Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

de romantiek voorbij

Zijn start was sluipend. Niks spectaculairs. Geen voortekenen van een toekomstige wereldveroveraar. Geboren in een achterkamertje, zwaar beveiligd en met een klimaatregeling waar je ook echt kippevel van kreeg. Gekoesterd werd hij als een baby, waarvan niemand ook maar durfde te bevroeden wat daaruit moest groeien.

Zijn eerste opdrachten waren simpele berekeningen. Optelsommen wel te verstaan, in de letterlijke zin van het woord en men ontdekte dat hij toch wat moeite had met leren. Maar toen hij het kunstje eenmaal doorhad, bleek hij wel opvallend snel. Sneller dan een mens in ieder geval. En omdat het rekenen zijn enige kunstje was, had men ook meteen maar een naam voor hem.

En men doopte hem Computer. En zijn naam werd geheiligd door een zeer select gezelschap van lieden, die in een onverstaanbaar koeterwaals met hem wisten te communiceren. Hun onderlinge conversaties waren trouwens ook al niet om aan te horen, maar of het koninkrijk van de computer ooit zou komen werd door iedereen betwijfeld. Zelfs door dat zeer selecte gezelschap...en de rest is geschiedenis.

Het is bijna niet voor te stellen, maar na dat optellen heeft de computer nooit meer iets anders geleerd. Elke opdracht die een computer moet uitvoeren wordt door hem eerst herleid tot een reeks van optelsommen. Zelfs om twee getallen van elkaar af te trekken haalt hij een trucje uit, zodat de feitelijke bewerking weer een heuse optelsom is geworden. Die wordt dan razendsnel uitgevoerd en dat mag ook wel na zoveel jaar ervaring, maar ben je dan simpel of niet? Te dom om voor de duvel te dansen en mijn bewondering heeft hij ook nooit echt weg kunnen dragen.

We komen hem nu tegen in alle hoeken van ons dagelijks leven. En ook in allerlei verschijningsvormen. Bij het machinepark op een kantoor kan je je nog iets voorstellen, omdat dat tenminste nog lijkt op een verzameling herkenbare computers. Maar ook treffen we hem aan in auto’s, vliegtuigen, mobieltjes, camera’s. Ooit zouden machines mij voor altijd gelukkig maken en al mijn werk overnemen, maar tot nu toe is dat alleen nog maar bewaarheid in de vaatwasser. En zelfs in die allermooiste uitvinding van de vorige eeuw, alsook in andere zegeningen (of zo je wilt, kwellingen) zit tegenwoordig zo’n rekenbeest, dat het hele apparaat bestuurt met niet meer dan optelsommen.

Inmiddels staan we tot onze knieën in zijn digitale koninkrijk. En dan blijkt de hele ICT te zijn gebaseerd op een voortdurende stroom van optelsommen. Hoe verheffend. Geen wonder dus, dat het zeer selecte gezelschap van weleer is uitgegroeid tot een heel leger van “Informatie- en CommunicatieTechnologiespecialisten” (...Utrecht overstappen. Ja, dank u wel). En de eisen voor de functie van systeembeheerder liegen er thans ook niet om: minimaal het einddiploma lagere school en het certificaat Bla-Bla voor Gevorderden. Gaat er dus maar aan staan.

Optelsommen!!! Computers mogen dan snelle jongens zijn, maar het blijven altijd kinderen van een mindere god. Laat je dus alsjeblieft niks wijs maken.

Schrijver: Max R. Hubeek, 25 januari 2009


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.5 met 6 stemmen 602Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J. de Groot
Datum:
24 oktober 2010
Email:
joke190411telfort.nl
Nieuw begrip voor,

I...Ik kan zonder
C...Calculator
T...Tellen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)