Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hemelen

Daar zat hij, levend en wel. De laatste der Mohicanen. De enige nog in leven zijnde van De Grote Drie. Springlevend, in weerwil van het teletekstbericht dat hem en collegaschrijver Hella S. Haasse (volgens velen de vierde van De Grote Drie) de ochtend ervoor nog morsdood had verklaard.

Nooit geweten dat de S. van Hella S. voor Serafia staat. Zou Hella, toen ze besloot voortaan als Hella S. door het leven te gaan, eigenlijk ooit hebben bevroed dat ze daarmee een trend zette? Ik bedoel maar: Annie M., Peter R., Ton F. (van Dijk, maar die werd daartoe als jong journalistje min of meer gedwongen door de ‘enige echte’ Ton van Dijk, ouwe rot in het vak).

Mevrouw Haasse is denk ik net iets te serieus en te oud om voor zo’n itempje in DWDD op te komen draven, maar Mulisch liet zich geen twee keer vragen. Nauwelijks bekomen van de schok (het is toch niet niks je eigen doodsbericht te lezen) kopte hij fris en fruitig alle voorzetjes van Matthijs van Nieuwkerk in.
Zou Hare Majesteit er zijn, op zijn begrafenis? ‘Nee’, deed hij bescheiden. Ook al zou ze willen, dat kan ze niet. Dan zou HM namelijk álle begrafenissen van álle min of meer BN’ers moeten opluisteren met Haar aanwezigheid. En om geen scheve ogen te krijgen, ook nog een stuk of wat teraardebestellingen (of crematies) van ON’ers, evenredig verdeeld over homo, hetero, auto- en allochtoon.
Om eerlijk te zijn, zei Harry dit niet zo, maar ik hoorde het hem denken.

‘Begraven of cremeren?’, verkneukelde Matthijs zich. ‘Begraven natuurlijk’. Immers: AARDE=MOEDER, VUUR=VADER.
‘En de Nobelprijs?’, deed de talkshowhost meewarig. Zou het er nog van komen, tijdens zijn leven? Of moest hij daarvoor eerst écht dood? Schokschouderend verklaarde de grote schrijver dat hij zich in dat geval in goed gezelschap bevond. Had Nobel zelf de naar hem genoemde prijs niet pas na zijn verscheiden in het leven geroepen? Nou dan!

Harry Mulisch, godzijdank nog altijd springlevend. En mocht het onontkoombare, niet te snel graag, gebeuren, dan zal ik eindelijk (zucht) die Ontdekking van de hemel eens gaan lezen.
Hopelijk is het boek beter dan de film.

Schrijver: Inge van 't Spijker, 9 september 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.6 met 9 stemmen 528Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
9 september 2009
Email:
ajkuperushotmail.com
Net als (met) alle verfilmde romans is ook De ontdekking van de hemel een gedrocht, afgezet tegen het Meesterwerk van Mulisch dan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)