Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Akiane, visionair van de nieuwe aarde (2)

Hoewel zij vooral bekend geworden is door haar schilderijen, staat Akiane’s poëtische talent buiten kijf. In gedichten vol wervelende, haast magische symboliek beschrijft zij de diepere natuur van mensen, dieren, de kosmos en de geestelijke wereld. Deze gedichten schrijft zij meestal na het voltooien van een schilderij, als een soort toelichting op het onderwerp ervan. In een paar minuten ontstaat de tekst die zelden hoeft te worden gereviseerd.

Haar poëtische talent ontwikkelde zich na een mysterieuze gebeurtenis die plaats vond toen zij vijf en een half jaar oud was. Op een regenachtige dag in het voorjaar van 2000 was zij plotseling zoek. Omdat de familie, die enkele jaren eerder welvarend was geworden, rekening hield met een ontvoering, werden de buren en zelfs de politie en het leger ingeschakeld om haar op te sporen. Maar nergens was een spoor van haar te bekennen. Totdat zij enkele uren na haar verdwijning opeens, als uit het niets, in één van de gangen van het ouderlijk huis verscheen. Een heleboel mensen waren daar getuige van. Om hen gerust te stellen sprak ze tegen de aanwezigen: “Ik was bij God. Er is veel werk te doen. Jullie zullen het niet begrijpen, maar jullie moesten dit ervaren.” Vervolgens vertelde ze exact wat er zich tijdens haar verdwijning in en om het ouderlijk huis had afgespeeld, alsof ze alles van bovenaf had gezien. Na dit mysterieuze voorval kwam het hele gezin tot geloof. Vanaf die dag accepteerden ze dat Akiane geboren was met de taak om mensen terug te brengen naar God. Niet lang daarna begon zij gedichten te schrijven.

Twee jaar geleden vertelde Akiane over haar ervaringen tijdens een interview met KCTS, een Amerikaanse tv-zender. “Ik hoor vaak stemmen”, zegt ze, “zie gezichten en hoor allerlei geluiden uit de natuur en de kosmos. Die beelden en geluiden moet ik zo snel mogelijk vastleggen op het doek, anders ben ik ze een dag later al weer kwijt.” Dat resulteert in schilderijen vol symboliek over bv. de schepping, de morele keuzes die een mens tijdens het leven moet maken, of over de uitwerking van het gebed. Maar ook dieren en landschappen beeldt zij vaak af. In haar gedichten wordt de symboliek van haar doeken toegelicht. Fraaie voorbeelden van haar poëzie zijn te vinden op http://akiane.com/poetry.

Een belangrijk thema in haar werk is de nieuwe aarde die na de terugkeer van Christus zal ontstaan. Zo heeft zij op één van haar olieverfdoeken de aarde van de toekomst geschilderd. Bij de eerste aanblik valt meteen op dat de topografie compleet is veranderd. Waar eerst oceanen klotsten van kust naar kust, zijn alleen nog maar continenten te zien. De nieuwe wereld is voornamelijk groen, met relatief weinig water. Misschien is dat puur symbolisch bedoeld. Maar belangrijker nog dan de verdeling van water en land zijn de geestelijke veranderingen die zich volgens haar zullen voltrekken. In die nieuwe wereld is de kwaadaardigheid van de natuur verdwenen. Dieren doden daar niet meer om te overleven. De kloven, die mensen nu nog van elkaar scheiden, zijn daar overbrugd. De aarde zonder oceanen, die zij schildert, stelt voor mijn gevoel dan ook een wereld voor waarin de afstanden tussen volkeren, landen en culturen in geestelijke zin zijn verdwenen. Een aanknopingspunt daarvoor is het schilderij “Moed”. Daarop zien we twee zwanen hoog boven een archipel vliegen. Zij interpreteert dit a.v.: “Op mijn schilderij stellen deze zwanen mensen voor in de vlucht van de liefde – de vlucht tussen mensen en volkeren, eilanden en continenten, planeten en melkwegstelsels is slechts voor de dapperen”. Meren en oceanen zijn hier het symbool voor alles wat mensen van elkaar scheidt.

Het meest futuristisch zijn haar schilderijen van de kosmos. Ze doen me denken aan opnamen van de Hubbletelescoop van nevels die zijdelings door reuzensterren worden verlicht, zodat er een kleurig, wervelend spel van licht en schaduw ontstaat. Op één ervan heeft zij zichzelf geschilderd terwijl ze met een penseel sterren schildert op de achtergrond van het heelal. Dat schilderij heet ‘Co-creatie’. Volgens haar zijn wij allemaal mede-scheppers van God. Dat is ook onze uiteindelijke bestemming. Toch zal er nog veel strijd zijn voordat die nieuwe wereld een feit is. Subtiel verwoordt ze dat in haar gedicht “Dromen”, waarmee ik afsluit. Er is immers geen nieuwe geboorte zonder pijn.

“De eeuwige weg is de smalle weg
waar je op anderen wacht en ze laat passeren.
De vulkaan verkruimelt de schuilplaats van de laatste fase
en als het verleden de toekomst toejuicht
kruiven de golven van de eerste eeuw om en om.
Is het sluimerend licht nog wit
wanneer de hemel een andere aarde baart
en de dauw van pijnscheuten over je heen druipt?“

Literatuur:
- Akiane, haar leven, kunst en poëzie, uitg. Ankh-Hermes 2009
- My dream is bigger than I, memories of tomorrow, uitg. Artakiane LCC 2006.


Zie ook: http://spiritueelaurora.blogspot.com/

Schrijver: Hendrik Klaassens, 7 april 2012


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.6 met 121 stemmen 915Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
hogendoorn
Datum:
1 augustus 2012
Met beide schrijvers hierboven ben ik het eens. Akiane de naam alleen al is vrij uniek. Ik heb dingen gezien in de kosmos betrekking op het einde van deze wereld. Maar nooit heb ik het zo duidelijk en mooi mogen ervaren als deze ziel Akiane. Zij is een en al goedheid en perfectie dat zie je aan haar gelaat in haar schilderijen. Het is een meester ziel die ons komt voorbereiden op de toekomst.
Helaas heb ik veelal de duisternis gezien en hoop ooit nog licht te ervaren. Maar er is meer. Ik ben pas nog ernstig ziek geweest en door gebed stonden zelfs artsen verbaasd.Voor ons als gewone mensen is het leven vaak een worsteling. Wij moeten leren te groeien naar liefde.
Maar in onze maatschappij is dat erg moeilijk. Het is overleven en geleefd worden. Vechten om landen geloof etc. En daar kun je lichamelijk ziek van worden omdat je de moed opgeeft.

Ons kindje heb ik van te voren mogen zien in dromen, wij zouden kinderloos blijven. Nu hebben wij haar. Maar dit zieltje is niet gelukkig op aarde en huilt hele dagen en ook nachten. Als mens is dit zeer moeilijk om dan in liefde te gaan staan. Ik weet dat ons kindje een hoge ziel is dat voel ik. Zij komt ons iets leren maar begrijpen wij nu nog niet wat.
En ik zeg eerlijk ik snap er niets van, waarom sommige mensen het leven eenvoudig af gaat en sommige moeten altijd worstelen. Maar dat er ooit een andere toekomst is dat geloof ik zeker.

Op You tube staat ook een mooi filmpje over Urantia en dat wij reizen naar andere planeten, zo heb ik het ook mogen dromen.
www.youtube.com/watch?v=DKbg9HZJQto&feature=related
Naam:
Hendrik
Datum:
7 april 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Ze is zeker uniek, Joanan, voor mijn gevoel is zij een engelziel die bewust op aarde is geïncarneerd om met haar liefde en wijsheid heel veel mensen terug te brengen naar God. De dingen die zij haar familie heeft voorspeld, zijn allemaal uitgekomen. Dan is het bijna huiveringwekkend om te horen dat ze er vast van overtuigd is dat Christus snel zal terugkeren en dat de aarde compleet zal veranderen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 april 2012
Akiane is een Nieuwetijdsmens, die net als de oude Egyptenaren weer nauw verweven is met de Hemelse Werkelijkheid, die alle haat uitsluit!
Fijn dat je haar hebt geëerd, want zulke unieke vrouwen verdienen dat! Die foto van haar doet mij haar spontaan een stevige hug geven! Man, wat een open en liefdevolle ziel!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)