstraling. “Help uzelf”, zei de professor.

Toen ieder zijn koffie had ingeschonken zei de professor: “Hebben jullie gemerkt dat jullie allemaal duur ogend servies hebben gepakt en dat het alledaagse is blijven staan? Het is blijkbaar normaal voor jullie om het beste en duurste te willen en dat is wellicht de bron van jullie problemen en stress. Wat voegt het kopje toe aan de kwaliteit van de koffie? In een aantal gevallen zal het de koffie alleen maar duurder maken of onzichtbaar maken wat wordt gedronken.

Wat jullie in feite wilden was koffie. Je deed toen je best om het mooiste kopje te pakken te krijgen en begon daarna je eigen kopje met dat van de anderen te vergelijken.
Denk er eens over na: Je leven is de koffie; je baan, je positie in de maatschappij is het kopje. Het kopje is niet anders dan het middel om je koffie niet te morsen en te kunnen drinken, het bepaalt nóch verandert de kwaliteit van je koffie. Als je je alleen op het kopje concentreert vergeet je te genieten van de koffie. Als jullie begrijpen wat ik bedoel.

De gelukkigste mensen hebben niet van alles het beste, die maken van alles het beste.

(Het wijze slot laat ik onvertaald:)

Live simply.
Love generously.
Care deeply.
Speak kindly.
Enjoy life.

Dank zij het koffieverhaal denk ik er iets van te begrijpen en kan ik zeggen: “Daar zit iets in”. ;-)

Schrijver: Fonsaad, 16 september 2007


Geplaatst in de categorie: moraal

4.3 met 7 stemmen 756Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)