Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De muze neergelegd

(voor Joan Vollmer Adams (1923 - 1951))

Je bent geboren op 2 april 1923 in Loudonville, in de staat New York. Het was een welvarende buitenwijk van Albany. Je vader had een grote plantenhandel en je groeide op in rijkdom, maar je wilde een gevoel van eigenwaarde, dat niet met geld te koop was. Je ging op je achttiende naar New York City, waar je aan het Barnard College literatuur en filosofie ging studeren. Je las vele boeken meestal in de warme badkuip. Je trouwde al snel met de rechtenstudent Paul Adams, maar 's avonds ging je naar de bars aan het West End om met vreemden om te gaan. Op een nacht ontmoette je Edie Parker (1922 - 1993), de eerste vrouw van Jack Kerouac (1922 - 1969). Edie was een zielsverwant en je ging met haar samenwonen in een appartement op 421 West 188e Street. Paul zat tijdens de oorlogsjaren in het buitenland. Er kwamen veel bezoekers van de Beat Generation over de vloer, schrijvers en drugsverslaafden. De Beats bestonden o.a. uit: Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Lucien Carr (1925 - 2005), Herbert Huncke (1915 - 1996), die net als jij van amfetaminen hield, Vickie Russell, een verslaafde prostituée, en Hal Chase, afgestudeerd aan de Columbia University. Jack liet je kennismaken met benzedrine, wat euforisme stimuleerde en wat je een aantal jaren gebruikte. In augustus 1944 kregen jij en Paul een dochter, Julie. Paul is direct van je gescheiden, toen hij terugkeerde, want hij walgde van je verslaving en je junkie-milieu.
Begin 1946 begon je een lange relatie met de overwegend homoseksuele schrijver William Seward Burroughs, die vanaf zijn achtentwintigste heroïne-verslaafde was. In 1947 kregen jullie samen een zoon, William Seward Burroughs (1947 - 1981), die schrijver werd en overleed aan alcoholisme en leverfalen. Op zijn dertiende gebruikte hij in Tanger marihuana en later amfetaminen. In 1969 trouwde hij met de Joodse serveerster Karen en in 1974 was de scheiding, vanwege zijn alcoholisme. Hij brak met zijn vader. Je man William gebruikte ook morfine en hij dealde in heroïne. Door je amfetaminen-verslaving kreeg je een psychose, waardoor je werd opgenomen. Je dreigde de voogdij over je zoon kwijt te raken, maar William haalde je uit de psychiatrische afdeling van het Bellevue Hospital en met de kinderen gingen jullie in Texas wonen. William vluchtte voor een mogelijke gevangenisstraf, want hij deed aan receptvervalsing. Je noemde jezelf mevrouw Burroughs, maar je bent nooit wettelijk getrouwd. Vanwege jullie drugsgebruik, de medicijnendistributie en onzedelijk gedrag verhuisden jullie van New Waverly naar New Orleans en vandaar naar Mexico City. In New Waverly wilde William veel geld verdienen met de marihuana-teelt. Hij probeerde ook te leven van landbouwproducties in de Rio Grande River vallei. In New Orleans werd hij gearresteerd voor heroïne-bezit en het woonhuis werd doorzocht. Ze vonden een brief van Ginsberg, waarin over een levering van marihuana werd geschreven. Hij moest een tijd naar de Angola Staatsgevangenis en hij vluchtte naar Mexico City, waarna jij en de kinderen later kwamen.
Je was van de ene kant zachtaardig en zorgzaam, maar aan de andere kant behept met wilde aanvallen van zelfdestructie. Zo reed je eens onbetrouwbaar langs gevaarlijke berghellingen, terwijl de kinderen gespannen op de achterbank zaten en de gedrogeerde William geen spier vertrok. Jij kon telepathisch de verzonden beelden van William opvangen, wat bezoekers als Herbert Huncke leuk vonden. Herbert was zwaar verslaafd en speelde met geweren. William was altijd op zoek naar homofiele prostitués en hij genoot van Mexico, want daar waren de schandknapen en de heroïne spotgoedkoop. Jij kon niet meer aan benzedrine komen en dus ging je over op goedkope tequila. Je zag er niet meer uit, je had een opgezwollen gezicht en je hinkte door de polio. Je had je lichaam vroegtijdig uitgewoond, ook met tabak. Je uitte tegen Ginsberg en Carr je vijandige verbittering over het gebrek van tedere genegenheid van de continu verslaafde William.
Een jaar voor je tragische overlijden wenste William een echtscheiding om de voogdij over zijn zoon te krijgen. De aanvraag werd ingetrokken, want jullie waren ongetrouwd. Dit moet William vreselijk gekrenkt hebben. Op 6 september 1951 waren jij en William stomdronken op een vriendenfeest met veel gin. William plaatste een glas gin op jouw hoofd om William Tell te spelen. Hij schoot op twee meter afstand dwars door jouw voorhoofd en je was op slag vermoord, wel of niet opzettelijk, door dronkenschap of per ongeluk.
Je werd achtentwintig jaar en je bent in Mexico City begraven. William ontsprong, mede door zijn rijke familie, die hem vrijkocht, de gevangenisstraf. Julie ging naar Paul en je zoon naar je 'schoonfamilie'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 december 2012


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

3.0 met 1 stemmen 262Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)