Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

ACHTER DE GERANIUMS

Het is merkwaardig dat ik vroeger op de lagere school elk jaar met een schoolreisje ben geweest, maar er mij zo goed als niets van herinner. Ik heb geen idee waar we heen geweest zijn en wat ik beleefd heb. Ik weet nog wel dat we altijd in een bus gingen, maar wie er naast mij zat in de bus en of we plezier hadden of niet, ik weet er helemaal niks meer van. Wel herinner ik mij, dat iedere leerling in de bus naar voren moest komen om een liedje te zingen. Ik heb toen Vader Jacob gezongen, het schaamrood voel ik nu nog naar mijn wangen stijgen.

Waarschijnlijk heb ik niets aan die schoolreisjes gevonden en dat ik niet van reizen hield zat er vermoedelijk bij mij al vroeg in want in mijn verdere leven ben ik zo goed als nooit op vakantie geweest. Als ik kan kiezen tussen rust en veiligheid of drukte en avontuur, dan kies ik het eerste. Ik kan mij goed vinden in een uitspraak van Gerard Reve: ‘Ik ben geen man voor reizen. Ik blijf liever thuis waar het mij veilig voorkomt en ik met rust gelaten word.’

Ik weet wel dat het merendeel van de mensen dit maar moeilijk vindt te begrijpen, want velen doen niets liever dan op vakantie gaan. Van één kant snap ik wel dat het leuk kan zijn om eens in een andere omgeving te zijn en andere dingen en andere mensen te zien, maar er komt in de regel veel heisa bij kijken om alles te regelen en bovendien mist men het comfort van het eigen huis. Stel men huurt ergens een huisje, dan moet men eerst van alles uitzoeken. Thuis kan je alles vinden en weet je waar alles staat en hoe je alles moet bedienen, maar kom je in zo’n huisje dan moet je overal naar zoeken.
Kortom, allemaal dingen die je niet gewend bent en dat is voor mij een reden om te denken: verdorie, nu ben ik op vakantie en heb ik meteen dit gehannes allemaal. Een ander punt is, dat je weet hoe je eigen bed slaapt; ergens anders moet je het maar afwachten. Een broer van mij is eens in Spanje geweest in een appartement. Hij zei daarover: “Dat bed was zo zacht dat je zowat in tweeën brak.” Hij heeft de hele vakantie last van zijn rug gehad. Het schijnt nog al eens voor te komen dat mensen tijdens hun vakantie totaal overspannen raken. Ze raken de kluts kwijt omdat ze uit hun gewone doen zijn door te veel veranderingen, verstoring van hun gewoonten en regelmaat in hun leven enzovoort. De ANWB en de ziekenhuizen schijnen er jaarlijks met de grote zomervakanties hun handen vol aan te hebben.

Je hoort vaak mensen zeggen: ‘Als ik vrij heb of als ik met pensioen ga, dan blijf ik niet achter de geraniums zitten.’ Je hoort nooit eens iemand zeggen: ‘Ik blijf lekker thuis achter de geraniums zitten.’
Het schijnt dat veel mensen dat verkeerd vinden en iets waar men zich een beetje voor moet schamen. Nou, dat moet dan maar. Ik blijf lekker thuis achter de geraniums zitten. Dat komt overigens ook wel goed uit, want ik zit niet zo goed in de slappe was en als ik wel op vakantie zou willen, dan zou het wel allemaal op een koopje moeten. Een volledig en luxueus ingerichte camper of een grote, van alle gemakken voorziene boot zou mij nog wel wat lijken, maar dat kan bruintje niet trekken.

Overigens heb ik wat andere planten in de vensterbank staan.
Ik houd niet zo van geraniums.


Zie ook: http://outsider.web-log.nl/

Schrijver: Outsider, 30 juli 2008


Geplaatst in de categorie: vakantie

3.2 met 9 stemmen 723Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)