Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pas zestien en je zingt de sterren van de hemel

(voor Jasmine van den Bogaerde oftewel Birdy (15 mei 1996))

Je bent geboren in Lymington, graafschap Hampshire te Engeland. Je bent van Nederlandse(!), Belgische en Britse afkomst.
Je moeder is een concertpianiste en je oudoom, die je nooit ontmoet hebt, is de beroemde acteur Sir Dirk Bogarde (1921 - 1999), o.a. de hoofdrolspeler in Visconti's meesterwerk 'Death in Venice'. Dirk is nooit getrouwd geweest, al wilde hij wel graag trouwen met de beeldschone Capucine oftewel Germaine Lefebvre (1933 - 1990), een Franse actrice, die o.a. in 'The Pink Panther' speelde. Ze was bevriend met Audrey Hepburn en ze maakte zelf een einde aan haar leven door een verre val vanuit haar appartement.
Velen dachten dat Dirk in het geheim homoseksueel was. Hij woonde vele jaren samen met Anthony Forwood, een dierbare vriend en zijn manager. Ze woonden in een Zuid-Franse boerderij uit de vijftiende eeuw. Dirk heeft zijn homoseksualiteit nooit bevestigd, hij was dan ook een oorlogsheld en was na de oorlog tot majoor bevorderd. Hij had nog bij de slag om Arnhem gevochten, wat hij ook in de film deed.

Toen je als baby werd gevoed, opende je je mond zo wijd mogelijk, waardoor je ouders je Birdy gingen noemen, dus niet naar de gelijknamige film van Alan Parker. Je schoolvrienden bleven je gewoon Jasmine noemen.
Je eerste optredens waren voor je familieleden, zo heeft je moeder tien broers en zussen, wat aantelde. Als kind woonde je in een vervallen, maar gerestaureerde molen in New Forest, vlakbij de zee. In de woonkamer staat de vleugel van je moeder en je luisterde graag naar haar, in wezen heeft haar pianospel je het meeste geïnspireerd.
Samen met je jongere broer en zus rende je door de bossen en speelde je op het strand. Een loods dient als kleine studio, waar je vader het nieuws en verhalen voor blinde mensen opneemt en waar jij je eerste demo's maakte. Er is een soort van openluchtzwembad en er zitten een wespennest en een bijennest bij je slaapkamer en hun gezoem wiegt je 's avonds in slaap.
Jij leerde op je zevende piano spelen en op je achtste begon je al je eigen muziek en liedjes te schrijven.
Op je twaalfde won je de Britse talentenjacht 'Open Mic UK'. Je won in de categorie 'Onder de achttien' en de hoofdprijs. Je deed mee met je eigen nummer 'So Be Free'. Je zette het liedje op You Tube, waar het door een platenmaatschappij werd opgemerkt. Je kreeg een platencontract bij Good Soldier Songs Ltd, in handen van Christian Tattersfield, de directeur van Warner Bros Music UK.
Je debuutalbum bevat covers van Cherry Ghost, The National, Phoenix, The Postal Service en James Tayler, met duidelijk je eigen interpretatie. Er staat één instrumentaal lied van jezelf op. Je zit op de Priestlands School in Lymington, een schooltje, dat zich richt op optredens en beeldende kunst.

In het Glazen Huis te Leiden ontving je een gouden plaat voor je debuutalbum, dat je signeerde en gelijk liet veilen voor 3FM Serious Request.

Op je vijftiende verscheen je eerste hit 'Skinny Love', een cover van Bon Ivers, maar zo natuurgetrouw en diep doorleefd gezongen. Je toverstem wordt door miljoenen mensen geapprecieerd en herkend als een vroegrijp unicum. 'People Help The People' en '1901' werden ook grote hits.
Je brak in diverse landen door en in Nederland vooral doordat 'Skinny Love' in het dansprogramma 'So You Think You Can Dance' werd gedraaid. Sophie Muller (1962, Londen) maakte er een mooie videoclip bij. Ze werkte o.a. voor Annie Lennox, Sinéad O'Connor, Beyoncé en Shakira.

Je zong ook een cover van Ed Sheeran (1991, Halifax), getiteld 'The A Team', en een cover van 'The xx', getiteld 'Shelter'. Voor de film 'The Hunger Games' (sciencefiction, 2012) maakte je het lied 'Just a game'.
De film is gebaseerd op een boek van Suzanne Collins.

Je oudere broer, Mozes, woont in Brighton en heeft zijn eigen band. Je wilde samen met hen optreden, maar de pubs weigerden je binnen te laten. Ze kunnen je nu niet eens betalen. Naast je moeder als grootste inspiratiebron zijn er nog Lykke Li, Paolo Nutini en Adele. Je tweede album zal louter eigen werk bevatten en de verwachtingen zijn hooggespannen. Doe maar rustig aan, want met zo'n stem kan er echt niets meer misgaan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 juli 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

1.0 met 3 stemmen 132Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)