Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Journaille..

Het meest bemoedigende of wellicht ook verontrustende aan de Ruben-affaire van vorige week is de manier waarop het meest sensatiebeluste deel van onze vaderlandse pers in zijn schulp gekropen is. Wij zijn een land dat zichzelf nog kan corrigeren en controleren. Denkt u dat de Engelse Sun zich op de hoofdpagina had geëxcuseerd voor haar schaamteloze voyeurisme. No Way.
Dan maar een paar duizend abonnees minder, hoewel het maar de vraag is of er daar nog lezers zijn die aanstoot nemen aan dergelijk journalistiek wangedrag.
Men is daar inmiddels murw als het gaat fatsoenlijke nieuwsgaring, dan wel verslaafd aan steeds grotere doses ramp- en lijkenpikkerij.

Maar wij jagen met elkaar al twitterend de Telegraaf terug in zijn hok. Bibberend als een Chi Wawa voor een dolle Dobermann, putte de wakkere krant zich uit in goede bedoelingen en excuses toen de storm van de volkswoede over haar losbarstte. Zelfs de hoofdredacteur, die anders met veel vleselijke en manuele aanwezigheid zijn strijdbaarheid etaleert, zat nu in de voorraadkast onder de trap van zijn doorzonwoning nadrukkelijk niet aanwezig te zijn.
Dat ons moreel dedain hier en daar weer over de kop sloeg en ontaardde in persoonlijke bedreigingen, hoort er kennelijk bij. Sinds de digitale communicatie gemeengoed geworden is kan elke rancuneuze zwakzinnige zijn frustratie uitleven in hatemails en doodswensen.

Wij blijven ondanks globale aspiraties een dorpje onder aan de dijk , waar volksvrouwen met dikke onderarmen de schavuiten in de kroeg met schelle stem en harde hand in toom houden en waar de mestkar nog steeds klaar voor gebruik in een achterafschuurtje staat.
Ook het gewroet in de vuilniszakken van Pechtold en Rouvoet door HP de Tijd en Weekend ten bate van de flodder Binnenhof kwam hen op een algemeen 'Boehoehoe' te staan.
Ondanks 50 jaar emancipatie, ontworteling en individualisering zijn we ons blijkbaar nog steeds intuitief bewust van de grenzen die we stellen aan smeerlapperij.

En hoewel ik de muisjes beknotting en censuur achter het behang hoor piepen, ben ik daar op dit moment wel blij mee.

Schrijver: trawant, 19 mei 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 244Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
13 juni 2010
Troostrijke bespiegeling. Moge de juistheid ervan nog lang behouden blijven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)