Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nicolette Leenstra: De goden verzoeken

De goden verzoeken

Gehoornde dieren dwalen
op hoge poten over het veld
Zij grazen, dragen op hun rug
vergetelheid, nevel drijft boven
de kom van bruin en paars, een vrouw

verschijnt, verzamelt paddenstoelen
Zij eet het rood van vliegenzwam
Strekt zich op de bodem uit, stijgt op
door scheuren in het web van mist
Vijf vogels vliegen met haar mee
Sterren verschieten gloeiend

In ochtendlicht maakt zij
een liefdesbed uit flarden vacht en mos
een schuilplaats van wat takkenbossen
uit doornige wikkels pijn om het hart
uit glinsterend spinrag regenbogen,
uit bundels stro een man
Vijf vogels spelen in haar handen

Hebben en houwen ligt hier opgebaard
Ingebed in roze gekoer van duiven
Vijf dieren houden de wacht
Het is de goden verzoeken
Vuursteen ketst en ketst en ketst

Nicolette Leenstra is geboren in 1957 te Utrecht. Ze dicht al vanaf haar puberteit. In de jaren tachtig leerde ze de redactieleden van het literaire tijdschrift 'Roet' kennen en vanaf toen is ze serieus met poëzie aan de slag gegaan. Ze geeft schrijfcursussen, ze houdt zichzelf bezig met de literatuur in het onderwijs en ze werkt als consulent bij Kunst en Cultuur Drenthe.
Ze woont in Assen.
Ze publiceerde in vele tijdschriften en boeken. Ook was ze aanwezig bij diverse poëziemanifestaties. Ze zoekt graag naar scherven en archeologische kostbaarheden. Zo vond ze in Schoonoord een pijlpunt met een versiering erop. Ze zoekt graag naar restanten uit de Steentijd, zo noemt ze schrijven dan ook een vorm van archeologie. Ze hanteert de vrije versvorm.
In 1998 had ze al een dichtbundel klaarliggen, maar door het overlijden van haar man, de vader van hun kinderen, ging dat toen niet door. Nicolette is muziekdocent, adviseur literatuur en lerares creatief schrijven (ICO, Assen).
Haar stem klinkt heel jeugdig, lief, rustgevend en prettig deftig. Daarbij heeft ze gouden twinkels in haar ogen. Ze werkte mee aan Natuurkunst Drenthe en met de natuurgids Hindrik Lanjouw maakte ze voor belangstellenden een wandeltocht door het natuurgebied rond het stroomdal van het Amerdiep, een uur en een kwartier, tijdens het literaire festival ZomerZinnen.
In 2011 verscheen haar dichtbundeldebuut 'Steenbreek' bij uitgeverij Het Drentse Boek in Beilen. De eerste exemplaren van haar debuutbundel werden uitgereikt in café 'De Amer' in Assen. Ze gaf ze aan de drie andere leden van haar schrijfgroep: Ruth Post, Gijsje Gramsma en Suze Sanders. 'Steenbreek' bevat zes-en-dertig gedichten. De gedichten gaan over liefde en verlangen, gemengde onderwerpen en verwijzingen naar de klassieke oudheid, de Griekse mythologie. Ze maakt graag associaties en ze gebruikt veel metaforen. Prachtig.
Adriaan Roland Holst is een van haar inspiratiebronnen, in 1989 vond ze een scherf keramiek bij zijn oude huis in Bergen.
Tijdens ZomerZinnen las ze voor uit haar eigen bundel, in een gezellige paardentram. Ze deed ook mee met een poëzie-kroegentocht door Assen, bedacht door de stadsdichter Mischa van Huijstee. Elf dichters, vier cafés; Tastoe, Whispers, Socy Corner en De Witte Bal. Poëzie en drank gaan vaak hand in hand, zo legt Nicolette op een internetfilmpje uit en ze noemt daarbij de namen van Herman de Coninck (tien Duvels per nacht) en Marguerite Duras (wijn, wijn en nog eens wijn).

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 juli 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 5 stemmen 249Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)