Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tevredenheid

Frederik van Eeden had een hekel aan de tevredenen, terwijl hij toch zijn beroemde gedicht 'De waterlelie' had geschreven met de laatste vier woorden 'en wenst niet meer', wat duidelijk op tevredenheid duidt. Heb ik hem hier op een feit van hypocrisie betrapt, vermoedelijk. Het zit me namelijk een beetje dwars, dat tevredenheid door sommigen als negatief wordt bestempeld, terwijl ik het als een hoogste goed beschouw, een opperste wijsheid, zeker binnen de gelederen van de moderne, opgejaagde wirwarwezens. Ik adoreer bijvoorbeeld ook het Zen-Boeddhisme, waar eenvoud en aandachtig stil genieten wordt aangemoedigd, waar een geestelijke vorm van verzadiging wordt omarmd, de dikke Boeddha verinnerlijkt. Veel ware mystici stralen ook een algehele rust uit, een gevonden geluk, een onaantastbare wijsheid van kalmte en aandacht, eenvoud en schouwen vanuit de eeuwigheid. God stelt hen gerust, want zij zijn één geworden met God, zijn God. Hun handelen is traag, maar met een perfect gezicht voor details, oneffenheden en onzinnig rumoer. Zij zijn God geworden en dus opperst gelukkig. Zij delen in Gods geluk, in Gods oneindige tevredenheid over de schepping, ondanks alle wandaden en misleidingen en anti-krachten, die slechts tijdelijk haantje kunnen kraaien.

Ik verbaas mij vandaag de dag over de vele ontevreden gezichten, die ik tegenkom op straat en elders. Naast argwaan en boosheid, zie ik vooral onterechte onvrede in hun ogen. Het lijkt wel alsof ze zich massaal voorbereiden op een wereldoorlog, zo kwaadaardig uiten ze zich in hun mimiek, kledij, woorden en daden. Veilig in hun autistische bunkers met hun mobieltjes, MP-3spelers en laptops grazen ze de uitpuilende voedselketens leeg. Velen hebben een overgewicht en zien bleek van vitaminetekort, kijken neurotisch om zich heen, identiteitsloos en in wezen doelloos. Sommigen hebben een baan, verdienen goed, maar hun onvrede blijft voortduren, ze vinden namelijk nergens meer echte, diepzinnige aansluiting, want de moderne cultuur is superoppervlakkig, saai herhalend en onherkenbaar vervreemdend voor de Aquariustijdperkmensen. De dolgedraaide consumptiemaatschappij stoot natuurlijke mensen af en dat is een culturele wandaad van je welste. De verslaafde massa van deze consumptiewereld bepaalt nu nog grotendeels de menselijke omgang, maar daar komt een ommekeer in, die vraatzucht en koopzucht gaat definitief op de helling, zal ineenstorten, waarna er nieuwe tijden aanbreken van grote waardering voor biologische en duurzame producten, niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van voedsel en levensvormen zal opleven. Aandacht keert terug na al die herrie en misvorming van technologische 'vooruitgang'. Rust keert terug. Zelfs liefde. Aan de olie-uitbuiting komt een glorieus einde!

Als we Nederland vergelijken met andere landen in de wereld, dan kunnen we volop in onze handen knijpen, want we zijn een land met grote vrijheden en in groteske welvaart, ondanks de tegenstellingen tussen arm en rijk, die ons land ook teisteren, wat niet zou moeten. Je hebt banken die failliet gaan vanwege hun wanbeleid en voedselbanken, die daar het gevolg van zijn. 'Eerlijk delen!' kan nog veel eerlijker toegepast worden, lijkt mij. Omdat sommige mensen toevallig slimmer zijn dan andere mensen, hebben ze niet per definitie meer recht op meer geld. Iedereen is gelijk en even veel waard, daar doet status geen zier aan af. Ongelijke waardering in geld is op zijn zachtst gezegd onmenselijk. 'Gelijke monniken. gelijke kappen' zou meer op zijn plaats zijn, maar de wereld is al eeuwen blind voor de goddelijke waarheden, dus dat is niet verbazingwekkend.

Desalniettemin is het voor velen hier in Nederland geen reden om met een sacherijnig gezicht rond te lopen, een gezicht dat op onweer staat, zwartgallig, uitgebuit, onderdrukt, vervolgd. Dat is paradoxaal toneeltalent, waar niemand iets mee opschiet, slechts anderen hindert en verveelt, zulke smoelen beuren in ieder geval niemand op. Het baat noch de maskerdrager, noch de toeschouwer, het is pure falsificatie, want we hebben hier alle reden om tevreden te zijn, beter bestaat niet, besef dat maar eens goed, kritieke sufferds, ontevreden, verwende navelstaarders en wereldvreemde na-apers!

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 september 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 4 stemmen 291Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)