Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zuivere noten uit een goudspelonk

(voor Katarzyna Szczot (Kayah) (5 november 1967))

Je bent geboren als Katarzyna Szczot in Warschau en je hebt je jeugd doorgebracht bij je opa en oma in Bialystok.

Je staat vandaag de dag bekend als de immens popolaire popzangeres Kayah.

Op je zeventiende werkte je samen met Kostek Joriadis (1963, Thessaloniki) en je kreeg pianolessen van professor Narkiewicz Anne, wiens pingelende handen soms uitgleden naar je benen, waarna hij zichzelf met een hoofd als een biet in allerlei excuses verwarde.
Verder was je de zangeres van de punkgroep 'Tilt' en je zong in een reggaeband.
Je eerste grote hit was 'Schat', dat je zong tijdens een nationaal zangfestijn in Opole.

Op je eenentwintigste verscheen je debuutalbum 'Kayah', maar doordat je platenmaatschappij te weinig promotie maakte, mislukte het hele project. Teleurgesteld en kwaad kocht je de hele oplage op en heb je die in je achtertuin verbrand.
Je gooide het voortaan over een andere boeg en je verhuisde naar het decadente Wenen, waar je als model je brood verdiende, nou ja, brood, luxe alom dus. Je danste in de chicste discotheken en je dineerde in de meest deftige restaurants, omringd door glamourboys en modebazen.
Met je lied 'Ik wil je' won je in Opole de President's Award en je was tweede in Karlsham tijdens het Baltische Songfestival.

Op je achtentwintigste begon het toch ernstig te kriebelen in je onderbuik en na een reeks van debacles verscheen uiteindelijk je door jezelf geproduceerde album 'Steen', diep-melancholische songs met soul- en jazzinvloeden, met 'Net als een blad' en 'Zelfs de regen'.
De videoclip voor 'Fleciki' is opgenomen in Californië, door Janusz Kaminski (1959, Ziebice), die o.a. 'Shindler's List' en 'Saving Private Ryan' maakte. Hij was zes jaar getrouwd met de actrice Holly Hunter, van bijvoorbeeld 'The Piano'.

Je werd Zangeres van het Jaar en je ontving de Fryderyk-prijs, een Poolse Grammy Award. Het beeldje is ontworpen door Dorota Dziekiewicz-Pilich (1969, Szczecinek).
Ondertussen verscheen je voor het eerst in de Poolse Playboy.

Op je dertigste kreeg je drie Fryderyk's voor je album 'Zebra', geïnspireerd door de soul en funk muziekstijl, met de hit 'Supermenka'.
Je verscheen opnieuw in de Playboy.

Twee jaar later verscheen het album 'Kayah en Bregovic', een samenwerking met de Joegoslavische componist Goran Bregovic (1950, Sarajevo), die ook samenwerkte met Sezen Aksu en George Dalaras. Het album werd zes keer platina en je ontving nog een Fryderyk als Zangeres van het Jaar.
Daarna verscheen het album 'JakaJaKayah' in een mix van pop, jazz en technobeat.
Je deed een duet met Cesária Évora (1941 - 2011), een Kaapverdische zangeres, getiteld 'Embarcacao', met een videoclip van Boleslaw Pauvin, die de Grand Prix Yach Film Festival won.

Op je zesendertigste verscheen je album 'Stereo typ', met de superhit 'Testosteron' en het album werd genomineerd voor zeven Fryderyk's.
Je ging op wereldtournee en je dubbel-cd 'Het beste en de rest' kwam uit.

Je startte je eigen platenmaatschappij 'Kayax' en achtereenvolgens verschenen: 'MTV Unplugged', een live album, 'Skala' (=Rock), 'Kayak & Royal Quartet', samen met het Royal String Quartet, en 'Panienki z temperamentem', een samenwerking met Renate Przemyk (1966, Bielsko-Biala).

Op je zesendertigste verscheen je opnieuw in de Playboy, wat de verkoop van dat soft-porno, quasi-artistieke blad extra deed stijgen. Multimiljardair Hugh in zijn nopjes.

Twee jaar later deed je een duet met Christopher Kiljanskim (1967, Nowa Sol) en dit 'Zonder jou, niets' werd een megasucces, wat kwam van zijn album 'In The Room', uitgebracht bij Kayax. Het ontving een Fryderyk. Verder produceerde je cd's voor Maria Peszek, de popgroep Zakopower en Novica (Katarzyna Nowicka), de hoogstschone, adellijke, toonzuivere zangeres van Fur.
Ik hoop dat je je eigen goudmijn niet onaangeroerd laat wegkwijnen en er zo snel mogelijk weer een keer induikt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 mei 2012


Geplaatst in de categorie: idool

2.3 met 6 stemmen 110Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
25 mei 2012
Joanan's feitenkennis over schrijvers, muzikanten en ander kunstzinnig volk, is niet gering. Leerzame stof.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)