Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Prestatiedrang

Het nieuws is al van maanden geleden. Toch is het mij bijgebleven, vermoedelijk om de amusementswaarde ervan. Het komt uit een onderzoek van de Radboud universiteit van Nijmegen. De kernconclusie: Mannen presteren intellectueel gezien slechter in het bijzijn van mooie vrouwen. Zij zijn dan namelijk zo druk bezig met indruk op haar te maken, dat hun hersencapaciteit het laat afweten. Direct daarna wordt een taak slechter uitgevoerd dan in een vrouwloze omgeving. Wij moeten als het ware even bijkomen. Omdat ik het onderzoek verder niet ken en graag wat aan de fantasie overlaat, ben ik eens gaan nadenken hoe dat zou kunnen. En misschien heb ik wel een legitieme uitleg.

De linkerhersenhelft staat voor het verwerven van kennis. Hier zit ook woordkennis en logica. Deze helft verandert waarschijnlijk van functie bij een mooie vrouw: we zetten het snel in om zoveel mogelijk woorden te gebruiken om indruk te maken op haar, en liefst nog op een logische wijze ook. Maar ook de buurman werkt mee: de rechterhersenhelft staat voor het creatieve, de emotie en beeldspraak. Eigenlijk dus de plaatjes bij de tekst halen en hopen dat het helpt. Hoe mooier de vrouw, hoe meer hersencapaciteit hiervoor vrij wordt gemaakt.
Maar niet alleen de hersenen zijn druk aan het werk. De stem wordt lager en we hebben meer moeite met het evenwicht. De bloedcirculatie komt goed op gang. Het hart gaat sneller slaan en vervoert alvast een halve liter bloed richting het geslachtsorgaan. Dan kunnen we meteen de daad bij het woord voegen wanneer ze toehapt. Wie beweert dat mannen maar één ding tegelijk kunnen?

Schrijver: Delano, 8 februari 2010


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.0 met 2 stemmen 325Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)