Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zullen we ooit de sterren bereiken?

Al jaren zijn een paar enthousiastelingen in de VS bezig om technieken te bedenken waardoor het mogelijk wordt om naar andere zonnestelsels te reizen. Hun fantasie is bijna grenzeloos. Zo hebben ze zelfs al een methode onderzocht die ze hebben afgekeken van Star Trek, de zgn. ‘warp drive’. Daarbij maakt men gebruikt van een rimpeling in de structuur van ruimte en tijd om snel enorme afstanden af te leggen. Zulke rimpelingen noemt men wormgaten. Ze zijn reuze handig, want als het je lukt om er heelhuids doorheen te glippen, heb je voor je ruimtereis geen brandstoftanks zo groot als een touringcar meer nodig en kun je zelfs sneller reizen dan het licht. Je vliegt dan gewoon ‘binnendoor’ naar andere werelden. Jammer genoeg is men nog nooit verder gekomen dan het speculeren over deze mogelijkheid. Maar ook met de beste raketten waarover men nu beschikt zal het nooit lukken om in enkele tientallen jaren een andere ster te bereiken. Volgens Marc Millis, de leider van de Tau Zero Foundation die daar onderzoek naar doet, zijn we pas in de 23e eeuw in staat om voldoende energie op te wekken om interstellaire reizen mogelijk te maken.

Dat klinkt vrij somber. Betekent dit nu - voorlopig tenminste - einde verhaal voor de droom van de mensheid om andere zonnestelsels te verkennen en daarbij andere beschavingen tegen te komen? Als we ons doel voor ogen blijven houden, zullen we het in elk geval over een heel andere boeg moeten gooien. De vraag is dan of er wel andere manieren bestaan om dit probleem te benaderen.

Ik geloof dat dit mogelijk is. We zullen dan wel af moeten stappen van het idee dat de techniek ons hierin verder kan brengen. Het antwoord is simpel: met de geest kun je veel langere en betere reizen maken dan met een ruimteschip. Het is een bekend verschijnsel dat mensen tijdens uittredingen, waarbij hun geest zich van hun lichaam verwijdert, elke willekeurige plaats op aarde kunnen bezoeken. Men kan dan waarnemingen doen van de personen of de omgeving waar men om de één of andere reden affiniteit mee voelt. Achteraf blijken die waarnemingen in de regel te kloppen. De geest van zo iemand is dan alleen nog maar met een dunne band, het ‘zilveren koord’, met het lichaam verbonden.

Toch is niet elke uittreding voor ons doel geschikt. Er zijn nl. globaal genomen twee soorten uittredingen. In sommige gevallen gebeurt het spontaan en heeft degene, die het overkomt, er geen controle over. Dergelijke uittredingen komen bv. voor tijdens een bijna-doodervaring of vergelijkbare ervaringen waardoor mensen plotseling uit hun lichaam worden geslingerd. De tweede categorie uittredingen vindt bewust en gecontroleerd plaats. Mensen, die jarenlang hebben gemediteerd of over bijzondere gaven beschikken, kunnen dan bij vol bewustzijn uit hun lichaam treden. Er zijn Indiase yogi’s die deze techniek beheersen, maar in principe zijn heel veel mensen hiertoe in staat, vooropgesteld dat men in zekere zin ‘onthecht’ is van de uiterlijke wereld en zichzelf onder controle heeft.
Al deze uittredingen beperken zich tot verplaatsingen in de geest naar andere plekken op aarde. Zou deze techniek nu ook gebruikt kunnen worden om reizen te ondernemen naar andere werelden?

De Zweedse wiskundige, uitvinder en theoloog Emanuel Swedenborg heeft in zijn in 1758 gepubliceerde werk "Over de aarbollen in ons zonnestelsel en andere hemellichamen" beschreven dat dit wel degelijk mogelijk is. In dit boek vertelt hij dat hij uittrad en met zijn geest verschillende planeten rondom andere sterren bezocht. Hij sprak ook met de bewoners ervan. Opvallend in zijn relaas is het feit dat deze bewoners allemaal een menselijke vorm hebben. Hun lichaamsbouw en huidskleur vertonen een aantal varianten, vergelijkbaar met de verschillende soorten mensen op aarde. Ook hebben die planeten een rijke flora en fauna.
In andere opzichten verschillen die mensen wel sterk van ons. Zo zijn ze allemaal diep religieus en vereren ze God als de schepper van het heelal. Via engelen onderhouden ze contact met de geestelijke wereld. Technische ontwikkeling kennen deze beschavingen nauwelijks, simpelweg omdat zij zich alleen maar interesseren voor geestelijke ontwikkeling en al het materiële daaraan ondergeschikt achten.

Veel mensen zullen deze beschrijvingen wonderlijk vinden of moeite hebben met het idee dat men in zijn geest andere plaatsen kan bekijken terwijl het lichaam in een slaaptoestand verkeert. De combinatie van uittredingen en reizen naar andere werelden moet hun wel helemaal vreemd voorkomen. Weinig mensen in het Westen geloven immers meer in het bestaan van een menselijke geest die zich van het lichaam los kan maken en de dood overleeft. Toch is het verschijnsel van de uittreding vanuit de parapsychologie en de bijna-doodervaringen bekend. Het is al vaak onderzocht en blijkt iets reëels te zijn dat niet zomaar kan worden weerlegd. Swedenborg, die in zijn tijd ook faam genoot als sterrenkundige, heeft daar een nieuw element aan toegevoegd. Zijn helderziende gaven werden door zijn tijdgenoten erkend. Ook maakte hij naam als uitvinder. Zo ontwierp hij al in 1714 een vliegtuig, waarvan het ontwerp in onze tijd door de NASA is nagebouwd – en het bleek te kunnen vliegen.

Het mag dan zo zijn dat dit reizen naar andere werelden nooit gemeengoed zal worden, maar een interessante mogelijkheid is het in elk geval wel. Misschien zullen de huidige budgetproblemen van de NASA er nog eens voor zorgen dat men deze mogelijkheid gaat verkennen. Wat we ermee kunnen winnen is niets meer of minder dan kennis over andere beschavingen in het heelal. Het reizen in de geest blijkt uiteindelijk misschien wel het ‘wormgat’ te zijn waardoor we het heelal zullen leren kennen op een manier die met technische middelen nauwelijks haalbaar is.


Zie ook: http://spiritueelaurora.blogspot.com/

Schrijver: Hendrik Klaassens, 15 februari 2011


Geplaatst in de categorie: heelal

3.6 met 17 stemmen 1.375Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
17 februari 2011
Dank je voor je aanvulling, Francine. Ik denk dat we allebei hetzelfde bedoelen. Voor de benaming 'geest' in mijn artikel mag je ook lezen 'bewustzijn'. Ik heb gekozen voor het woord 'geest' omdat Swedenborg die term in dit verband ook gebruikt. Tegenwoordig zou je voor uittredingen de term 'astraal lichaam' mogen gebruiken.
Naam:
francine
Datum:
15 februari 2011
Een boeiend, vlotlopend artikel, Hendrik.
Alleen wil ik je er graag op wijzen dat het niet de geest is, die uittreedt, maar wel het astrale lichaam van de mens en dat zijn dus twee totaal verschillende zaken.
Voor de rest ben ik het met jou eens dat wij mensen nog niet eens de helft van onze vermogens kennen, laat staan gebruiken... ook zonder dat daar techniek bij vandoen is.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
15 februari 2011
Dag Katia, bedankt voor je reactie. Er is heel veel literatuur over exoplaneten, andere beschavingen en uittredingen. Het probleem is alleen dat lang niet alles betrouwbaar of controleerbaar is.
Zelf hanteer ik het criterium dat ik alleen maar schrijvers geloof die hun authenticiteit bewezen hebben. Van Swedenborg is bv. bekend dat hij in zijn tijd (1688-1772) helderziende waarnemingen deed die exact bleken te kloppen. Zo beschreef hij eens, toen hij in Gotenburg was, een grote brand die op dat moment in Stockholm woedde. Zijn beschrijving ervan bleek later tot in detail te kloppen.

Er bestaat ook veel kennis over ufo's. Niet alles lijkt me betrouwbaar, maar iemand als Allen Hynek bv., die alle meldingen tot op de bodem onderzocht, is m.i. wel geloofwaardig. Zo zijn enkele ufo-meldingen van de derde categorie, waarbij door veel getuigen inzittenden zijn gezien, door hem voor authentiek verklaard.

Uittredingen komen zeker voor. Het verschijnsel is bewezen, zeker bij BDE's. Tijdens BDE's kunnen mensen hun omgeving exact waarnemen terwijl hun lichaam klinisch gesproken morsdood is. Soms gaat hun geest naar een ander continent om bv. familieleden te bezoeken.
Dat de reguliere wetenschap meestal niets van deze kennis wil weten, zegt m.i. vooral iets over haar enorme eenzijdigheid, waarbij men zich puur en alleen richt op de materie en het geestelijke en spirituele als onbelangrijk beschouwt.
Naam:
katia
Datum:
15 februari 2011
Hallo Hendrik, mooi stukje dat je hier schrijft. Ik maak er mij de bedenking bij dat er nog vele informatie wordt achtergehouden van de evolutie in onze ruimtelijke universele kosmische groei.Misschien zijn wij niet diegenen die de mogelijkheden zullen hebben ,materieel dan, om deze reizen te maken ,maar worden deze ons juist aangeboden vanuit het kosmische heelal zelf met de overtuiging dat deze mensen of wezens al veel verder staan in hun evolutie.
Geestelijk, ben ik er van overtuigd dat er reeds velen ,en dit zonder het te weten,nachtelijke uittredingen doen tijdens hun slaap (al dan niet gecontroleerd) Mijn grootvader, ik was toen 9 jaar , vertelde mij daar echte verhalen over zijn belevingen...Hij werd als niet goed in zijn hoofd beschouwd. Uiteindelijk zal sience fiction ,realiteit worden....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)