Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het fenomeen Tijd

De Tijd is een fenomeen waarmee we dagelijks, nee, elk moment van de dag zelfs mee te maken hebben.
De mens heeft de Tijd aan banden gelegd door seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren, et cetera te onderscheiden. Toch blijft het een fenomeen dat niet aan banden is te leggen, want onze ervaring vertelt vaak een ander verhaal.

De wereldreiziger weet hoe snel een jaar voorbij kan gaan met de rugzak op de rug en een kapot kompas in de hand. De leerling die zakte voor zijn eindexamens weet hoe langzaam een jaar aan je voorbij kan gaan met de last van teleurstelling op je schouders. De moeder die haar kind een maand te vroeg kreeg, weet hoe lang een maand duurt en de schaatser op de Spelen die genoegen moet nemen met zilver weet hoe lang een honderdste van een seconde duurt.

Hoelang duurt een week, een uur, een minuut of zelfs een seconde voor jou? Ervaring vertelt ons dat we geen vat op de Tijd kunnen krijgen; hij vliegt als we het leuk hebben en kruipt in moeilijke tijden. We kunnen de Tijd niet beheersen. Het tegengestelde is juist waar, want het fenomeen beheerst ons, elk moment van de dag.

Nee, de Tijd laat zich niet inpalmen door de mens. Het blijft slechts bij de illusie dat de mens het kan beheersen...

Schrijver: Tom "Mick" Keetels, 18 juni 2009


Geplaatst in de categorie: tijd

2.7 met 3 stemmen 424Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)