Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verpakkingstax en adembelasting

Hoera. We hebben weer iets nieuws in Nederland. Verpakkingsbelasting. De fabrikanten verpakken hun spullen in zakjes, tubes en dozen en vanaf mei betalen wij daar extra voor.
Het wachten is nu op adembelasting.

Terug naar de verpaktax. Een heel zinnige belasting. Met de opbrengst worden allerlei goede doelen gespekt: reisjes van het kabinet, de boot van de koningin, etentjes met bevriende collega-bestuurders van ons land en natuurlijk ook het milieu. Of nee, wacht, dat niet. Want de opbrengst van die verpaktax gaat ten onder aan het bedrag dat het kost om die belasting te innen. Handig nietwaar. Je maakt een maatregel die meer kost dan hij opbrengt. Dat is nog eens een goede maatregel. Waarom hebben wij trouwens niet lang van tevoren al gehoord dat deze belasting eraan kwam? Of komt dat omdat de regering die we nu hebben door ons zelf gekozen is en we dit dus zelf ook zo willen?

Wat kunnen we er nog tegen doen? Net als tegen al die andere onzinnige belastingen. Over de melkkoe heb ik het vorige keer al gehad en ook met die belastingdruk hebben we blijkbaar vrede. Maar waarom mopperen we dan zo? Waarom doen we niets? Of hebben we misschien allemaal het idee dat er toch niets aan te doen is? Ik ben bang dat dit ook zo is. We hebben niets in te brengen en een regering met fantastische plannen.

Een alternatief voor de verpakkingen is er niet: ik deed boodschappen gedaan en zag geen mogelijkheid om mijn tandpasta, limonade, koffie, chips, rijst, melk etc. los te kopen. Betalen dus. Weer een heerlijke melkkoe...

Ik voorspel daarom dat we binnen nu en een jaar de adembelasting krijgen. Dat werkt zo: in onze nek wordt een chip geplaatst. Ook handig als persoonsregistratie trouwens. Kun je zo onder de scanner. Maar goed, die chip registreert hoe vaak we ademen. Aan het eind van de maand krijg je dan een rekening in de bus voor het genoten aantal ademteugen, verhoogd met een toeslag voor de uitademingen, want die uitstoot is behoorlijk vervuilend. De conditie van Nederland holt vervolgens achteruit, want je bent een dief van je eigen portemonnee als je lekker gaat joggen en dus extra in- en uitademt. Nee, sporten kun je beter laten. Dat wordt veel te kostbaar.

Zucht. Wat hebben we toch een heerlijk landje. De enige met vliegtax, verpakkingstax, adembelasting en zuchttax.

O, sorry. Dat laatste was nog geheim!

Schrijver: Madeleine van de Wouw, 16 mei 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.9 met 7 stemmen 1.133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)