Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nina Werkman: Van wind en rag

Van wind en rag

Als ik maar licht genoeg ben, mag ik
over je lopen, mag ik, mijn bloesje open,
over je zitten gaan, als ik maar licht
genoeg ben, niet te zwaar.

Ik zal een droomelixer voor je kopen,
ik zal mijn haren dragen op z'n Frans;
Japanse zijde doe ik aan, mijn handen
laat ik ijle dansen dansen.

Mijn pen zal ik Oostindisch dopen, ik zal
van zinnen een zilvergazen webje spinnen,
mijn adem langs je ogen blazen, je smaak
verlengen met gezoete room.

Hebben je duivels nog niet afgedaan,
ik ben een engeltje, ik ben van wind en
rag, een zomerdag, hoe het begint, ik
ben het maar.


Nina Werkman is geboren in 1947 te Bellingwolde. Tot haar vierde jaar sprak ze enkel Gronings, maar daarna woonde ze op Terschelling en daar sprak ze ook Nederlands. De weidsheid van dit mooie waddeneiland had ze zeker nodig ter compensatie van haar streng kerkelijke opvoeding in een behoudend, beklemmend ambtenarengezin met een stevige sociale controle, waarvan de geestelijke beschadigingen en de nasleep her en der in haar poëzie terugkomen.
Ze woonde in Den Helder, Meppel, Apeldoorn en Amsterdam, maar ze behield altijd contact met het Groningse land. Ze begon in haar jeugd met het schrijven van gedichten, verhalen en toneelteksten. Een eenakter voor het toneel is uitgevoerd in een Friese vertaling. Zelf is ze ook toneelactrice.
In 1972 keerde ze terug naar het Groningse Hogeland. Nina werkte als personeelsadviseur voor de overheid.
Sinds 1986 woont Nina in de stad Groningen.

Ze publiceerde in: Liter, Lyra, Noachs Kat, de Poëziekrant, Krödde (met Gronings werk), het Dagblad van het Noorden en de straatkrant De Riepe.
In 1999 volgde ze een poëziecursus bij de Schrijversschool en in datzelfde jaar is ze nog steviger in de poëzie gedoken, tevens begon ze gedreven aan optredens. Ze viel in de prijzen bij de Dunya Poëzieprijs 2001, de Apollo Poëzieprijs 2003, de Jan Boer Poëzieprijs 2005, bij het Freudenthal-Gesellschaft in Soltau (Duitsland) en bij de Nijmeegse SNS-Literatuurprijs.
In 2002 stond ze in de verzamelbundel 'De geparkeerde kameel', in 2003 in 'Poëzie op sokkels', in 2005 in 'SUIKERpoëzie' en in 2009 in 'Van liefde en koude min'.
Ze is lid van het dichterscollectief WP 99.
Ze stond ook in de verzamelbundels 'Hier ben ik de klank', 'Partituur', 'Dichter in de Prinsentuin' en 'De dagen hangen in mijn ogen'.
In 2009 verscheen haar Groningse dichtbundeldebuut 'Wisselbörg' (uitgeverij Servo) en haar Nederlandse dichtbundeldebuut 'Antidata' (uitgeverij Holland, de Windroosserie). 'Antidata' werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2010, ze was kandidate naast o.a. Delphine Lecompte.

Nina dicht uitgaande van tijd, vergankelijkheid, nostalgie, natuur, seizoenen en landschappen. Tijd in samenhang met bepaalde situaties, tijd die verbindt met omgevingen en situaties, verstreken tijd of tijd die is blijven steken. Daarbij komt een behoorlijk deel van de gepubliceerde gedichten dan toch terecht bij de liefde.

Ze mag dan al 64 zijn en een laatbloeier, haar werk is fris en kan nog alle kanten op, ik moet steeds denken aan 'Nina pretty ballerina' van ABBA, ik hoop dat ze veel verder durft te gaan om zichzelf geheel los te schrijven van de kettingen van haar godsdiensttrauma's.

'Ik vouw ze allang niet meer, de grootgeworden handjes van toen, maar verder reiken dan nabij, dat krijgen ze niet voor elkaar en hoe het er ook om spant, te grijpen durven ze niet'

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.6 met 5 stemmen 152Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
18 augustus 2011
Email:
moimoniquelive.nl
haha dat is ook wat; heb net een gedicht geschreven waarvan de eerste zin "zou je met liefde over me lopen" luidt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)