Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uiterlijk up, innerlijk down

(voor Divya Bharti (1974 - 1993))

Je bent geboren op 25 februari 1974 in Mumbai, India. Je was het oudste kind van je vader Omprakash Bharti, een verzekeringsofficier, en je moeder Meeta Bharti, de tweede vrouw van je vader. Je jongere broer is Kunal. Je studeerde aan de Maneckji Cooper High School in Juhu, een rijke voorstad van Mumbai. Farhan Akhtar (1974, Mumbai) en Rani Mukerji (1978, Mumbai) waren daar ook leerlingen. Farhan is getrouwd met Adhuna Bhabani en ze kregen samen twee kinderen, Shakya en Akira. Rani woont bij haar ouders en ze heeft drie huizen in Mumbai. Ze is nogal een kluizenares, al is ze wel goed bevriend met enkele Bollywood-sterren als Shah Rukl Khan, Aamir Khan en Karan Johar. Ze is ook een zeer bekwame Odissi-danseres. Bollywood is de grootste filmproducent in Hindi-taal in India.

Op je veertiende ontmoette je de filmmaker Nandu Tolani, die meteen zag, dat je geschikt was om actrice te zijn. Je zou meespelen in de film 'Gunahon Ka Devta' van Kawal Sharma, maar je rol werd afgelast. Je zou ook meespelen in de film 'Radha Ka Sangam', maar Kirti Kumar zorgde ervoor dat je contract verbroken werd en je werd vervangen door Juhi Chawla (1967, Ambala), Miss India 1984, één van de beste actrices in Bollywood. Ze is getrouwd met Jay Mehta (1961), een Engelse zakenman van Indiase komaf. Ze hebben samen twee kinderen, dochter Jhanvi en zoon Arjun. Jay was eerder getrouwd met Sujata Birla.
D. Ramanaidu, een grote producent van Telegu film, gaf je een rol in de romantische komedie 'Bobbili Raja' van Bezanvada Gopal. Dat was je debuut als filmactrice. Je speelde naast Ratma Kumari (1948, Nellore), Kaikala Satyanarayana (1935, Kantaram) en Daggubati Venkatesk (1960, Chennai). De film verscheen in de zomer van 1990, toen je zestien jaar was. Je speelde Rani, de dochter van een minister, die in weelde is opgegroeid. Rani wordt verliefd op Raja, die is opgegroeid in de jungle, samen met zijn moeder en opa. Het was een groot succes en daarna speelde je in de Tamil-film 'Nila Penne', naast Anand Babu, de zoon van de beroemde acteur Nagesh (1933 - 2009), vooral geschitterd als komiek. Ook deze film werd een groot succes.

Je werd een beroemde actrice, net als Vijayashanti (1966, Warangal District). Je speelde in 'Rowdy Alludu' van K. Raghavendra Rao (1942, Kolavennu). Je speelde o.a. naast Chiranjeevi (1955, Mogalthur), ook minister van toerisme, en Shobana Chandrakumar (1970, Kerala), ook een Bharatanatyam-danseres. Je speelde in de romantische actiefilm 'Dharma Kshetram' en in de actie-thriller 'Vishwatma', naast Sunny Deol, de 'Aktie-koning van Bollywood'. Daarna speelde je in 'Dil Ka Kya Kasoor', die niet goed ontvangen werd. Je speelde in 'Shola Aur Shabnam', een romantisch drama van David Dhawan (1960, Jalandhar). Je speelde naast Govinda (1963) en je won de Zee Cine Award.

Je trouwde met de islamitische filmproducent Sajid Nadiadwala (1966), een afgestudeerde advocaat, die weinig succes had met zijn films en die na jouw overlijden hertrouwde met Wardha Khan, met wie hij twee kinderen kreeg, Subhan en Sufyan.
Je speelde in het bejubelde liefdesverhaal 'Deewana' van Raj Kanwar (1961 - 2012). Je kreeg veel lof en je doorbrak de stereotype karakters.
Je ontving de Filmfare Award voor Beste Vrouwelijke Debuut en je was één van de meest waardevolle, jonge sterren. 'Jaan Se Pyaara', 'Geet', 'Balwaan' en 'Dil Hai Aashna' volgden. Ook met Shahrukh Khan (1965, New Delhi), getrouwd met de filmproducente Gairi Khan (1970, New Delhi), met wie hij samen zoon Aryan en dochter Suhana kreeg.
De verschijning van je laatste film tijdens jouw leven was 'Kshatriya'.

Op 5 april 1993 viel je rond middernacht van vijf verdiepingen omlaag. Dat was vanuit je appartement in de chique buurt Versova van Mumbai. Je had die avond enkele borrels gedronken en je was op de richel van je balkon gaan zitten. Het is nog steeds niet duidelijk of het zelfdoding, moord of een ongeluk is geweest. En ook niet of Sajid of de maffia erbij betrokken waren. Sajid had namelijk contact met een maffia-baas. De politie concludeerde dat het zelfdoding was. Je was inderdaad zelfdestructief, want je sneed in je polsen en je drukte brandende sigaretten uit op je huid. Typische borderline-kenmerken. Je was mateloos met alcohol en op die bewuste avond zal het een grote factor zijn geweest. Of je verloor dronken je evenwicht of je bent bewust (?) gevallen. Ik hou het op een mix en op een zeer zware depressie, die acuut boven kwam drijven, omdat je onechte filmleven de boventoon voerde en je echte ik dramatisch in het gedrang kwam.
Door het inleven in al die rollen raakte je jezelf kwijt, een desastreus zelfverlies, wat al lang voor je filmcarrière naar binnen was geslopen. Je was al uitgehold en door al die rollen dreef je nog meer van de kust. Niemand zag hoe je innerlijk worstelde als een stuk wrakhout. Hoe je naar gevaarlijke draaikolken dreef. Hoe je depressie werd verward met de verleiding van Magere Hein. Hoe je hartkamers werden gesloten. Dat je beroemdheid niet opwoog tegen je krankzinnige eenzaamheid. Dat je zo down was, dat je jezelf ook letterlijk wilde laten vallen, down to earth, om van die ondraaglijke, inwendige pijn af te zijn. Als een psychiater dit of als een dokter dat wil ik uit respect vermijden, al schreef Jeroen Brouwers ooit heel mooi 'Je hebt nog lang niet alle deuren geprobeerd!'. Rond is rond en daar ga ik geen kromme spaken invoegen, al vermoed ik sterk dat er sprake was van een onontdekte geestesziekte. Wat natuurlijk niet telt als je vermoord zou zijn.
Je bent twee dagen na je fatale val gecremeerd op de Hindoe-wijze.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 januari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 219Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)