Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Carpe diem; carnaval

In tegenstelling tot Bruce Springsteen op zijn laatste c.d., getiteld 'Working on a dream', heb ik vandaag niet mijn 'Last carnival', maar juist mijn 'First carnaval' gevierd; niet verkleed en niet dronken. Niet eens aangeschoten, maar wel vol nieuwsgierigheid. Er wordt natuurlijk, en terecht, volop gegeten en gedronken.

Carnaval is een feest dat wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag, het begin van de katholieke vasten. Of het nu drie of vier dagen zijn die voorafgaan aan Aswoensdag, is wat mij betreft van ondergeschikt belang. Feit is dat op deze dagen velerlei feestelijkheden, meestal met optochten en vermommingen gepaard gaande, plaatshebben.
Zo ook in Oeteldonk. Voor de meeste lezers zeer waarschijnlijk beter bekend als 's-Hertogenbosch.....van hier tot Oeteldonk...

Vader Abraham, alias Pierre Kartner, of eigenlijk net andersom, bezong ooit de carnavaleske optocht van hier, naar mijn bescheiden kennis betreffende carnaval, 'k ben van geboorte één en al noorderling, is dit Breda, tot Oeteldonk. 34 grote(re) wagens afgewisseld met kleine(re), versierde brommers, fietsers en wandelaars sierden het centrum en de straten van de provinciale Brabantse hoofdstad. Versierde wagens, praalwagens met een vaak prikkelende boodschap voor zowel lokale- als Haagse politici, symboliseerden de Bossche kritiek op zowel Bossche-, Brabantse als landelijke politiek; problemen, met zowel veel voor- als tegenstanders betreffende de infrastructuur in een bepaalde regio is hiervan een voorbeeld.

Deze pracht en praal ging vergezeld van soms oorverdovend tromgeroffel, ballonnen in alle kleuren van de regenboog en miljoenen snippers uit de zeer ruim vertegenwoordigde confettikanonnen. Met heel af en toe een knipoog van de zon naar die duizenden mensen langs de route en die carnavalesk geklede en hossende, drinkende en zingende zuiderlingen, voelde deze (ex)-noorderling zich alles behalve een vreemde eend in de bijt. Volgend jaar met CliniClown-neus en (te) grote schoenen in een kleurrijk pak opnieuw naar Oeteldonk met in mijn kielzog een aantal ontnuchterende noordelingen; ....wij vieren feest...

Schrijver: Annejan Kuperus, 3 maart 2009


Geplaatst in de categorie: feest

3.7 met 3 stemmen 360Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)