Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Seks in het klooster

Over sommige dingen moet je niet te veel nadenken, maar aan de andere kant is het wel eens goed om er bij stil te staan. Het gaat namelijk over seksuele handelingen in rooms-katholieke kloosters en internaten.
In de Verenigde Staten (waar anders?) was laatst een groot schandaal aan het licht gekomen over paters die seks hadden met minderjarige jochies die in RK-internaten woonden. De ophef was zo groot dat zelfs de Paus zich ermee ging bemoeien.
De Paus heeft excuses aangeboden voor al het leed dat de diverse paters de kinderen hadden aangedaan. Helaas beperken zich deze taferelen niet alleen tot Amerika, maar wereldwijd is dit een groot probleem.
Langzaamaan komen er nu ook verhalen uit Nederland boven drijven, waar niets anders dan afkeuring over uitgesproken kan worden. Jongetjes wanen zich in een internaat met paters aan het roer veilig. Tenminste dat mag je aannemen. Maar niets is minder waar, ook in Nederland werden en worden jongetjes misbruikt door paters en broeders en worden naar hun kamer gelokt met de meest misselijkmakende smoesjes.
Er zijn verhalen bekend dat kinderen om de beurt bij de pater op de kamer “mochten” langskomen en daar misbruikt werden. Helaas beperkte zich dit niet tot één pater binnen een organisatie, maar waren het meerdere paters. Iedereen wist ervan en niemand greep in uit angst voor de publieke opinie. Paters leven zogenaamd celibatair: een bewuste keus om ongehuwd door het leven te gaan. Seks buiten het huwelijk en de RK-kerk gaan niet samen en dus doet men aan zelfonthouding.
Wat een vroomheid: jezelf van alle seksuele genot ontdoen om je leven voor 100% te geven aan God. Tot zover de theorie.
n de praktijk is het zo goed als onmogelijk om één van de belangrijkste menselijke behoeftes te onderdrukken. En dus wordt gekeken wat voorhanden is in zo’n situatie. Natuurlijk heeft een mens behoeftes en als het niet mag is het des te interessanter. Dat sommige paters zich over de gehele wereld als ouderwetse kinderlokkers met snoepjes manifesteren om toch aan hun trekken te komen is volstrekte godslastering.
Natuurlijk is het moeilijk om als zondige mens geen misstappen te maken, maar word dan in godsnaam geen priester! Als je van jezelf weet dat je deze belofte niet kunt handhaven, kies dan een ander vak en ga jonge kinderen niet hun complete leven vergallen.
Het is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurd achter gesloten deuren en het is goed dat er meer over bekend raakt.

Schrijver: Harry van der Meulen, 4 maart 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.2 met 4 stemmen 964Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)