Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tabula rasa

Liefde voor de (mede)mens. Compassie mét en passie vóór natuur. Denken aan uw naaste(n). Begrip voor alles dat afwijkt. Anders is dan jij, jullie en wij. Oor- en veroordeel pas als je zeker bent van jouw zaak. Niet eerder en zeker niet zonder gevoel. In die zin is het citaat van P. de Marivaux, journalist en schrijver in de 18de eeuw, van toepassing: 'In deze wereld moet men een beetje té goed zijn om goed genoeg te zijn'. Geheel in de lijn van Cicero, Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof, die leefde van 106 tot 43 voor Chr., hoewel die wel een kanttekening plaatste: 'Hoe beter een mens is, des te moeilijker verdenkt hij anderen van slechtheid'.

'Overal waar 'te' voor staat, is niet goed. Behalve tevreden. Deze heb ik jaren geleden eens van mijn vader mee gekregen en zo nu en dan denk ik aan dit citaat terug. Niet vanwege ontevredenheid of teleurstelling, maar slechts vanwege de kern van deze woorden: 'niet goed' in de zin van fout en/of slecht of andersom gezet, omgekeerd. Verwisseld. Overigens word ik langzaam maar zeker weer echt tevreden. 'k Ben gelukkig in de liefde, dus tevreden. Geniet van zaken die mijn leven een positieve wending geven.

Zo heb ik achttien jaar na het behalen van mijn motorrijbewijs een motor gekocht. Een droom die ik altijd ben blijven koesteren en die na bijna twee decennia in vervulling is gegaan. Zijn beslag heeft gekregen. Na een professionele opfriscursus rijd ik binnenkort als een 'Schaduw' over de Nederlandse wegen. 'k Zie wat dit betreft, weer uit naar het voorjaar. Tabula rasa, met een schone lei elders opnieuw beginnen. 'k Werk eraan. 'k Wil en moet eraan werken. De enige die het kan, ben ik zelf. 'k Vergeet mij aangedaan leed en heb ervaren dat hoe dan ook (betaald) werk een hele belangrijke, zo niet de belangrijkste peiler is in zinvol bestaan. Geredeneerd vanuit het gezichtspunt van een net 41-jarige. 'k Hoop op en werk aan een zinvol bestaan.

Niet dat ik de afgelopen jaren zinlóós heb geleefd. Nee. Integendeel. Wat ontbrak en op dit moment nog ontbreekt is werk. Wie biedt?

Schrijver: Annejan Kuperus, 8 maart 2008


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.8 met 4 stemmen 305Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)