Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mariken van de Bovenkamp: Siësta

Siësta

toen het middaguur aanbrak
nam ik je mee in mijn ogen, wat
geeft het, beter dan vlees de verbeelding
ik sloot de gordijnen
en jij daalde af tot
zowat halverwege

ik gaf je een stoel aan het eind van de kamer
niet deze natuurlijk, wat
geeft het, beter dan scheurend
behang de verbeelding, want
steeds opnieuw, mijn licht en
mijn sluitertijd eeuwigdurend
op nog eens en nog eens vanaf het begin tot
misschien halverwege

liever dan klanken mijn partituur van
jij aan het andere eind van die andere kamer
zwijgt wat ik in je mond leg, wat
geeft het nu mijn benen gespreid
mijn handen allebei alweer door je gebonden
nog kom je niet dichterbij, ik heb je
liever zo, ik kom zoveel
liever


Mariken van de Bovenkamp is geboren in 1967 te Nijmegen. Ze groeide op in Batenburg, vlakbij Nijmegen.
Ze identificeerde zichzelf met Mariken van Nieumeghen, alleen onderweg en voor de duvel niet bang. Ze vond Moenen woest, aantrekkelijk en natuurlijk en dat vindt ze nog steeds. Ze is dus sterk beïnvloed door haar naam en het land van Maas en Waal.
Vroeger danste ze en nu schildert ze wel eens wat, maar dichten is haar grootste kunstpassie. Ze houdt erg van de verbeeldingskracht, waarin je alle kanten op kunt zonder je te bezeren aan menselijke misverstanden, tekortkomingen, hartverwoestingen en onvermogen tot communicatie. Ze vindt het reuze spannend om zichtbaar te zijn, om gelezen te worden, ze weet mooie beelden te creëren en ze is soepel in haar vormgeving.
Ze bezit talent en kracht, daarom staan haar gedichten als een huis, goed gefundeerd met spannende vertrekken en verrassende interieurs, ze heeft de zwier van een zigeunerin en de elegantie van een hofdame.

Ze publiceerde o.a. in: Verlaine, Krakatau en Meander.
Ze zat in 1991 op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, afdeling dans. Van 1992 tot 1994 werkte ze in de dans- en theaterwereld.
Mariken werkte van 2001 tot 2008 in de psychogeriatrische zorg bij Beth Shalom.
Mariken volgde de Post HBO opleiding tot loopbaanadviseur en creatief/biografisch coach aan de Academie voor Leven en Werk van Eva de Waard. Ze werkt daarbij aan het verkennen en versterken van creatieve vermogens. Ze houdt van stilte, rust en eenvoud. Enkele gedichten van haar zijn op muziek gezet door de groep 'Gloed'. Gezien haar Nijmeegse verleden zit er een wat middeleeuwse sfeer in haar poëzie, haar poëzie heeft vaak een verhaallijn, hoewel ze zegt dat ze geen verhalen kan schrijven, daarvoor ontbreekt haar het overzicht en de handgrepen.
Ze neemt graag alle tijd om haar gedichten te schrijven, steen voor steen bouwt ze aan haar poëtische kathedralen.

Momenteel woont ze in Duivendrecht en ze is vanaf 2010 boekverkoopster bij boekhandel Sprey in Abcoude. Dus toch tussen de boeken. Daarnaast is ze de inspirerende oprichtster van 'De Tienduizenddingen', een bureau voor coaching en loopbaanadvies gespecialiseerd in het begeleiden van kunstenaars en creatieven bij vragen over werk, leven, carrière en loopbaan. Ze maakt daarbij ruimte om te onderzoeken zonder druk, liefdevol te aanvaarden wat is en moed te vinden voor wat wil worden. Gewortelde New Age. Alweer iemand die nodig een eerste dichtbundel verdient!

'sterveling op blote voeten, zwerver, vreemdeling, er is geen hemel die je kunt verwerven, er is slechts nu in mij, er is geen tijd, er is alleen het zachte donker en het sterven'

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 juli 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 2 stemmen 323Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)