Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je bent mooi!

's Morgens vroeg, de wekker gaat. Nog half slaperig stap je uit bed en beland je in de badkamer. Onwillekeurig knijp je je ogen dicht tegen het felle licht, maar het is al te laat. Je bent klaarwakker en als je ogen weer opengaan, kijk je in je eigen spiegelbeeld. Dat is schrikken.

Een verkreukeld, uitgezakt hoofd met een diepe slaaprimpel over je wang en zand in je ooghoeken staart je wezenloos aan. Je haar staat recht overeind en de mascara die je er de vorige avond niet netjes af hebt gehaald, trekt nu rare strepen richting je wenkbrauwen. En dan ineens zie je iets op de spiegel....

Een roze post-it met daarop in het mooie ronde handschrift van Dochterlief 'Je bent een mooi mens, Mam'. De traantjes van ontroering die dan opwellen maken de boel er niet beter op en natuurlijk weet je dat je deze tekst niet letterlijk moet nemen, maar toch voel je je ineens een stuk beter. En dat is ook mooi!

Met de post-it liet mijn dochter mij kennis maken met het initiatief van Marielle Kleynjan, die 'women's empowerment' serieus neemt. Als coach tracht zij vrouwen zelfbewuster, sterker en dus gelukkiger te maken.

Woman empowerment is geen overbodige luxe. Vrouwen zijn nog steeds druk bezig zich te verontschuldigen voor van alles en nog wat. Omdat ze geen aardige dochter zijn (geweest), tekortschieten als moeder, zo af en toe balen van hun baan, hun partner weleens achter het behang zouden willen plakken of zomaar...omdat ze zich te lelijk, te dik of te dom voelen.

Overdreven? Nee, ondanks emancipatie (of juist daardoor?) lijken vrouwen vaker dan vroeger onder druk staan. Druk om te presteren, er altijd geweldig uit te zien en de perfecte vrouw, moeder, partner, werknemer en dochter te zijn. En dat eist zijn tol. Wie onder druk staat kan niet echt genieten en wie niet kan genieten zit niet lekker in zijn vel.

Natuurlijk kan het plakken van een post-it het leven niet op slag veranderen en van een overwerkte, gestreste vrouw met een laag zelfbeeld ineens een gelukkige, stralende prinses maken. Maar het idee van Kleynjan is dat vrouwen elkaar zo af en toe een hart onder riem kunnen steken. Laat post-its achter op allerlei publieke plekken. Op die post-it schrijf je iets aardigs en zo hoop je even een glimlach op het gezicht van een ander te laten verschijnen.

Hoe meer vrouwen meedoen, hoe leuker het wordt. Meer informatie kun je vinden op de website 'Je bent mooi', waarop wordt uitgelegd wat precies de bedoeling is en hoe je mee doet. Ik vind het een aardig initiatief! Maar in plaats van alleen post-its plakken, zegt ik het ook hier: Je bent een prachtig mooi mens!


Zie ook: http://www.emiliever.blogspot.com

Schrijver: Emilie Kassenaar, 11 maart 2010


Geplaatst in de categorie: vrouwen

2.3 met 3 stemmen 745Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)