Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gebroken sjamaan

(voor James Douglas (Jim) Morrison (1943 - 1971))

Je bent geboren in Melbourne, Florida. Je vader George Stephen was vice-admiraal bij de marine en je moeder heette Clara.
Je zus Anne Robin was vier jaar jonger en je broer Andrew Lee vijf jaar jonger.
Op je vierde was je getuige van een auto-ongeluk in de woestijn, waarbij enkele indianen omkwamen; door de shock overdreef je het traumatische voorval, maar het was volgens eigen zeggen de belangrijkste gebeurtenis in je leven. Later zong je erover. Je had het diepe onrecht van de ontzielde indianen heel sterk aangevoeld. Je voelde je verbonden met hun zielen en het maakte al vroeg de sjamaan in jou los.

Je verhuisde vaak. Je woonde in San Diego, Albuquerque, Los Altos en Alameda.
Op je achttiende was je afgestudeerd aan de George Washington High School in Alexandria. Je woonde in Clearwater en op je negentiende ging je naar de Florida State University in Tallahassee. Daar werd je gearresteerd, omdat je dronken een voetbalwedstrijd verstoorde.
Je las Arthur Rimbaud en Charles Baudelaire, Jack Kerouac, Franz Kafka, Jean Cocteau, Nietzsche, Sartre en Camus. Het existentialisme lag je wel, om het wereldse gebeuren te hekelen en te tergen, al had je in wezen meer met het spirituele sjamanisme.

Op je eenentwintigste ging je naar de Universiteit van Californië in Los Angeles, waar je de surrealist Antonin Artaud bestudeerde en het jaar daarna slaagde je op de UCLA-filmschool. Je woonde in Venice Beach, bij je vriend Dennis Jacobs, boven op een dak, waar je leefde op LSD en bonen uit blik, terwijl je je eerste songs schreef en gedichten, op aanraden van je vaste geliefde Pamela Susan Courson, drie jaar jonger en geboren in nota bene Weed!
Met je medefilmstudent Ray Manzarek, toetsenist, de drummer John Densmore en de gitarist Robby Krieger startte je de psychedelische rockband 'The Doors', genoemd naar 'The Doors of Perception' van Huxley, die ook veel met psychedelische drugs experimenteerde.

Op je vierentwintigste verscheen je debuutalbum 'The Doors'. En je vader heeft als een drillende schreeuwerik je zangtalent finaal afgekraakt, waardoor je voorgoed met je familie brak. Acht maanden later verscheen 'Strange Days' met het trieste 'People Are Strange'.
Vervolgens verschenen 'Waiting for the sun', 'The Soft Parade', 'Morrison Hotel' en tenslotte 'L.A. Woman' met het spookachtige 'Riders in the Storm'.
Je was altijd een zware alcoholist, waardoor je vaak dronken bij de opnames verscheen en te laat bij concerten. Je liet je baard groeien en je toonde bijna je penis tijdens een concert, waardoor de politie je onterecht arresteerde. Al bleef je Pamela trouw, je was haar ook vaak ontrouw, want je deed het met vele fans, de zangeres Nico, Grace Slick, Gloria Stavers en zelfs met Janis Joplin, die dezelfde hobby deelde, namelijk heroïne scoren, en je was op Keltische wijze getrouwd met de schrijfster Patricia Kennealy.
Je had daardoor heftige ruzies met Pamela, ook al lieten jullie elkaar vrij op seksueel niveau en ook al deed zij het ook met Jan en alleman.
Je vertoefde samen met haar in een appartement aan de rue Beautreillis 17-19 te Parijs, waar je van plan was om tenminste van de alcohol te ontgiften. Je schoor je baard eraf en je raakte vele kilo's kwijt, maar van de harddrug heroïne kreeg je geen genoeg.

Op 3 juli 1971 kreeg je een hartstilstand ten gevolge van een overdosis heroïne. Je had heroïne gesnoven, omdat je dacht dat het cocaïne was, waardoor je al gauw bloed spuwde. Pamela vond je ontzield in de badkuip liggen en ze beschuldigde zichzelf van jouw dood, wat haar inbeelding was, want je speelde al jarenlang Russische roulette en die dag was het gewoon raak. 'Break On Through To The Other Side' was nu ook fysiek bewerkstelligd.

Bij je begrafenis op Père Lachaise waren je vriend Alain Ronay, die je nog levende gelaat op je laatste dag als een dodenmasker omschreef, de filmregisseuze Agnes Varda, je secretaresse Robin Wertle en natuurlijk je levenspartner Pamela, die drie jaar later als een heroïneverslaafde prostituée en kluizenares door een overdosis heroïne eveneens op zevenentwintigjarige leeftijd stierf.

Ze wilde bij jou begraven worden, wat helaas niet is gebeurd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 april 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 2 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
mobar
Datum:
15 april 2012
Een tragische maar ook heroische beschouwing, heel inlevend verwoord, met veel extra informatie, graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)