Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sofie en de Orenmaffia

Sofie Cerutti - journalist, dichter en ondernemer - heeft sinds 2007 MS. Ze houdt van haar wederwaardigheden een logboek bij op www.duizendstappen.nl.
In haar blog van 7 maart gebruikt ze de term "Orenmaffia" voor figuren die alle klachten waarvoor ze geen lichamelijke oorzaak kunnen vinden toeschrijven aan psychische oorzaken.

Wat mij betreft zit het maffiose van die figuren in hun stuitende arrogantie: ik zie het niet, dus kan het niet bestaan. Hoe ver dat kan gaan bleek onlangs in een uitzending van het medische programma Missers. Een meisje zat met onverklaarbare lichamelijke klachten acht maanden in een psychiatrische inrichting, maar is uiteindelijk wel overleden aan haar kwaal.
Zelf heb ik tientallen jaren hevige pijnen in mijn botten en gewrichten gehad. Een oorzaak daarvoor is lang niet gevonden, maar uiteindelijk brachten foto's een subtiele misvorming van mijn gewrichten aan het licht. Ook die klachten waren lang als psychisch bestempeld.
Op een dag was het opeens over. Toch psychisch dan? Dacht ik toch niet. Het kan heel goed te maken hebben met een subtiele verschuiving in hormonaal evenwicht, om maar iets te noemen.

De laatste tientallen jaren heeft zich in de medische wereld een stille revolutie voltrokken, gelukkig. Velen hebben aandacht gekregen voor de mens achter de kwaal en kunnen goed luisteren en zijn zich bewust van hun beperkingen. Dat de omwenteling nog niet compleet is, blijkt helaas ook met enige regelmaat.

Schrijver: Jacob, 28 mei 2010


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.2 met 6 stemmen 532Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)