Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Succes in Amerika, lieve Anouk!

(voor Anouk Teeuwe (8 april 1975))

Je bent geboren in Den Haag, waar je moeder zangeres in een bluesband was en die blues heb je overgenomen, maar ook vanwege je heen en weer geslinger vanaf je veertiende, toen je in diverse tehuizen werd ondergebracht, waar je al snel botste met de strenge, onderdrukkende regels.

Op je negentiende ging je naar het conservatorium, waar je twee jaar gestudeerd hebt, maar je kon of wilde de studie niet aan, dus moest je stoppen. Ondertussen zong je al in de band 'Shotgun Wedding', waarmee je op bruiloften en andere feesten stond.
Je trouwde met je manager Eduardus Paulus Jansen, die acht jaar ouder was. Hij was bevriend met Barry Hay en doordat Barry je stem zeer bijzonder vond, schreef hij 'Mood Indigo' voor jou. Het is dat je getrouwd was met zijn vriend, maar anders... en hij was echt niet de enige!
Je natuurlijke schoonheid, warmbloedige inborst en vitale energie betoverde al snel.
Met de componist Bart van Veen schreef je meerdere liedjes en op je tweeëntwintigste brak je door met het woeste en aandoenlijke 'Nobody's Wife', waarvan de inhoud nog steeds van toepassing is, of je moet iemand als Robbie Williams treffen.
Je debuutalbum 'Together Alone' verscheen en was geproduceerd door Hay en zijn gitarist Kooymans.
Een jaar later stond je op Pinkpop in je beha te zingen, omdat een onverlaat je shirt met een ei had besmeurd, maar je zong onverstoorbaar door, al stond je er topless, voor die twee kanjers hoefde je je niet te schamen, integendeel.
Op je vierentwintigste verscheen het album 'Urban Solitude' met de hit 'R U Kiddin' Me'. Je kreeg een relatie met je drummer Satindra Kalpoe en je album 'Lost Tracks' verscheen, plus duetten met Sarah Bettens en Postmen. Je ontsloeg je gitarist, omdat hij bij Kane had gespeeld en de andere bandleden gingen er ook vandoor, want ze waren solidair met de weggestuurde gitarist.
De relatie met Satindra kapseisde en je werd verliefd op Remon Stotijn, de zanger van de rapformatie Postmen, waarmee je een liefdesrelatie begon.

Je album 'Graduated Fool' verscheen, met het meesterlijke 'Hail', dat op je lijf en stembanden geschreven is.
In de videoclip bij 'I Live for You' zwom je naakt onder water, waardoor ik graag een duik genomen had.
Op je negenentwintigste verscheen het album 'Update' met akoestische versies van oude nummers en enkele maanden later verscheen je topalbum 'Hotel New York' met het wereldwijde succesnummer, het pittige en stoere 'Girl'.
Je trouwde met Remon en jullie kregen twee zoons en één dochter.
Je nieuwe bandbezetting bestond uit de gitaristen Leendert Haaksma en Martijn van Agt, de bassist Michel van Schie, de drummer Hans Eijkenaar en de toetsenist Ronald Kool.
Je zong op het album 'Green' van je manlief en je brak succesvol door in België, Luxemburg, Turkije, Israël en Albanië. Alleen Canada wilde niet happen.

Je ontslaat al je bandleden, omdat ze alsmaar kritiek leveren, zelfs op je nieuwste ideeën, die je in Amerika ontwikkelde. Daarna ga je aan de slag met de King Jack-leden Boaz Kroon, bassist, en Thijs Boontjes, toetsenist. Daarbij de gitaristen Angelo de Rijke en Mumru Renjaan en de drummer Oscar Kraal. Allemaal jonge kerels van rond de twintig.
'Who's your Momma' verscheen met de megahit 'Good God' en de beroemdhedencriticus Perez Hilton vergeleek jouw stem zeer terecht met het stemgeluid van wijlen Amy Winehouse. Hier en daar overstijg je haar zelfs.

Je oogstte veel succes met de singles 'I Don't Wanna Hurt', 'Modern World' en 'Lost'. Via 'Lost' brak je door in Noorwegen en Denemarken. En op je drieëndertigste werd je lerares aan het conservatorium in Amsterdam, zowel voor individuen als groepen.

Je huwelijk met Remon liep op de keiharde, hartverwoestende klippen.
Een jaar later brak je met je bandleden Boaz, Thijs, Angelo en Mumru, die je verving door de oude bekenden Martijn en Leendert en een nieuwe bassist Glenn Gaddum Jr. 'For Bitter or Worse' verscheen, met 'Three Days in a Row'.En je begon een liefdesrelatie met Robert Coenen, die zes jaar jonger is en met wie je een zoon kreeg, zodat je inmiddels de moeder van vier kinderen bent.

Op je vijfendertigste stopte je met je leraarschap aan het conservatorium, omdat je geen tot weinig echt talent ontdekte.
Eind 2010 kapte je met Robert, omdat hij volgens jou vreemd ging. De somberheid over mannen resteerde, maar je moederschap gaf je nieuwe vreugdevleugels.
In 2011 verscheen 'To Get Her Together', met 'Killer Bee' en 'What Have You Done'. Je werkte samen met Trijntje Oosterhuis en Jenny Lane. Je won al met al rond de dertig popprijzen en je hebt je rechterarm bijna volgetatoeëerd met bloeiende bloemen.
Je vertrekt nog dit jaar naar Los Angeles, ik neem aan met je kinderen. Hopelijk ontdekken die Amerikanen je geniale rockvermogen zo snel mogelijk en breek je ook bij hen door, want je staat op één lijn met bijvoorbeeld Janis Joplin, Bette Midler, Pat Benatar en Patti Smith.

Je voorlopige slotconcert in Europa is op 7 juli aanstaande tijdens het Beatstad Festival op het Malieveld in Den Haag en duurt zoals gepland anderhalf uur. Moge het vele bloemen regenen over je volop opengebloeide wezen en laat Amerika schudden! Intens lieve Anouk! Ik blijf je volgen...

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 april 2012


Geplaatst in de categorie: idool

3.2 met 4 stemmen 502Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)