Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wees blij

Het lot is grillig en het leven onrechtvaardig, daar is niets aan te doen. Maar als we weer eens door de voorzienigheid hardhandig om de oren zijn geslagen, hebben we de neiging om ter vergelijking te kijken naar mensen die het beter lijken te hebben getroffen dan wij. Terwijl het natuurlijk meer troost biedt om een vergelijking te maken met degenen die het nog zwaarder hebben te verduren. En die zijn er altijd.

Neem nou Jaap de neger. Jaap de neger, ja, u leest het goed. En u voelt meteen dat er iets niet lekker zit. U hebt het gevoel dat een neger geen Jaap dient te heten. Dat het niet kán. Nou ja, het kán wel, maar het hóórt niet. En dat is nou precies wat álle mensen denken als ze aan Jaap worden voorgesteld. En Jaap weet dat. En hij vindt het niet leuk. Maar ja, wat kan hij er aan doen?

Maar dat is nog niet alles. Jaap is namelijk ook nog moslim. Niet dat hij er veel aan doet, maar hij is het toch. En ook dat werkt niet in zijn voordeel, want hoewel het geloof in Allah niet dommer is dan het geloof in andere goden, hebben moslims de laatste jaren te kampen met een dalende populariteit. En dat voelt Jaap heel goed. Maar we zijn er nog niet, want Jaap is ook nog homoseksueel. En dat gaat er bij zijn geloofsgenoten niet zo soepel in. Daar bovenop komt dat Jaap een dwerg is. Maar Jaap is net één centimeter te lang om lid te mogen worden van de Dwergenclub. Ja, ze vonden het zelf ook lullig, de mensen van de Dwergenclub, maar ze moesten toch 'ergens een grens trekken'. Jaap vindt dat iedereen die 'zich een dwerg voelt' een dwerg is, maar zo ver willen ze bij die club niet gaan.

Al met al kun je niet zeggen dat Jaap het erg getroffen heeft. En daar komt nog bij dat hij al drie maanden aan de slingerschijt is. Het is bar en boos en spuit aan alle kanten eruit, zodat hij soms gewoon niet meer weet waar de diarree begint en hijzelf ophoudt en vice versa.

Nee, Jaap is niet te benijden. Dus als u binnenkort op uw loszittende wc bril de krant zit te lezen en na gedane zaken opstaat waarbij de bril aan uw billen blijft plakken tot u rechtop staat, waarna hij met veel lawaai achter de toiletpot stort, en u zich dan omdraait en voorover buigt om hem op te rapen waardoor uw bril van uw neus glijdt en in de toiletpot valt die u nog niet had doorgetrokken, wees dan niet boos of verbitterd, maar denk aan iemand die er slechter aan toe is dan u. En wees blij.

Wees blij dat u die ander niet bent.
Wees blij dat u bijvoorbeeld Jaap de neger niet bent.

Schrijver: Spencer Brandsen, 18 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.6 met 9 stemmen 1.204Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Wee
Datum:
20 augustus 2010
Schitterend! Je weet met de nodige humor je boodschap helder over te brengen.
Naam:
Demo West
Datum:
20 augustus 2010
Gaaf verhaaltje zeg. Ga zo door!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 augustus 2010
Je verhaal over Jaap is zeer amusant en ik heb zelden zo gelachen, ik zie onder je humor de diepere betekenis en ik vind je standpunt dan ook handig en geniaal uitgebeeld!
Naam:
marjolijn Pijl
Datum:
19 augustus 2010
geweldig verhaaltje, maar het gaat niet over discriminatie, het gaat over troost. dit verhaaltje staat dus in de verkeerde categorie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)