Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kan je de weelde dragen?

(voor Robyn Rihanna Fenty (20 februari 1988))

Je bent geboren in Saint Michael op Barbados.
Je Ierse vader Ronald Fenty is een magazijnbeheerder in een kledingfabriek en je moeder Monica Braithwaite is een gepensioneerde accountant en Afro-Guyanese.
Je bent hun oudste kind en je hebt twee broers, Rorrey en Rajad, twee halfzussen en een halfbroer.

Op je zevende begon je al te zingen en je luisterde graag naar reggae-muziek. Je vader was ernstig verslaafd aan crack, cocaïne, marihuana en alcohol, wat geen kattenpis was en waardoor er vaak ruzies waren tussen hem en je moeder, waar jij de nodige trauma's van hebt opgelopen.

Op je veertiende zijn je ouders uit elkaar gegaan en werd de veilige bodem definitief onder je benen vandaan gehaald. Je woonde in een bungalow te Bridgetown en je verkocht kleding op straat, samen met je vader, die meestal onder invloed was, of hyperactief of zo duf als een stoned konijn.

Je ging naar de Combermere High School, waar je een muzikaal trio vormde met twee klasgenoten. De zangeres Shontelle Layne (1985) was je sergeant tijdens militaire dienst. Je werd ontdekt door de Amerikaanse producer Carl Sturken en Evan Rogers, die in zijn hotelkamer verbaasd naar je vertolking van Houston zat te luisteren. Een demo-tape volgde en via Jay-Z kreeg je een platencontract bij Def Jam Recordings toen je zeventien was, voor zes albums.

Je debuutalbum 'Music of the Sun' was typisch Caribisch zonnig. Je zong een duet met rapper Memphis Bleek (1978, New York) en je debuutsingle 'Pon the Replay' werd een succes. In de videoclip ben je aan het buikdansen, geproduceerd door Julien Lutz (1975, Toronto).
Je stond in het voorprogramma van Gwen Stefani (1969, Fullerton, de zangeres van de ska-band 'No Doubt'.
Op je achttiende verscheen je tweede album 'A Girl Like Me', dat platina werd. Ne-Yo (Schaffer Smith) werkte er ook aan mee met het nummer 'Unfaithful', waarin een vrouw haar man pijn doet en bedriegt met een ander, wat hij weet. In de video schiet ze hem dood, omdat ze van die ander houdt. Heel heftig, radicaal en schokkend. Rappers en gewelddadigheid zijn nogal met elkaar verbonden en wie met pek omgaat, wordt erdoor besmeurd.
'SOS' stond één in Amerika en 'Break It Off' deed je met Sean Paul (1973, Kingston). Daarna ging je op wereldtournee en in Engeland samen met de Pussycat Dolls.
Op je eenentwintigste verscheen je album 'Good Girl Gone Bad', een dansalbum met nieuwe producers als Sean Garrett. Je knipte je haar kort en je verfde het pikzwart. Het album piekte wereldwijd. De single 'Umbrella' stond op één in Amerika en in twaalf andere landen. 'Shut Up and Drive' en 'Hate That I Love You' volgden.

Je won een Award voor 'Beste Soul/R&B Vrouwelijke Artiest' en de 'Monster Single of the Year' en de 'Video of the Year' voor 'Umbrella'. Op een heruitgave verschenen ook 'If I Never See Your Face Again', 'Take a Bow' en 'Disturbia', wat ook op één stond.

Je deed tachtig concerten in Amerika, Canada en Europa en je toerde samen met Kanye West (1977, Atlanta). Je won nog twee Music Awards en je kreeg heftige ruzies met je vaste vriend Chris Brown (1989, Tappahannock), die je fysiek mishandelde. De familiegeschiedenis herhaalde zich. Chris werd veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk en hij moest overal vijftig meter afstand tot jou bewaren.

Je platina-album 'Rated R' verscheen, een doorleefd album, vanwege het doorstane, huiselijke geweld. Je deed de 'Last Girl On Earth Tournee' en op je tweeëntwintigste was je de 'Internationale Vrouwelijke Artiest van het Jaar'. Op het nummer 'Love the Way You Lie' werkte je samen met Eminem. Je eigen parfum 'Reb'l Fleur' kwam op de markt en je album 'Loud' verscheen, met het eveneens gewelddadige 'Man Down'.
Op de video zien we hoe een vrouw haar verkrachter met voorbedachte rade doodschiet, waardoor je veel kritieken over je heen kreeg en niet geheel onterecht, maar je stem is fenomenaal en zeer intrigerend, gelijkend op die van Amy Winehouse.

'Talk That Talk' verscheen, met de megahit 'We Found Love', die verdacht veel lijkt op een stevige sneer naar je ex-lover Chris. Een drugsgebruiker gaat door de rooie en slaat zijn beminde, terwijl zijn seksuele aard betwijfeld wordt. Chris reageerde met een song, waarin hij jou voor een slet uitmaakt, die met iedereen het bed induikt. Lekker, zo'n ruzie op artistiek niveau!

Inmiddels drink je veel te veel als party-animal, je gebruikt marihuana en cocaïne, kortom, de appel valt niet ver van de boom. Je vader maakt zich inmiddels (veel te laat) zorgen om jou en is bang dat je net als Joplin en Winehouse eindigt. We mogen hopen van niet, want alleen al om je stem ben je veel te dierbaar.
Je moet vooral uit die spiraal van opgefokte versnelling zien te komen. Waarom zou je voor 1,25 miljoen euro in de Playboy gaan staan? Laat dat maar aan minder talentvolle vrouwen over, zoiets heb jij echt niet nodig. Door je drugsgebruik zijn de stoppen doorgeslagen en niemand wil je dat recht ontnemen, maar het zou toch wel mooi zijn als je geplande wereldtournee voor 2013 gewoon doorgaat en dat we niet zo'n Jackson-desillusie voor onze kiezen krijgen.
Doe dan toch maar dat Playboy-gestrip en gun jezelf de beste psychiater van Amerika!

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 mei 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

0.8 met 6 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)