Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als ik me ophang, breekt het touw - een recensie

Vorig jaar verscheen bij uitgeverij De Brouwerij in Maassluis “Als ik me ophang, breekt het touw”, het debuut van de schrijver Eelt. Dit boek, dat hij op 69-jarige leeftijd publiceerde, draagt de subtitel “Een tragikomische familiekroniek”. Nu ik het boek in zijn geheel heb gelezen lijkt die omschrijving mij terecht. In maar liefst 66 hoofdstukken verhaalt de schrijver over zijn leven. Dat is zeker niet gemakkelijk geweest. In de veertiger en vijftiger jaren, waarover het boek grotendeels gaat, hadden veel mensen moeite om het hoofd boven water te houden. Wie het wat breder wilde hebben moest soms een beetje sjoemelen om zich wat luxe te kunnen permitteren. Voor sommigen betekende dat niet meer dan dat ze af en toe een lekker stukje vlees konden eten. Op humoristische wijze vertelt Eelt hoe familieleden van hem manieren wisten te bedenken om hun vaak karige inkomen aan te vullen.

De verhalenbundel begint met de dood van zijn vader op 21 juli 1951. Terwijl de jonge Eelt verwoede pogingen doet om een rekenopgave te maken, verschijnt plotseling zijn oudere zus in de lagere school; ze deelt mee dat zijn vader is overleden en dat hij snel naar huis moet komen. Allerlei tegenstrijdige gevoelens maken zich daarop van hem meester. In gedachten ziet hij voor zich hoe zijn vader het hele gezin heeft mishandeld. Tegelijkertijd voelt hij ook verdriet, want de man kon er weinig aan doen: hij leed aan de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening die de hersenen aantast en op den duur leidt tot onwillekeurige spierbewegingen en een verandering van de persoonlijkheid. Deze ziekte heeft altijd een fatale afloop.

In het een na laatste hoofdstuk, getiteld “Netty”, de naam van zijn overleden echtgenote, beschrijft Eelt wat voor een verwoestende uitwerking deze ziekte heeft op de patiënt en zijn familie. “Het meest tragische aspect van deze kwaal is wel dat de gezinsleden een hekel krijgen aan de patiënt waar zij eerst van hielden. De familie kan met enige tact het gedrag van de zieke gunstig beïnvloeden. We zijn echter allemaal maar mensen. Bij de dood van de stakker ervaart de naaste familie dit als een grote bevrijding.”

Omdat de helft van degenen, die er erfelijk mee zijn belast, kans loopt om deze ziekte ook te krijgen, hangt deze dreiging voortdurend in de lucht. Dat is in het boek ook af en toe voelbaar. Dat betekent trouwens niet dat “Als ik me ophang…” triest of tragisch van toon is, integendeel. Op komische wijze beschrijft Eelt allerlei ooms en tantes, broers en zussen die een kleurrijk leven leiden. In dat verband moeten zijn grootouders zeker worden genoemd. Na de dood van zijn vader wordt Eelt niet alleen door zijn wat tobberige, maar verder wel zorgzame moeder opgevoed, maar ook door zijn opa. Deze leert hem om krachtig voor zichzelf op te komen en rotzakken hun verdiende loon te geven. Ook dat is een rode draad die door het hele boek heen loopt. Zijn oma blijkt trouwens over helderziende gaven te beschikken. En passant worden ook veel dingen beschreven die karakteristiek zijn voor de vijftiger jaren, zoals bv. bibliotheken die in boekhandels waren gevestigd en waar je voor een paar dubbeltjes een boek kon lenen, het algemene gebruik van kolen als brandstof en de opkomst van de nozems en de rock & roll.

Heel aangrijpend vond ik het hoofdstuk over Netty, zijn in 2000 overleden vrouw. Liefdevol beschrijft Eelt haar, omdat ze met hart en ziel van hem hield. Kort na de laatste Elfstedentocht begon ze te klagen over pijn in haar maag. Eelt wilde daarop een ambulance bellen, maar dat werd door haar afgewimpeld. De volgende morgen was haar toestand verslechterd en moest ze alsnog naar het ziekenhuis. Bij aankomst werd vastgesteld dat ze een hartinfarct had opgelopen. Door adequaat ingrijpen krabbelde ze er weer bovenop. Twee jaar later begonnen de klachten opnieuw. Na veertien maanden sukkelen overleed ze alsnog door de nalatigheid van een cardioloog. In zijn column “De cardioloog moest bridgen”, die op deze site verscheen, heeft Eelt dit uitvoerig beschreven. In het hoofstuk “Netty” verhaalt hij over hun onderlinge verstandhouding en het verloop van haar ziekte.

Al met al is “Als ik me ophang…” een boek dat je als lezer aangrijpt. Door de caleidoscopische opzet ervan – het boek bestaat uit tientallen episoden uit het leven van de schrijver, die losjes met elkaar zijn verbonden – zijn de verhalen ook heel goed afzonderlijk te lezen. Het is zowel een familiekroniek als een kroniek van de vijftiger jaren geworden. Voor mij als late vijftiger is het daarom heel herkenbaar. Maar ook voor lezers van jongere generaties valt er heel wat te genieten, al was het alleen maar door de droogkomische stijl waarin veel personen en gebeurtenissen worden beschreven. Ik kan dit boek, dat al een maand na verschijning zijn tweede druk beleefde, dan ook beslist aanraden. Met belangstelling kijk ik uit naar Eelts tweede boek “Meer verleden dan toekomst”, waaraan de schrijver inmiddels is begonnen.


Zie ook: http://spiritueelaurora.blogspot.nl/

Schrijver: Hendrik Klaassens, 6 juli 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.9 met 213 stemmen 943Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel
Datum:
13 juli 2012
Hendrik door jouw recensie koop ik dit boek!
Waarom heeft de pers er niet meer aandacht aan geschonken?
Fijn dat jij het zo duidelijk doet
Naam:
Iris
Datum:
7 juli 2012
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Wat een bijzonder goede omschrijving van de inhoud van een boek. Hendrik heeft dat prima gedaan. Je zou zo recht naar de boekhandel stappen en het kopen, helaas hier in Paraguay zal me dat niet lukken. Felicitaties aan Hendrik en aan Eelt.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
6 juli 2012
Email:
moi636yahoo.com
Helder en vlot geschreven.
Naam:
Eelt
Datum:
6 juli 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Hendrik bedankt! Je begrip voor mijn boek is geweldig en je mensenkennis eveneens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)