Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wie 'n bonus wil kan vertrekken!

"I'm not a fucking juke-box", zei Tom Waits tijdens een concert toen er uit de zaal om een verzoeknummer werd geroepen.
Kijk, dat zijn teksten, daar fleur ik van op. Oneliners naar mijn hart. In één zin de wereld reduceren tot nul. Het leven relativeren naar de juiste proporties. Daar houd ik van.

Er zijn meerdere grootheden die dat kunnen. Neem mijn grote held; de grote filosoof Frans Bauer bijvoorbeeld.
Met die ene flits van hemels inzicht veranderde hij de wereld voorgoed: “heb je even voor mij!”
Pure verrukking toch? Daar heb je toch niet van terug? Proef die zin op je tong. Probeer het nou eens. Laat die vijf woorden even door je wezen absorberen. Je bent voorgoed veranderd als je die zin in je leven hebt geïntegreerd.

Op geniale wijze drukt deze zin het egoïsme in de huidige wereld uit. Niemand heeft meer tijd voor elkaar. Het woord “even” is de sleutel, want anders zou hij zeggen; heb je tijd voor mij. Zonder, ” even” . Het is het smeken van een wanhopige Bauer naar slechts een seconde aandacht. En dat alles in één zin samengevat.
Ik bedoel; zelfs Bananensplit dat door deze, op zichzelf gemankeerde zanger, wordt gepresenteerd, ga je met andere ogen zien door zo’n geniale openbaring.

Een andere grootheid, Corry Konings, weliswaar in de vorige eeuw, deed ook de wereld kantelen toen zij op onnavolgbare wijze een grote wijsheid aan de wereld liet horen: “huilen is voor jou te laat, ik kom niet meer”.

Wat bedoelt Corry met deze wijsheid? Wanneer wij deze wijsheid ontleden komen wij tot drie mogelijkheden:
1) Corry krijgt geen orgasme meer, als zij met haar partner de liefde bedrijft
2) Als de partner eerder had gehuild was Corry nog wel gekomen
3) Corry krijgt alleen een orgasme wanneer haar partner al neukend in een huilbui losbarst

We weten het niet. Het blijft tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Misschien de grootste filosoof aller tijden, Gerrit Zalm, topman bij de ABN-AMRO bank, verraste ons met de meest spectaculaire oneliner sinds die “Kut –Marokkanen” van collega filosoof Rob Oudkerk.
Voor mijn geestesoog zie ik het gebeuren: Zalm achter de flipperkast, shagje in zijn mondhoek, op het punt de flipperkast te verslaan.
Dan wordt hij onderbroken. Een vraag; wat de ABN-AMRO top er wel niet van vindt dat zij alle uitgekeerde bonussen over 2008 terug moet betalen van Zalm. Die frons op zijn voorhoofd omdat de flipperkast waarachter hij staat, piepend en blèrend aangeeft dat hij vijftienduizend bonuspunten verspeeld heeft door deze onderbreking geeft de woede aan die hij ondergaat en dat hij het verslaan van de flipperkast wel kan vergeten.

In dat licht moet je zijn uitspraak ook zien! Om die reden kunnen de ABN-AMRO topmannen dit jaar geen nieuwe Porsche kopen: Zalm: Wie ’n bonus wil kan vertrekken! Het gemompelde ‘Godverdomme’ daarachter wordt helaas niet geregistreerd maar dat terzijde.
Boem! Geniaal!

Wat kunnen wij hiervan leren? Nou, oké, hier mijn eigen grensoverschrijdende oneliner dan: Ga flipperen als je voor een ingrijpende beslissing staat…..


Zie ook: http://www.pacopainter.nl

Schrijver: PACO, 30 maart 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.7 met 9 stemmen 579Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)