Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verplicht gelukkig zijn

De feestdagen komen er weer aan en dus ging ik naar de kapper, zoals elke vrouw schijnt te moeten doen voor de feestdagen. En natuurlijk kwam daar de vraag: “wat doe je met kerst?” Het lijkt wel alsof kappers maar één lesuur communicatieve vaardigheden krijgen in hun opleiding. Daarin leren ze dan de drie vragen die ze op de gepaste tijdstippen kunnen stellen. In de lente/zomer*, “zo gaat u nog met vakantie?”. In de nazomer/herst*, “Leuke vakantie gehad?” En in de winter, “wat doet u/heeft u gedaan* met Sinterklaas/kerst/oud & nieuw*?”

Maar dat was een zijspoortje. Deze tijd voor de feestdagen verloopt altijd met ups en downs voor mij. Meestal zie ik er behoorlijk tegen op maar soms wordt ik toch mee gesleurd door de sinterklaasstemming/kerstsfeer/oudejaarssentiment/
nieuwjaarskater*. En dat zal iedereen overkomen want of je nu wilt of niet, de feestdagen zijn overal.

Waarom zie ik er tegen op? Het zijn van die dagen dat je verplicht gelukkig moet zijn. Je mag niet eenzaam of ongelukkig zijn. Tenzij er iets heel ergs aan de hand is. Dat wordt dan ook gelijk tien keer zo erg tijdens de feestdagen. Maar gewoon een rotdag hebben of je ongelukkig voelen, dat kan niet. “Het is kerst”, zeggen ze dan. Bovendien moet je na elke feestdag uitgebreid verslag doen, bij de kapper bijvoorbeeld. Wat je van de goede Sint hebt gekregen, wat je allemaal naar binnen hebt gestouwd met kerst en naar binnen hebt gegoten met oud & nieuw. Hoogstwaarschijnlijk zijn die laatste twee antwoorden inwisselbaar. Dat moet natuurlijk een opgewekt enthousiast verslag zijn alsof het de mooiste dagen van je leven waren.

Maar als ik me heel hard voorneem dat ik die dag persé gelukkig en blij moet zijn, tja, dan lukt het meestal niet. Het is net als toen je zes was en je eindelijk een handstand kon. Maar toen iedereen kwam kijken kon je het opeens niet meer. Ik ben over het algemeen heel gelukkig maar als iedereen komt kijken lukt het niet zo goed meer.

En toch laat ik me weer meeslepen en raak ik weer min of meer in de feeststemming. “Ach, zo’n kerstboom toch wel leuk, ach, vuurwerk ook wel gezellig.” Je kunt het nou eenmaal niet ontlopen. En als je het dan toch niet kunt ontlopen kun je er maar beter van genieten. Dus dit jaar…word ik echt gelukkig. Kom maar kijken.

* Doorhalen wat niet van toepassing is

Schrijver: Maaike, 19 december 2007


Geplaatst in de categorie: kerstmis

1.3 met 3 stemmen 1.573Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)