Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lyrische leider voor rechtvaardigheid

(voor Paul David Hewson (Bono), 10 mei 1960)

Je bent geboren in het Rotunda Hospital te Dublin en opgegroeid in de Northside van Dublin.
Je vader Brendan Robert is rooms-katholiek en je moeder Iris Rankin was Anglicaans (protestants). Tussen hen was het vrede.
En je broer Norman Robert is acht jaar ouder.
Je ging naar de Glasnevin National School. Op je veertiende stierf je moeder. 'I will follow' en 'Tomorrow' gaan over dit grote verlies en lijden.
In Clontarf ging je naar de Mount Temple Comprehensive School en je was lid van een surrealistische straatbende, de 'Mofo Village'.
Derek Rowen werd een vriend voor het leven, nu een moderne kunstenaar.
Je vriend Gavin Friday noemde je Bono Vox, wat 'goede stem' betekent. Gavin is zanger/componist/kunstschilder geworden.

Op je vijftiende kreeg je verkering met Alison Stewart (1961, Dublin), die voor je zorgde, waste en kookte, en samen met je naar school ging.
Op je zestiende vormde je een popgroep met David Evans (1961, Essex), beter bekend als The Edge, Dik Evans, Adam Clayton (1960, Chinnor), wiens leraren hem weinig goeds voorspelden, en Larry Mullen Jr (1961, Dublin). De band heette eerst 'The Hype', maar nadat Dik wegging, heette het al 'U2', naar een spionagevliegtuig.
Jij leerde jezelf zingen, puur op intuïtie, en je schreef de songs. David speelde gitaar, Adam basgitaar en Larry drumde.
Op je twintigste traden jullie op in Nederland; bij de KRO in Hilversum, in de Melkweg te Amsterdam, in Vera te Groningen en in de Gigant te Apeldoorn.

Je debuutalbum 'Boy' met 'I will follow' verscheen, geproduceerd door Martin Hannett, de producer van Joy Division.
Een jaar later kwam 'October', beïnvloed door Joy Division en Invisible Girls, een een Engelse band. De nummers 'Gloria', 'With a shout' en 'Tomorrow' waren duidelijk spiritueel van aard, wat David maar zo-zo vond.

Op je twee-en-twintigste trouwde je met je geliefde Alison en het album 'War' verscheen, een pacifistische kruistocht, met 'Sunday Bloody Sunday'. Anton Corbijn werd jullie vaste fotograaf en 'The Unforgettable Fire' verscheen met hulp van Brian Eno en Daniel Lanois. 'Pride' is een ode voor Martin Luther King en 'Bad' gaat over een heroïneverslaving, een van je beste nummers, waarin je tot de bodem gaat. De eerste opnamen waren in Slane Castle, waar vele artiesten concerten gegeven hebben.

Op je zevenentwintigste verscheen 'The Joshua Tree', wat pas echt een flinke doorbraak betekende, met de hits 'With or Without You' en 'I still haven't found what I'm looking for'. Het album is een eerbetoon aan het vrije Amerika en het won twee Grammy's. Het album is opgedragen aan je assistent en Maori-vriend Greg Carroll, die stierf door een motorongeluk in Dublin. 'One Tree Hill' heb je speciaal voor hem geschreven. Je was compleet van de kaart en het raakte aan die eerdere, diepe wond in je ziel, je moeders overlijden.

Het live-dubbelalbum 'Rattle and Hum' verscheen, met de woeste zin 'Geld stelen van de zieken en de armen, maar mijn God vraagt minder geld, mister!'.
Op je negenentwintigste werd jullie dochter Jordan geboren en twee jaar later Memphis, op je negenendertigste Elijah Bob Patricus Guggi Q en twee jaar later John Abraham.

Je werkte met fantasienamen, net als vroeger in je 'straatbende'. De IRA dreigde je te ontvoeren, vanwege je uitspraken over hun desastreuze bomaanslag in Enniskillen.
Daarna verschenen 'Achtung Baby', met de wereldhit 'One', 'Zooropa', 'Pop', 'All That You Can't Leave Behind', 'How to Dismantle an Atomic Bomb', mooi om in Iran te herintroduceren, en in 2009 'No Line on the Horizon'.

Je muziek is sterk geëvolueerd. Je bent de rijkste artiest ter wereld. Je gaat om met presidenten en je ontving de Philadelphia Liberty Medal en de Man of Peace Price.
Je huidige manager is Paul McGuinness, een soort Hitchcock, in 1951 geboren te Rinteln.
Je probeert vooral de schuldenlasten van Derde Wereldlanden op te lossen, met name die van Afrika. Hou Europa ook maar in de gaten.
Verder doe je aan aidsbestrijding (Product Red) en je hebt samen met je zakenvrouw Alison een fair-trade kledinglabel 'Edun', omgedraaid 'Nude'. Je woont in Killiney en je hebt een villa in Èze.
Door Facebook ben je zwaar miljardair geworden, lekker meegenomen, maar, perfect werkende schoenmaker, blijf bij je leest!
Sing on, golden firebird!

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 mei 2012


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 121Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)