Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoge bergen, diepe dalen

(voor Emma Elizabeth Crouch (1835 - 1886))

Je bent geboren in Londen en je vader was de cellist en componist Frederick Nicholls Crouch (1808 - 1896). Je was de tweede dochter uit zijn eerste huwelijk. Op jouw veertiende ging je vader naar Richmond (Virginia) en later woonde hij in Baltimore. Hij ontsnapte aan zijn schuldeisers. Zijn bekendste liedcompositie is 'Kathleen Mavourneen', voor het eerst gezongen door de grootste, Ierse sopraan Catherine Hayes (1818 - 1861). Je moeder Lydia bleef achter met zes jonge dochters. Met je stiefvader kon je het niet vinden, ook omdat hij je poogde aan te randen. Dus stuurde je moeder jou naar een kostschool in een klooster te Boulogne. Daar experimenteerde je met lesbische seks.
Op je twintigste ging je bij je oma in Londen wonen. Deze mevrouw Watts was vroom en ordelijk en ze woonde nabij Covent Garden. Je kwam alleen voor de kerkdiensten buiten de deur. Je nieuwsgierige aard raakte in conflict met je overbeschermende oma en je ging alleen de straat op. Een oudere man wist je te paaien met alcohol en gebak en hij ontmaagde jou. Je kreeg vijf pond van hem, wat veel was in jouw ogen. Je kreeg een automatische walging van mannen. Na dit voorval ging je in Covent Garden op jezelf wonen. Je ontmoette Robert Bignell, de eigenaar van een bordeel, genaamd 'The Argyll Rooms'. Je werd zijn minnares en je verhuisde naar een woonruimte in het bordeel. Je zag dat het lot van de meeste hoeren uitmondde in armoede, degradatie, geslachtsziekten en het bittere einde. Je wilde een prostituee van hoog niveau worden en dus alleen beschikbaar voor de hoogste elite, die je de meeste luxe konden schenken. Je ging met Robert naar Parijs en je hield zoveel van die stad, dat Robert zonder jou terugkeerde. Je noemde jezelf voortaan Cora Pearl en je bent je loopbaan daar begonnen in de armoedige wijken, waar het schorremorrie bij je aanklopte. Als straathoer kwam je in contact met de pooier Roubisse, die je betere locaties gaf, je de financiële zaken leerde en een uitbreiding van je erotische kennis en handelen. Na zes jaar wilde je van zijn bezitterige heerszucht af en dat gebeurde, omdat hij een hartaanval kreeg. Je eerste klant van naam was de adellijke, 25-jarige Victor Massena, de derde hertog van Rivoli en de vijfde prins van Essling. Hij gaf je bakken met geld, de duurste juwelen, bedienden en een persoonlijke chef-kok. Hij gaf je geld om mee te gokken in de casino's en op de renbaan in Baden. Hij gaf je een paard en je leerde uitstekend paardrijden. Je was liever voor je paard, dan voor je minnaars. Je verhouding met Victor duurde vijf jaar en overlapte je verhouding met de nog jongere prins Achille Murat (1801 - 1847), wiens moeder Caroline Bonaparte, de zus van Napoleon, was. Hij was bevriend met de dichter Ralph Waldo Emerson en hij was in 1826 getrouwd met Catherine Willis Gray (1803 - 1867). Je was de meest succesvolle courtisane van Parijs en je klanten waren o.a. prins Willem van Oranje, Ludovic, Duc de Grammont-Caderousse en Charles Duc de Morny, de halfbroer van Napoleon de Derde. Vanaf 1864 huurde je Château de Beausejour in de regio Loiret, waar je jezelf voor de grap naakt liet presenteren op een zilveren schotel, met peterselie versierd, gedragen door vier sterke mannen. De twaalf uitverkoren rijkaards deden zich tegoed aan de meest exclusieve etenswaren en dranken. Daarna stonden ze braaf in de rij voor jou.
Je grootste bewonderaar en weldoener was Napoleon Joseph Charles Paul Bonaparte (1822 - 1891), getrouwd met Maria Clotilde van Savoy (1843 - 1911). Ze kregen drie kinderen. De verhouding met hem duurde negen jaar en hij kocht zelfs het paleis 'Les Petites Tuileries' voor jou.
In de operette 'Orphe en Fer' zong je halfnaakt als Cupido.
Op het toppunt van je roem kreeg je voor een avondje van bil gaan zo'n tienduizend frank. Je kleurde je haren citroengeel en je gebruikte veel make-up. Je liet je kleren maken door de beroemde couturier Charles Frederick Worth. Je kostbare juwelencollectie imponeerden je nieuwe klanten. Door je enorme rijkdom overdreef je je opsmuk.

Op je zevenendertigste kelderde je reputatie door je affaire met de jonge Alexandre Duval, die al zijn rijkdom aan jou verloor en toen je hem daarna opzij zette, wilde hij jou met een pistool vermoorden, maar door een onhandigheid schoot hij zichzelf bijna dood. Je vluchtte naar Londen, waar je geen succes had, dus keerde je terug naar Parijs, waar je afzakte naar de lagere niveaus van hoererij. Je woonde boven een carrosseriebouwer aan de avenue Champs-Elysees, waar je je klanten ontving.
Je gokverslaving deed je al je rijkdom verspelen. In 1885 moest je je kasteel opgeven en op 8 juli 1886 overleed je door darmkanker. Je bent begraven in de Batignolles begraafplaats, waar ook Andre Breton en Paul Verlaine begraven zijn. Er was geen geld meer voor een grafsteen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 december 2012


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)