Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Veel, vet, vrij

Nederlanders die uit Amerika terugkeren valt iets op. Nederland wordt een kopietje van de States. Met Amerika hebben veel Nederlanders een haat-liefde-relatie. Ze geven er aan de ene kant op af. Bush en zijn regering konden geen goed doen in veler ogen. Als Obama eenmaal president is, zal na een tijdje de kritiek ook weer losbarsten.

Aan de andere kant willen alle Nederlanders die erbij willen horen toch minstens een keer per jaar naar New York of Los Angeles. De States is toch the place to be, vinden ze. Terwijl ze geen goed woord over hebben voor bijvoorbeeld de Amerikaanse inval in Irak. Vergeten is dat nog niet zo heel lang geleden de VS mocht komen opdraven in de achtertuin van Europa. Om, in NATO hoedanigheid, orde op zaken te stellen in voormalig Joegoslavië.

Kijk je nuchter dan zie je dat Nederland drie dingen overneemt van Amerika. Veel, vet en vrij.
In Amerika hebben ze veel (auto’s, computers, sterren, talkshows). Dus dat willen Nederlanders ook, en liefst van alles twee of meer.
Amerikanen houden van vet eten, dus elk Nederlands dorp wil per se een McDonald’s hebben.
De VS is het meest vrije land op de wereld, dankzij hun vrije markt. Dus privatiseerden onze bestuurders de energie, de communicatie, het vervoer en de gezondheidszorg.

Of dat nu allemaal zo goed en verstandig is wagen steeds meer mensen te betwijfelen. Maar ja Europa is uit, Amerika is in. Dus kijkt Nederland naar alle soaps uit Amerika, liefst veel onderbroken door reclame. Wat Frankrijk of Rusland aan cultuur brengen, interesseert Nederland allang niet meer. Jammer.

Kijk je kritisch dan kunnen we veel hebben aan Europa. Als je ziet hoe Scandinavische landen hun publieke diensten organiseren dan is dat vele malen prettiger dan hoe Amerika dat doet. En je hebt er minder armoede en minder criminaliteit.

Well, lets hope the best for good old Europe.

Schrijver: George Knottnerus, 6 november 2008


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 8 stemmen 360Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
20 december 2008
Amerika? Ik denk dat je het over de Verenigde Staten van Amerika hebt, USA genaamd. In Paraguay zijn veel mensen slank en dun, er zijn weinig echte dikkerds. Paraguay is ook Amerika want Amerika is een continent en geen land. Het zou goed zijn indien men die dingen niet zou blijven verwisselen want andere "Amerikanen" voelen zich op de tenen getrapt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)