Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hans Plomp: Het beest is los!

Het beest is los!

het beest is los! het beest is los!
ik heb het nog niet gezien
doodsangst ritselt door het bos
het beest is los! het beest is los!

vader moeder roep uw goden
wek uw doden
want oeroude hersenschimmen
willen bij ons binnenklimmen
het beest is los! het beest is los!
nymfen van het laatste bos
maak je klaar, het beest is los

ik heb het nog niet gezien
maar voor mij, naast mij, achter mij
vluchten de dappersten voorbij
het beest is los! het beest is los!

Alleen ik heb het niet gezien
o god! ben ik het zelf misschien


Hans Plomp is geboren in 1944 te Amsterdam.
Hij begon op zijn vijftiende met dichten. Hij bewoonde toen al vrij zelfstandig een zolderkamer, maar toen zijn ouders ontdekten dat hij niet iedere nacht thuis sliep, moest hij naar de benedenverdieping, naast de slaapkamer van zijn ouders, zodat ze hem nauwlettend in de gaten konden houden, hij noemde dat zijn isoleercel.
Hans werd lid van de schoolkrantredactie, waar Vera de Vries (Xaviera Hollander) ook lid van was. Geen wonder dat Hans ijverig aanwezig was. Ze nodigden een keer Gerard Reve uit voor een lezing. Hans gaf Gerard toen enkele van zijn haatverhalen te lezen. Gerard vond het gruwelijkste verhaal het mooiste. Hans besloot toen om schrijver te worden.
In 1962 reisde hij met Gerard Reve mee voor een congres van schoolkrantredacties.
Hij studeerde Nederlands en hij werkte enige tijd als leraar. Hij werd een actieve provo en hij stopte met zijn baan als leraar.

In 1968 verscheen zijn debuutroman 'De ondertrouw' bij uitgeverij Manteau. In 1972 verscheen zijn dichtbundeldebuut 'Gekkenwerk'.
In 1973 bezette hij met vrienden en vriendinnen het dorp Ruigoord, dat men wilde slopen. Aanvankelijk ging het hun alleen om de kerk, maar al snel bleek dat het hele dorp leeggelopen was. In 2001 mocht het officieel blijven bestaan. Het werd het hoofdpaleis/veroverd fort van het Amsterdams Ballon Gezelschap, een anarchistisch/creatief verbond van vrije geesten, zonder hinderlijke politie of andere naargeestige autoriteiten.

Hans reisde veel, vooral in India; in 2009 verscheen zijn reisverslag 'India. Heilig en hels'.
Hij reisde met ook veel in de geest en met diverse middelen, veelal natuurlijke drugs. Ze waren de psychonauten van Ruigoord, hij en Gerben Hellinga, met wie hij samen de drugswijzer 'Uit je bol!' (Prometheus) schreef. Als ware sjamanen hanteren ze de kunst om met deze oeroude psychedelica nieuwe godenwerelden te betreden.

In 1978 verscheen 'De Liefdesoorlog', in 1981 'Venus in Holland', in 1984 'De kunst van het sterven', samen met Aat Veldhoen, in 1992 'NU', samen met de kunstschilder Frank Lodeizen, in eigen beheer. In 1995 verscheen 'Het beest is los' bij Stichting Raamwerk, waarvan het titelgedicht inmiddels bekend is.

Hij organiseert festivals en manifestaties in binnen- en buitenland.
Op Ruigoord ontmoette hij Tibetanen, Indianen en aboriginals.

In 1970 verscheen 'Het Amsterdams Dodenboekje', waar hij beroemd mee werd. Hij maakte in 1982 een tournee door Amerika, samen met J. Bernlef, Remco Campert, Jules Deelder en Judith Herzberg.
In 2006 verscheen 'Karma Soetra gedichten' (Nymfaeum Pers).
In 2007 was hij een gevierd spreker bij de Red de Paddo demonstratie, waarin hij zijn gevatte pleidooi eindigt met de woorden: 'Arresteer God, Hij is de grootste drugsfabrikant!'.
Hij publiceerde ook in 'De Nieuwe Queeste', tijd- en ruimteschrift voor andere werkelijkheden.
Hij schreef veel over de jaren zestig en de ondergang van die vrijheidminnende, experimenterende tijd van drugs, erotiek en leefgemeenschappen. De vrijhaven Ruigoord ligt nu in een industrieterrein, waardoor er niemand meer permanent woont.

Zijn sjamanistische stem klinkt donker-mannelijk, gedreven, weergalmend, Willem Nijholt op baritonniveau, Guus Hiddink in permanente staat van stress. Zijn kosmoswijde glimlach verraadt veel doorleefde verlichtingservaringen. Hans loopt alweer tegen de zeventig, maar hij kent genoeg magische kruiden en krachten om voor eeuwig jong te blijven.

'en moeder Aarde zelf begint om zich heen te kussen, nat van melk en honing, verlost van loden last laat zij zich strelen door de wind en door lichte voeten van een onbeslagen paard, behaaglijk schurkt ze zich aan olifanten die met trage poten haar oude huid masseren'

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 september 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.3 met 3 stemmen 176Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)