Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Goddeloze liefde

Ik ben overtuigd atheïst.
Hoewel dat wel anders is geweest ben ik me steeds meer van het bovennatuurlijke gaan afwenden en aan het vast gaan houden aan de werkelijkheid, ik ben namelijk een man van de wetenschap.

Mijn blasfemische uitspraken hebben uiteraard een reden. Of wel meerdere eigenlijk, want als je een beetje doordenkt is het helemaal niet zo moeilijk om te beseffen dat het geloof (en dan heb ik het niet alleen over het Christendom) een bijeen geraapt stapeltje van verhalen is.
Een klein voorbeeld hiervan is de zojuist ontdekte stam in het tropische regenwoud van Brazilië. Dat het hier achteraf om een toch al eerder ontdekte stam ging is een ander verhaal, maar nog niet zo lang geleden zijn er foto’s wereldkundig gemaakt van een klein groepje mensen in lendenpakjes die met een pijl en boog omhoog staan gericht naar de cameraman in het vliegtuigje. Een beetje lachwekkend heb ik er naar zitten kijken want het was duidelijk dat deze mensen er van overtuigd waren dat het hier om een kwaadaardige goddelijke verschijning ging. Niet onze God natuurlijk, want daar hadden ze nog nooit van gehoord diep in het oerwoud, maar een van hun eigen gevaarlijke duivelse goden (buitenlandse geloven houden er vaak meerdere goden op na).

Nog fantastischer om over na te denken is dat deze mensen daadwerkelijk denken dit enge vliegende gevaarte, dat overduidelijk uit een kwade kerkerdimensie afkomstig is, met een handgemaakt pijl en boog te kunnen verwonden of wegjagen. En ja, probeer dan maar eens te landen en uit te leggen dat je net zo veel mens bent als dat zij dat zijn en dat het vliegtuigje helemaal geen boze god is...

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat ze overal van die leuke tijdsverdrijvende godjes hebben, in alle soorten en maten. Nog bijzonderder is dat ze overal er heilig van overtuigd zijn dat hun god de god is en dat iedereen die anders beweert een ketter is (of hoe ze dat ook in andere geloven mogen noemen). Wij hier in het westen zijn zo dik overgoten met Jezus, de Bijbel en (onze) God dat we niet beter weten en dus er van overtuigd zijn dat God de god is. Neem eens voor de gein een westers kind uit een zwaar gereformeerd dorp en zet die meteen na geboorte op het eerste intercontinentale vliegtuig dat vertrekt en kijk wat er gebeurt (arrestaties en kinderbescherming niet inbegrepen) als dat kind in bijvoorbeeld India terecht zou komen dan is de kans aannemelijk dat het een groots Hindoe wordt, gaat het vliegtuig naar Cambodja dan is er een rol van Boeddhist weggelegd en komt het uiteindelijk in Irak aan dan is het helemaal feest want dan wordt het hoogstwaarschijnlijk een Moslim...

Men vraagt mij wel eens waarom ik niet in God geloof, want van het bestaan van Jezus is toch voldoende bewijs? Dat zal best, er is vast ooit in een ver verleden wel eens een man zijn geweest die Jezus heette, want daar waren er nogal wat van. Net zoals dat er een onnoemelijk aantal Mohammeds zijn geweest. Saillant detail is dat het onmogelijk is dat die beste man inderdaad aan alle kanten is doorboord en dan alsnog na de dood vrolijk een grot uit wandelt om nooit meer terug gezien te worden. Mijn geloof in God begint daar al wankele vormen aan te nemen en houdt dus in dat de beste man voor mij best even naar beneden mag komen voor een handdruk, meneer is toch almachtig?

Vol geduld en met merkbare herkenning van de zoveelste herhaling krijg ik dan meestal te horen dat ‘Gods wegen zo niet werken en ondoorgrondelijk zijn’, dan had God maar lid van de ANWB moeten worden, toch?

Helaas is het een feit dat men zich ten alle tijden achter de bijbel kan verschuilen, waardoor de discussies gedoemd zijn om zonder eind door te blijven gaan, oorlogen tegenwoordig zelfs heilig worden genoemd en meer kapot gaat dan men lief is (daar kan drank niet tegenop).

Een van de meest logische redenen die ik hiervoor kan verzinnen is dat men zo obsessief bezig is geraakt met het prediken van hun inmiddels niet eens meer eigen gecreëerde geloof, dat ze vergeten zijn dat hun god niet boven ze staat, maar naast ze. Het is, moet ik volmondig toegeven, waar dat als je God boven alles stelt je een goed Christen bent, maar het mooie is dat als je vrienden en familie boven alles stelt je een goed mens bent...

Daarom eindig ik met een van de meest geslaagde opmerkingen die ik ooit heb gehoord, met een kleine toevoeging van mezelf uiteraard, ik kon het niet laten:

God schiep de wereld en ze lachte... en ik lach met haar mee!

Voor jou
Niet omdat ik je haat
Maar omdat ik van je hou
Over welke jou ik het heb
Dat weet je zelf wel
Vaarwel...

Schrijver: S. Heuvîn, 26 juni 2008


Geplaatst in de categorie: religie

2.4 met 8 stemmen 252Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
stef
Datum:
9 juli 2008
Email:
susannaxxxhotmail.com
Ik ken u niet, en ik moet eerlijk toegeven dat ik alleen jouw eerste regels heb gelezen.
Enerzijds haast, van de andere kant voelde ik vanaf zin één, dat ik hierop graag wilde reageren.
Het doet mij namelijk verdriet dat je schrijft dat je niet gelooft, maar dat dit ooit wel eens anders is geweest. Ik zou graag willen vertellen dat de Schepper van deze aarde een plan heeft met jouw leven. Dat Hij jou heeft geschapen met een doel. Hij hield zoveel van jou, zoals een vader dat alleen maar kan, dat Hij jou een vrije wil gaf. Hij wil dat jij ZELF voor Hem kiest, en niet uit dwang. Zoveel houdt Hij nu van je!

Ik zal respecteren dat je niet gelooft, of je beroept op wetenschap. Maar alles op aarde is van voorbijgaande aard. De bijbel is een boek, dat in opdracht van Jezus is geschreven door de mensen die bij Hem waren, het is wat zij GEZIEN hebben. Het boek is al meer dan 2000 jaar oud, en nog steeds het meest verkochte boek ter wereld. Toen ik nog niet mijn hart aan Jezus had toevertrouwd, vroeg ik mij vaak af wat de kracht van dit boek dan was. En was het niet eens tijd voor een nieuwe bijbel? (schaamschaam) Die nieuwe bijbel is er, in ontelbare jasjes. In leesbare vertalingen, voor jongeren, en zelfs kinderbijbels zijn er in overvloed.
Maar de boodschap is nog steeds dezelfde! Er staat in de bijbel dat we allemaal rekenschap af moeten leggen, bij de Vader. En ik zeg het persoonlijk, stel, stel dat jij daar staat, en je hebt nooit in Jezus geloofd? (Zoals God ons vraagt, om gered te worden hoeven we alleen maar het reddingsgebed te bidden! Je kunt dit thuis, in je kamertje doen, vraag God of Hij zich aan jou wil openbaren.

Ik wil je respecteren. Ik hoop dat je deze tekst gelezen hebt, ik werd namelijk heel erg geraakt door jouw stelling, atheist te zijn. Misschien had ik verder moeten lezen..misschien doe ik dit nog.
Als je nog vragen hebt, of een ander heeft deze, mag je mij altijd emailen.
Misschien is het niet oke, op deze manier te reageren op schrijfsels, ook niet mijn gewoonte, maar het komt uit mijn hart!
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
27 juni 2008
Email:
ajkuperushotmail.com
Natuurlijk is het waar, dat iemand die vrienden en familie boven alles stelt, een goed mens is. 't Is naar mijn mening niet van belang of je dan lid van de maffia dan wel van een kerk bent. Wij mensen, hoe je ook denkt, werkt of gelooft, zijn handen en voeten van God. Wat de naam van de betreffende God ook mag zijn. Helaas zijn er (veel) te veel mensen die hun intellect, handen, voeten en brein op een volstrekt verkeerde wijze gebruiken....!!!
Naam:
erik
Datum:
27 juni 2008
Email:
Erikflorijnyahoo.com
Maakt het heel veel uit of je je verschuilt achter bijbelse concepten (of welke religie dan ook) of achter concepten en gedachtenspinsels dat een God niet bestaat? Het verschil tussen een religieus ego of atheistisch ego is eigenlijk niet zo groot. De vraag of God bestaat is eigenlijk helemaal niet zo interessant.
Naam:
Outsider
Datum:
27 juni 2008
Hoezo denk je dat iemand die vrienden en familie boven alles stelt een goed mens is?
Het grootste tuig zoals bijvoorbeeld de Maffia stelt vrienden en familie ook boven alles.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)