Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Koffer

Precies honderd jaar voordat ik Amerika ging ontdekken, New-York al 'skyscrapend' leerde kennen om al reizend van de oost- naar de westkust uiteindelijk in California terecht te komen, werd in Lissabon Fernando Pessoa geboren. Deze belangrijke, maar enigmatische figuur, raadselachtig vanwege zijn doen en laten, was in drie decennia vanaf begin 20ste-eeuw o.a. schrijver van metafysische dichtkunst. Bovendien was hij aanhanger van een wijsgerige leer; aanhangers van deze stroming geloven dat God het leven is van het heelal zelf. Een mening die ik als niet behorend- of betrokken bij welk geloof dan ook, wel eens zou kunnen delen met Fernando Pessoa.

Een groot deel van zijn jeugd heeft Pessoa in Zuid-Afrika doorgebracht. Hierdoor sprak hij vloeiend Engels. Als tiener is Pessoa met dichten begonnen. Hij heeft als vertaler gewerkt, maar bovenal in literaire tijdschriften mogen publiceren. Bovendien heeft hij de beginselen van zowel futurisme als surrealisme naar Portugal gebracht. Met vier heteroniemen stierf Pessoa in 1935 vroegtijdig aan een levercirrose. Door angstgevoelens overheerste notities voor Pessoa's boek met de titel 'Boek der rusteloosheid' zijn later, in een koffer opgeborgen, gedetecteerd.

LEVEN IS NIET NOODZAKELIJK, SCHEPPEN DAARENTEGEN WEL, is een uitspraak van deze Portugees.

Grote creaties van Fernando Pessoa zijn:

- Nieuw bericht

- Het boek der rusteloosheid

In de eerste helft van de 20ste eeuw diende Pessoa een literaire beweging. Een stroming en periode in de Westerse literatuur, gekenmerkt door experiment, twijfel aan traditionele waarden en een geloof in de verheffende functie van literatuur. Deze verhevenheid vloeide ook uit (de pennen van) Thomas Stearns Eliot, Gide, Joyce, Mann, Musil en Proust.

Proust wilde de vergankelijkheid van de tijd tot bestendige kunst transformeren. Hij realiseerde dit door het geheugen centraal te stellen, door associatieve patronen van de onbewuste herinnering te centraliseren. Op deze manier verwerkte hij zijn persoonlijk bewustzijn en zijn individuele ervaring tot een bloemrijke en briljante weergave van een decadente, dus snobistische maatschappij.

In deel II van deze beschouwing ga ik jou en u als lezer 'Portugese zee' van Fernando Pessoa meegeven.

Schrijver: Annejan Kuperus, 24 februari 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.2 met 5 stemmen 103Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
5 juli 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Iemand die als "mysterieus" gezien wordt, heeft
vaak ook 'als taak' om enkele mysterieën te gaan
onthullen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)