Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hypes

"Een hype (uit te spreken haip, op zijn Engels; afgeleid van het Griekse hyper = "boven") is een verschijnsel dat bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Het gevolg van dit mechanisme kan zijn dat iets wat als een hype begint, uitgroeit tot een werkelijk belangwekkend verschijnsel." (Wikipedia)

Is Balkenende zelf ooit een hype geweest? Ik herinner me slechts drie echte dingen van de "mens" Jan Peter. En daar waren geen sexuele uitspattingen bij of financiele vergrijpen, iets waar een beetje politicus eigenlijk op hoort te hypen. Hij heeft een keer een voetoperatie ondergaan, iemand heeft ooit door zijn straat gelopen om hem te vermoorden en er zijn beelden dat hij met een groot glas bier in de hand wat lodderig voor zich uitkijkend een beetje mee heen en weer zit te schuiven op een volksfeestje. Nou, dat werden dus beslist geen hypes.
Tegelijkertijd heeft Balkenende ook weer iets heel hyperigs over zich. Veel meer dan de beheerste, steile Wim Kok of de licht flamboyante Lubbers om maar twee voorgangers van hem te noemen. De licht chronische hype van Balkenende is er meer één die je als de "angsthype" zou kunnen omschrijven. Met zijn ondoordringbare gereformeerde mimiek, meestal verkrampt, zelden lacherig of boos camoufleert hij de drijfveer van zijn eigen hypes: de angst.

Balkenende vindt dat we teveel van hype naar hype leven in ons land (zie de media van 11 april 2008). Laat ik het nou eindelijk eens volledig met hem eens zijn.
Hij wijst graag naar anderen met het calvinistische vingertje als het om schuld of oorzaak gaat. De media zijn de grote oorzaak van de hypes. Ook volledig met ons Zeeuwse rondje eens. Zij jagen met hun voortdurend bombardement aan herhalingen van feiten of non-feiten en hun indringende foto's en beelden, de mallemolen van de multi-aandacht aan. Met als enig motief de vergroting van hun reclame-inkomsten om nog een poosje te kunnen overleven in een steeds meer veranderend medialandschap waar de nieuwszoekers en -vreters zelf via internet en Google wel kunnen bepalen wat ze in hun brein willen toelaten of wat niet.

Maar... Jantje Petertje ziet de pruimen hangen, gaat eronder staan en is beledigd als ze op zijn kapsel kapot spatten.
Zou hij niet eens kunnen beginnen enig gezag uit te stralen?
Een vorm van gezag waarin hij naar voren weer te brengen welke dingen hij zal moeten gaan aanpakken die niks met hypes te maken hebben?
Straks moeten sterven in een verzorgingshuis waar de euthanasie vanzelf over je heen komt omdat er niemand meer is om naar je om te kijken als oud herfstblad, dat is bepaald geen hype.
Niet meer kunnen tellen hoeveel tenen en vingers je hebt als je aan een opleiding voor leraar begint, dan kun je beter van onder wijzer zijn.
De hele dag met je laptop en mobieltje in je Ford K langs de A1 staan en 's avonds met een gebroken rug je bed in duiken zonder op kantoor te zijn geweest en toch je werk hebben gedaan. Leuk voor het guinness book of records, maar iedere dag?

Oke..ik weet wel deze dingen zijn ook hypes. Ze worden dagelijks genoemd en neigen ook chronisch te worden. Maar waardoor? Simpel omdat er niets fundamenteels wordt gezegd of gedaan door hypie-Balkie en zijn kornuiten om er daadwerkelijk wat aan te doen. Zo houdt Balkenende, net zoals met de film van Ome Geert zelf de hype-rnerveuze sfeer in dit pruimedantenlandje in standje.
Ik hoop dat er binnenkort nog eens een echte hype rondom Balkenende zal ontstaan. En wel als ie als eerste zittende premier zal aankondigen zondermeer op te stappen omdat door Nederland een hype hipt om hem af te zetten. Maurice het koffiedik orakel heeft geblaft dat nog maar 6,7 % van de Nederlanders Balkenende & Co ziet zitten als regering van Nederland.

Schrijver: Gerard Wassekwam, 12 april 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

0.5 met 4 stemmen 668Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)