Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eerste Amerikaanse heiligverklaarde

(voor Sint Elizabeth Ann Bayley Seton (1774 - 1821))

Je bent geboren op 28 augustus 1774 in New York City. Je was het tweede kind van dokter Richard Bayley (1745 - 1801) en Catherine Charlton, de dochter van je vader's leermeester, dokter en dominee John Charlton. Je ouders kregen samen drie kinderen. Je grootouders waren Franse Hugenoten en een bisschoppelijke minister. Je ging naar de protestantse kerk. Op je derde overleed je moeder als gevolg van de bevalling en het jongste kind Catherine overleed het jaar daarop.
Je vader hertrouwde met Charlotte Amelia Barclay, een lid van de politieke familie Roosevelt en moeder van twee dochters. Charlotte bezocht de armen en ze gaf hen voedsel, waarbij jij haar vergezelde. Zij en je vader kregen vijf kinderen, maar door de vele ruzies zijn ze gescheiden. Jij en je oudere zus Maria Magdalena gingen bij oom William en tante Sarah wonen, terwijl jullie vader in Londen studeerde.
Je miste Charlotte, maar die haakte af, waardoor je heel somber werd. Je dook in je dagboeken, de natuur, poëzie en het pianospel.

Op je negentiende trouwde je met William Magee Seton, een 26-jarige, rijke zakenman. Bisschop Samuel Provoost (1742 - 1815) heeft jullie huwelijk ingezegend. William was samen met zijn vader William en zijn broer James de oprichter van de William Seton Company. Hij was bevriend met Filippo Filicchi, een welvarende handelaar in Livorno en een belangrijke handelspartner.
William en jij kregen samen vijf kinderen: Anna Maria (1795 - 1812), William, Richard (1798 - 1923), die overleed op zee bij de marine, Catherine Josephine (1800 - 1891), die in 1846 de eerste zuster van de Ierse Sisters of Mercy in New York City werd en ze bezocht duizenden gevangenen, en Rebecca Maria (1802 - 1816).
De Sisters of Mercy zijn opgericht door Sint Catherine Elizabeth McAuley (1778 - 1841). De orde helpt de armen en behoeftigen, ook via onderwijs en medische zorg. Ondanks de zorg voor het opvoeden van een groot gezin, bleef je zoveel mogelijk de armen helpen. Je schakelde rijke dames in om mee te helpen in de geest van Sint Vincent de Paul (1581 - 1660) en Sint Louise de Marillac (1591 - 1660) van de Dochters van Liefde.
In 1802 verloor William enkele schepen op zee, wat leidde tot zijn faillissement. Hij werd ziek en voor een beter klimaat reisde hij naar Italië, samen met Anna Maria en jij. In de haven van Livorno moesten jullie in quarantaine in Lazzaretto en op 27 december 1803 is William daar aan tuberculose overleden. Hij is begraven op de Oud Engelse Begraafplaats, die nu grotendeels vervallen is. In 2004 zijn zijn overblijfselen overgebracht naar de roomse kerk van St. Elizabeth Seton in Lavagna. Anna Maria en jij werden liefdevol opgevangen door de familie Filicchi, waar je kennis maakte met het roomse geloof.

Terug in New York City ben je op 14 maart 1805 door pastoor Matthew O'Brian in de St. Peter's Church rooms-katholiek geworden, waarna veel familieleden en vrienden je lieten vallen. Een jaar later kreeg je het sacrament van bevestiging van de bisschop van Baltimore, John Carroll (1735 - 1815), die in 1808 aartsbisschop werd. Hij was de grondlegger van Georgetown University, waar later een enorm standbeeld voor hem is opgericht.
Je startte een academie voor arme, jonge dames, maar door de anti-roomse vooroordelen, de ouders ontdekten dat je rooms was, haalden velen hun dochters van de academie, waardoor het project mislukte. Je kreeg gelukkig de hulp van de bisschop Louis William Valentine Dubourg, lid van de orde van Saint-Sulpice, bisschop van Bourges in de zevende eeuw. Louis was zelf bezig een seminarie te stichten en na een moeilijk jaar ging je op uitnodiging van de Sulpice-orde en met hun steun naar Emmitsburg, in de staat Maryland.
Daar richtte je de Saint Joseph's Academy and Free School op, voor roomse meisjes. Gefinancierd door de rijke bekeerling Samuel Sutherland Cooper, die 10000 dollars schonk. Je begon een religieuze gemeenschap, de Zusters van Liefde van St. Joseph. Je was charmant, aantrekkelijk en beschaafd.

Op 4 januari 1821 overleed je door tuberculose, net als William. Je werd zesenveertig jaar en je bent begraven op de begraafplaats van het Nationale Heiligdom van St. Elizabeth Ann Seton in Emmitsburg, met o.a. een kleine basiliek. In 1975 ben je door paus Paulus de Zesde (1897 - 1978) heilig verklaard.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 december 2012


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 129Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)