Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wat is dit jaar omgevlogen!

Het is al 1 december! Niet te geloven, maar toch echt waar. Het lijkt net alsof de dagen dit jaar veel sneller het hazenpad gekozen hebben dan anders. Wellicht gedragen dagen en nachten zich net als mensen. Misschien slaan ook zij op de vlucht voor teveel hitte, koude, wind en regen en een steeds maar veranderend klimaat. Wie zal het zeggen?

Al met al staan allerlei feestdagen weer op de stoep. Moet kunnen! Laat de Goede Sint maar komen en zijn paard ook! Of anders Santa Klaziena maar, ik denk nogal modern op dat gebied. Voor mijn part brengt zij de tien kleine Chineesjes mee om pakjes uit te delen, nu men opeens op het idee gekomen is om de zwarte pieten te verbannen. Of elfjes uit Fantasialand, misschien maken die de mensen onderling wat vredelievender? Zou dat geen mooi cadeau zijn?

Arme Sinterklaas! Hij mag ook nooit wat! Moest ie daarom al zo oud geworden zijn? Moeten ze die man dan maar in zijn Heilige eentje laten sjouwen met karrenvrachten speelgoed? En wat heet speelgoed? Wordt er nog wel goed gespeeld en zo ja, met welk goed dan wel? Je weet maar nooit wat ze je tegenwoordig stiekem allemaal in je handen douwen!
Onlangs moesten er ineens allerlei speelmatjes halsoverkop terug naar de fabriek! Er zaten giftige stoffen in! Vast ook niet de schuld van Sinterklaas, maar hij zat er toch maar mooi mee!

Of ik soms liever Sint Maarten had willen vieren? Nee, want die gaf maar de helft van zijn mantel weg. Dan liever Sinterklaas, die geeft tenminste hele cadeaus! Of, nee, bij nader inzien toch maar Sint Maarten, want die schonk zijn gouden hart spontaan aan een vreemdeling! Zomaar onvoorwaardelijke liefde voor de onbekende medemens! Zouden er meer moeten doen, ook nu nog!

Het is me wat met al die Heilige mannen. Zou er nu echt nooit eens één Heilige Vrouw cadeautjes aan de kinderen gegeven hebben? Vast wel! Waarom horen wij daar nooit iets over? Wellicht zag men die wonderen als vanzelfsprekend aan. Dat is het!

De macht der gewoonte! En al die heilige moeders vroeger maar sokken en truien breien voor hun grote gezinnen! Om, ondanks oorlog en recessie, tóch maar iets in het schoentje van hun kinderen te kunnen leggen! Tja, de wortelen voor het paard van Sinterklaas haalden zij er natuurlijk eerst uit hé, dan hadden zij 's anderendaags ook eens een lekkere stoofpot te eten!
Ze moesten een standbeeld krijgen, al die "Heilige Moeder de Vrouwen"!

Johohoo! Ik vergat bijna nog de Kerstman! Die goedlachse modernere versie van Sinterklaas zeg maar! Die vrolijke dikkerd in dat rode broekpak, met zijn blitse laarzen en die vlotte rode puntmuts bovenop zijn witte hanenkam! Baard in de plooi met een flinke pot brillantine en zijn buik bolrond van de voor Thanksgiving opgegeten kalkoen! Echt een trendsetter! Zeg nu zelf: is die man modebewust of niet? Wie kwam er op het lumineuze idee om een rendier als huisdier te nemen? Mr. Santa Claus, ofwel: de Kerstman! Het is nog raar dat men bij ons nog steeds een kat of een hond als huisdier neemt! Maar ja, die kunnen natuurlijk niet vliegen hé en de Kerstman zijn Rudolf wél en rondrennen en vliegen dat ie doet! Steeds maar weer, heel de wereld rond! Zijn tong hangt er van uit zijn muil!

Weer zoiets! Arme Rudolf! Ik denk dat ie veel liever een hond geweest was, dan moest ie tenminste niet altijd weer die loodzware slee vol cadeautjes voorttrekken! Ja, Rudolf heeft zich vast al in zijn rendieroren laten fluisteren dat het in West-Europa al tientallen jaren verboden is om honden als trekdier te gebruiken! Ezeltjes mogen dat nog wel, denk ik. Ik ken er maar eentje, die een mooi leven gehad heeft: de ezel die af en toe bij mij in de kerststal mag staan, om er de voetjes van Jesuke warm te blazen, te samen met de os.

Ge ziet het, lieve mensen, ik heb het zojuist bewezen: het jaar vliegt om! Zo is het 1 december en zo mag je weer oliebollen staan bakken! Eerst maar eens van de banketletter proeven!

Schrijver: Laurine Vandepitte, 1 december 2009


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

2.8 met 6 stemmen 1.181Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)