Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pom Wolff: Wildernis

Wildernis

waar gehakt wordt
blijft slechts spaanhout staan
daar gelden oerwoudwetten wildernis
en klaagt men stenen uit de grond

hier bouwen we een nieuwe stad van krijt
voor verjaagden uit de wanhoop
op de resten bouwen we
blauwe bomen en ook witte

als volledigheid al iets is
is volledigheid misschien het bier
dat we samen dronken
onder deze blauwe boom

waar ik lijnen zag
waarbinnen ik je dacht te weten
wonderkind steeds witter
er hoeven geen mensen bij

Pom Wolff is geboren in 1953 te Amsterdam. Hij studeerde Nederlands aan de universiteit van Amsterdam en daarna Rechten aan de Vrije Universiteit. Hij heeft een baan als juridisch adviseur. Hij is bestuurslid aan de School der Poëzie in Amsterdam en hij is adviseur van het Cornelis Vreeswijk Genootschap. Hij is ook een gevierde slamdichter.
In 2005 was hij Dichter van het jaar in Delft en slamjaarwinnaar van de poëziewedstrijd in café Festina Lente.
In 2006 won hij brons in Tivoli, Utrecht, en hij was de winnaar van Slamersfoort en het Zaans Dichtersfestival.
In 2007 was hij weer de slamjaarwinnaar, deze keer gehouden in Zeist.
In 2008 kreeg hij De Gouden Slamburger en hij won het Drentse open dichtfestival.
In 2009 won hij opnieuw bij Slamersfoort en in 2010 won hij de dobbelslam en de dichtslamrap in Boxtel.

In 2005 verscheen zijn dichtbundeldebuut 'Je bent erg mens' bij uitgeverij Holland, de Windroosreeks. Simon Vinkenoog noemde het 'Navrant en indringend, overtuigend en onverbiddelijk!'.
Een jaar later verscheen zijn tweede dichtbundel 'Toen je stilte stuurde'. Poms meest geliefde dichter is Jan Arends, daarna volgen Rutger Kopland, Menno Wigman en Paul van Ostaijen.

Hij volgde een HBO-lerarenopleiding en hij was leraar Nederlands en Duits aan een Mavo, later aan het Mondriaan Lyceum te Amsterdam.
In 1991 werd hij ziek, terwijl men juist van plan was om hem te schorsen vanwege interne ruzies, maar omdat hij ziek werd, kon men hem juridisch gezien niet ontslaan en wegsturen.
Hij werkte als dichter her en der op internet, maar diverse literaire sites weigerden zijn dichtwerk steeds vaker en hij kon op den duur haast nergens meer terecht, als een afgedankte internetballing.
Maar wereldzeepiraat Pom streed door en richtte zijn eigen site op, www.pomgedichten.nl, waar hij kon plaatsen wat hij maar wilde, wat niet altijd overal in goede aarde viel, maar zo is dat met menselijke verhoudingen, vijftig procent ligt je wel en vijftig procent ligt je niet, omgekeerd idem dito. Daar doe je weinig meer tegen dan laat maar waaien. In september 2007 staakte hij de site voor drie maanden broodnodige vakantie, maar daarna hervatte hij zijn besognes.
Hij publiceerde eerder o.a. op Rottend Staal, Poetry Alive, Schrijfnet, Aargh, Meander, Krakatau, O-zine, Verl@ine en Beeldspraak/Opspraak. Ook verscheen hij in enkele bloemlezingen, zoals o.a. 'Netwerk', 'De Min' en 'Dichters in de Prinsentuin'.
Hij is lid van de dichtersgroep 'De Residentie'.
Zijn stem klinkt donker, duidelijk, getergd en pijnlijk verlangend naar het ja-woord van een liefdevolle minnares, die 'de vloer van de hel doet openbreken', al hebben de oude liefdesrelaties hem alle illusies van duurzaam geluk met een vrouw wreed ontnomen; tegen beter weten in zet hij zijn voordeur toch nog op een piepklein kiertje.

'waar zijn we als het morgen op is? ik rolde, een vloeitje dwarrelde omlaag, last van herfst zei je én elke man wil in april wel met me neuken'

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 december 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 2 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)