Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te Teheran

Geweldig zoals zaken, gebeurtenissen en ambitie soms op een fabuleuze wijze elkaars pad kruisen. Niets met elkaar hebben te maken, maar toch in zekere zin raakvlakken hebben, daar de overeenkomsten vaak (geen?!) toeval (kúnnen?!) zijn; een Hemels Paleis, Tiangong-1, dat ambitieus de Ruimte gaat veroveren, terwijl (rond) Moskou aan de grond een enorme Groene Long gestalte gaat krijgen om de meer dan 11.000.000 Moskovieten niet zinloos naar lucht te laten happen.

De kruising die mij het meest trof, is het verschil tússen en tegelijkertijd de overeenkomst ván beide landen, zowel China als Rusland, daar beide grootmachten, de één veel meer dan de ander, 't verdriet van 't verleden met zich meetorsen, maar bovenal met zichzelf zijn verenigd. 't Verschil komt tot uiting in alles dat niet direct van toepassing is.

De laatste dag van afgelopen september heb ik de internationale fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen bezocht. Hier was t/m 9 oktober 'METROPOLIS, CITY LIFE IN THE URBAN AGE' te zien. Verdeeld over 5 locaties zijn hier 's werelds mooiste foto's van het afgelopen foto-jaar tentoongesteld; hoofdlocatie was de Der Aa-kerk. Daarnaast was mooi fotowerk te zien in respectievelijk Noorderlicht Fotogalerie, Minerva Praediniussingel, Oude Postkantoor en Het Filiaal.

Een bijzondere variëteit aan foto's, afkomstig uit alle (uit)hoeken van de wereld, maar bovenal door een keur aan (top)fotografen vastgelegd.

Twee foto's spraken mij bijzonder aan: een foto van Marcus Koppen en één van Mehraneh Atashi:

- Marcus Koppens 'Megacity - Hong Kong' is een intelligente en bijzondere foto die een kruising, verkeersknooppunt van bovenaf gefotografeerd, weergeeft.

De foto van deze Duitse fotograaf bespiegelt de dramatische verandering van Hong Kong. Hij legde hier de onwerkelijke, kunstmatige sfeer en de nachtelijke hitte van deze metropool vast in stadslandschappen die zowel futuristisch als tijdloos lijken.
(+) Marcus Koppen werd in 1973 in West-Duitsland geboren en behaalde in 2001 zijn bachelorgraad in fotografie en werkt sinds 2003 vanuit Amsterdam.

- Mehraneh Atashi, (Tehran's Self-Portrait) is een sluiervrij en open gezicht dat voor 7/8-deel zichtbaar is. Door zwart in vorm van schaduw/donker omgeven, met omhoogkruipend licht van donkergrijs van rechtsonder naar helderblauw. Bovenaan. Centraal.

Deze foto van de Iraanse, geboren in 1980 te Teheran, geeft het verschil weer van het asgrauwe van het Iraanse regime ten opzichte van de lichtheid van de moedige Iraanse vrouw.

Opnieuw een Noorderlicht van ongekende grootte!


Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie

METROPOLIS

City life in the urban age

10 sept. t/m 9 okt. 2011 Groningen
www.noorderlicht.com

Schrijver: Annejan Kuperus, 27 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: fotografie

1.1 met 8 stemmen 357Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
27 oktober 2011
Email:
ajkuperushotmail.com
Liefhebbers van professionele, journalistieke fotografie kunnen volgend jaar weer terecht in Leeuwarden. Noorderlicht is afwisselend in zowel Groningen als Leeuwarden te zien!
De redactie van nederlands.nl dank ik hierbij voor het plaatsen van de hierboven door mij beschreven foto!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)