Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Avonturierster van de bovenste plank

(voor Frances (Fanny) Matilda Van de Grift Osbourne Stevenson (1840 - 1914))

Je bent geboren in Indianapolis, waar je vader Jacob een bouwer was en je moeder heette Esther Thomas Keen.
Je had donker, krullend haar en een edel gelaat.

Op je zeventiende ben je al getrouwd met Samuel Osbourne, een luitenant in dienst van de staatsgouverneur.
Op je achttiende werd jullie dochter Isobel geboren en Samuel moest vechten tijdens de burgeroorlog tussen Noord en Zuid. Na die oorlog is hij met een vriend van hem, die aan tuberculose leed, naar Californië gereisd, naar San Fransisco en vandaar naar de zilvermijnen in Nevada. Jij en Isobel, toen vijf, reisden hem achterna via New York en jullie gingen bij hem wonen in een mijnwerkerskamp langs de rivier Reese en in het stadje Austin. Het was daar een bikkelhard leven en jij was één van de schaarse vrouwen, waardoor je veel te verduren had van loerende, begerige mannenogen.
Je ontwikkelde jezelf tot een soort Calamity Jane, want je leerde met een pistool te schieten en je rolde je eigen sigaretten. Je verhuisde naar Virginia City, waar Samuel scharrelde met de oppervlakkige barmeiden en hij zocht overdag naar goud in de Coeur d'Alene Mountains, waar salamanders, herten, elanden en poema's leefden.

Jij ging met Isobel naar San Francisco, waar je via het roddelcircuit vernam dat Samuel was gedood door een grizzly beer, maar dat was een op hol geslagen fantasie, want hij kwam weer veilig bij je terug en op je achtentwintigste kregen jullie een zoon, genaamd Samuel Lloyd, die later een bekende schrijver werd.
Samuel bleef maar met wildvreemde vrouwen flirten en dus ging jij terug naar Indianapolis, maar het jaar daarop waren jullie alweer bij elkaar en in Oakland werd jullie tweede zoon Hervey geboren.

Jij begon te schilderen en je vond het heerlijk om te tuinieren, terwijl je natuurlijk ook voor drie kinderen zorgde. Samuel was een verstokte rokkenjager, hij verslond de een na de ander, waardoor je voorgoed bij hem weg ging en met je drie kinderen naar Europa voer.
Je zat eerst drie maanden in Antwerpen om uit te puffen van je scheiding, maar daarna ging je in Parijs studeren aan de Academie Julian, net als Isobel. Hervey stierf aan tuberculose, zeven jaar jong.

Tijdens de maanden van rouw ontmoette je in Grez een eigenaardige jongeman, die samen met zijn vriend Sir Walter Simpson met een kano door België en Frankrijk voer. Het was de tien jaar jongere schrijver Robert Louis Stevenson en jullie waren allebei op het eerste gezicht onstuitbaar verliefd. Robert stimuleerde je schilderstalent en je behoefte aan erotische bevrediging, wat het schilderen driftig gaande hield.

Hij was geboren in Edinburgh en hij werd beroemd met boeken als 'Treasure Island', 'Kidnapped' en 'Dr Jekyll and Mr Hyde'. Hij had een groot en detaillistisch fantasievermogen. Hij keerde terug naar Engeland, maar twee jaar later was er een hartstochtelijk weerzien, waarna jij wegging naar San Francisco, wat hem weer in beweging zette. Meer dood dan levend strompelde hij Monterey binnen, waar hij door boeren is opgeknapt.

Eenmaal bij jou werd hij al gauw weer doodziek. Op je veertigste ben je met hem getrouwd, terwijl hij een wandelend lijk was en continu longproblemen had. Jullie huwelijksreis ging naar een verlaten mijnwerkerskamp op de berg Saint Helena, waar je water uit een rivier haalde en vaak ratelslangen moest ontwijken.
Robert schreef in die twee zomermaanden 'The Silverado Squatters', terwijl mist zijn gezondheid ondermijnde. Jullie bezochten daar de oudste wijnbouwer, die zijn voorraad graag met jullie deelde. Daarna ben je met hem en Lloyd van New York naar Engeland gezeild, ook om de relatie tussen Robert en zijn vader Thomas, een vuurtoreningenieur, te herstellen, wat je met vrouwelijke intuïtie, tact en vrolijkheid lukte.
Later zeilde je met Robert en Lloyd van San Francisco naar West-Samoa, waar jullie in Villa Vailima woonden op het eiland Upolu. Robert werd er depressief vanwege zijn creatieve uitputting en na een kleine opleving stierf hij op vierenveertigjarige leeftijd aan een hersenbloeding.
Met ondragelijk verdriet heb je hem begraven op de berg Vaea, waar het uitzicht op de oceaan schitterend is.

Hierna kreeg je een relatie met de verslaggever, toneelschrijver en dichter Ned Field, die achtendertig jaar jonger was. Met hem heb je avontuurlijk gereisd door Amerika en Europa, totdat je stierf in Santa Barbara. Ned trouwde met Isobel en Isobel heeft je as begraven naast het graf van Robert, wat ze heel goed gedaan heeft, want ze kende je diepste verdriet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 mei 2012


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 126Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)